Sundsvall nobbar Sundström

Gif Sundsvall har bestämt sig för att kontraktera den unge Häcken-keepern Alexander Hysén.
Därmed är platserna fyllda då veteranen Fredrik Sundfors också återfinns i Gif-truppen.
Martin Sundström, som tränat med superettalaget, är därmed inte längre aktuell för laget.
Därför är han ett steg närmare Eskilstuna City till kommande säsong, även om han troligen inte kommer hamna i "Randigt" heller.

Två stora nyheter det senaste dygnet i idrottssverige som berör två av våra största:
* Sveriges genom tiderna största hockeyspelare Peter Forsberg gör som bekant comeback i MODO Hockey, klubben som undertecknad för övrigt är medlem i sedan 2002. Om Foppas fot kommer att hålla återstår att se, men att laget kommer att få ett lyft i och med legendens inträde är i alla fall ett konstaterande. Mot SM-guld?
* Ingemar Johanssons död är knappast chockerande då han varit sjuk så pass länge. En stor idrottsman har gått ur tiden. Lyssnade på radioreferatet (vid denna länk: http://www.youtube.com/watch?v=xG4LlLt_UdEför) för - troligtvis - första gången i dag.
Det var stort. 
En gång champ - alltid champ.
Vila i frid!

Blogg-rekord, City tar försäsongsentré och träningsrapport

Under gårdagen sprängde bloggen besökarrekordet!
64 unika besökare tittade in vilket är två fler än dagen innan.
Att lokalfotbollen berör och intresserar i Eskilstuna, även under nu under den trista och kalla försäsongen, går därmed att konstatera.

Citys första träningsmatch mot ÖSK Ungdom kommer att spelas klockan 14 den 7 februari. I Tunavallens spärrar tvingas du dock betala entré - 20 spänn. (Ungdomar t o m 16 har dock fritt inträde.)
Kan tyckas knepigt eftersom det handlar om en träningsmatch, men det kostar ju också för klubbarna som nu tränar året runt på konstgräset på Vallen. Därför är en tjuga helt okej, tycker i alla fall jag. Det blir väl värre när IFK skall ta entré för sina försäsongsmatcher... 293 000, någon? 

Tränartrion i City A har verkligen kommit in i ett skrivarrus, vilket alltid är positivt! 
För andra veckan i rad rapporterar man via klubbens hemsida hur träningarna har varit.  Daniel Karlsson och Robin Larsen har varit tydligen bäst, värt att nämna. 
 "Vi fokuserar precis som förra veckan på fotboll, kondition och styrka där tanken är långsiktighet för att komma väl förberedda till seriestart. Bränner vi för mycket krut nu i början, och vi blir nedtränade, så riskerar spelarna skador längre fram så belastningen ökas allt eftersom", skriver herrar Helgstrand, Edeborg och Glas. 

Noterbart i övrigt:
* A-laget ställdes mot juniorerna i en elvamannamatch med en matchtid på en halvtimme. 1-0 gjorde Serkan Pektas. Till vilket lag framkommer dock inte, men vi kan väl gissa att seniorerna drog längsta strået? 
 * Marcus Andersson deltar mer och mer i bollövningarna och ser ut att vara på väg tillbaka. Glädjande! 
Backen Linus Wallinder förväntas vara tillbaks i mars. 
* Emil Alriksson gjorde sin första träning i söndags. Han inledde sin sejour i Eskilstuna med en fysträning i Rekarne...
 


Alm: "Tanken var att jag skulle fortsätta i City ett par år"

På AIK:s SvenskaFans-sida finns en färsk intervju med klubbens nye ass tränare Andreas Alm. 
Två av frågorna lyder som följer:  
"Ifjol var du huvudtränare för Eskilstuna City - ditt första år som tränare. Hur kändes det?
- Riktigt bra. Jag var med ett par säsonger som spelare, och fick inför förra säsongen förfrågan om att bli tränare. Jag hade inte speciellt mycket erfarenhet, även om jag gick en tränarkurs 2001 där elitspelare kunde delta, med bland annat Pär Millqvist och "Nesjo". Jag hade turen att få komma med, trots att jag inte gjort speciellt många allsvenska matcher, inte i närheten av de 300 som de ville.
Långsiktiga mål för din tränarkarriär?
- Svårt. Allt gick väldigt fort, tanken var att jag skulle fortsätta i City i ett par år, men sedan fick jag förfrågan av Micke (Stahre, huvudtränare AIK) och kunde inte tacka nej. Anledningen till att jag började var väl att jag var ute efter ett substitut till spelarkarriären, och att jag skulle känna på det i något år."


Titta City - här kan ni spionera på värsta konkurrenten

Hammarby TFF är troligen Eskilstuna Citys värsta konkurrent om seriesegern i division 2.
Om tränartrion med Jocke Helgstrand i spetsen vill passa på att spionera och kartlägga laget under försäsongen ska man bege sig hit:
Lör 14 feb 14.00 Gamla Uppsala SK - Hammarby TFF, Lötens IP. Lör 21 feb 17.00 Hammarby TFF - Heby AIF, Stadshagens IP. Lör 28 feb 14.15 Hammarby TFF - Östersunds FK Stadshagens IP. Ons 4 mars 19.00 Syrianska Västerås - Hammarby TFF, i Västerås. Sön 15 mars 14.00 Hammarby TFF - Valsta/Syrianska, Stadshagens IP. Lör 28 mars 15.00 Hammarby TFF - Örebro SK Ungdom, Hammarby IP. Tors 9 april 16.00 Hammarby TFF - Sollentuna United, Hammarby IP.
Knappast troligt, men ändå.

Mera Hammarby TFF: laget har sin trupp i stort sett klar även om en del lirare kan bli aktuella att plocka upp i A-lagsspel.
Och laget ser starkt ut.
I målet återfinns George Moussan, som förra året fick hoppa in i UEFA-cupkvalet när Bajen hade målvaktskris. Bakåt bildar Fadi Malke och Marcus Törnstrand en stabil duo. Marcus har dock fått kontrakt med A-laget till i år.
På mitten märks framförallt Kweku Turkson, med en historia i AIK och ifjol i seriekonkorrenten Akropolis lag, där han var mycket framträdande på innermittfältet.
Men det är ändå i anfallet som vi hittar de starkaste korten.
Alagie Sosseh och Robin Arestav gjorde totalt 33 mål i tvåan förra säsongen. Onekligen vassare än Eskilstunas bidrag, där skyttekungarna Valle Valentine och Putte Karlsson(?) lämnat.
Sosseh har dock varit på väg bort en längre tid.
- Jag vill inte spela i division två och tycker att jag har gjort mitt i HTFF, känner att jag behöver lite högre. Så om jag inte får spela i allsvenskan med Hammarby så söker jag mig hellre vidare.
- Har varit i kontakt med några klubbar men vi får se hur det blir. Så länge jag är i Hammarby spelar jag i Hammarby, men jag är på väg bort, bekräftar Alagie Sosseh via SvenskaFans FAN-TV. Sosseh har ett år kvar på kontraktet men har fått klartecken att lämna. Det ser alltså ut som att City kommer att slippa i alla fall en utav dessa skyttekungar.

Angående IFK:s värvningskupp...

IFK Eskilstuna håller inte i juniorallsvenskan elit.
Det är många överens om.
Så också en IFK-sponsor som alltså ville punga ut 15 000 kronor på tre talangfulla spelare som skulle gå rakt in i IFK-elvan, både på junior- och kanske även A-lagssidan.
Men att betala 5 000 per skalle för junisar ter sig mycket desperat. Vilket bevisar att Blåtopparna känner sig osäkra inför den kommande säsongen.
Emil Fritzell, en stor spelare som gör sig bäst i mittförsvaret samt i anfallet, Filip Lundevall, innermittfältsmotor, och Viktor Kallas, löpstark yttermittfältare, är tre lirare som utgör stans framtid inom fotbollen. Det är dem och deras generation som skall föra stans fotboll mot högre höjder, och samtliga tre kommer troligen spela nyckelroller i detta.
Man kan därför förstå att det är just de spelarna som IFK riktar in sig på.

"Jag känner till det här men det är inte så mycket jag kan göra. Visst är det aldrig bra att det blandas in pengar och jag hade ju hellre sett att spelare går hit för att de känner att de är rätt serie att spela i. Men den personen som har gått in med pengar gör det för fotbollens bästa" säger IFK-tränaren Tommy Granqvist. En mycket fotbollskunnig herre som gjort ett bra jobb med IFK-junisarna och bland annat hyllats för detta i undertecknads årskrönika som "Årets tränare 2008". Men det här citatet som är lånat från Folkets artikel är tämligen märkligt. Det är han som är föreningens ansvarige för laget. Självklart vill han ha de bästa spelarna i sitt lag, men han kan också välja att tacka nej till pengarna, eftersom han är ansvarig för laget, då han ju aldrig tycker att det är bra att pengar blandas in.
Det är väl lika med dåligt, i alla fall i min värld. Och är någonting dåligt så tackar man väl nej till det?
Men det är också ett litet småsmart svar av Granqvist.
Hade han sagt rakt ut att han vill ha spelarna för pengarna (vilket dock enligt mig hade varit bättre då det är ett mer rakryggat svar i en så ryggradslös förening som IFK ändå är av i dag) och sedan ändå inte fått dem skulle moralen i den nuvarande IFK-truppen gått stadigt neråt och missnöje hade spritt sig.
Nu slipper han alltså detta eftersom han skjuter över sitt ansvar på sponsorn.
Smart.

Citybossen Laszlo Meszaros säger så här: "Kan bara konstatera att City inte har stoppat någon spelare som vill gå till IFK. Det är bara att en övergång har aldrig ens varit uppe för diskussion eftersom grabbarna själva har valt att spela i City, vilket vi givetvis är glada för." 

Det är mycket möjligt att vi kan få se någon eller några av dessa tre herrar i Citys A-lag någon gång under året. 
Det lockar troligen liksom möjligheten att utvecklas tillsammans med stans andra främsta juniorspelare, som återfinns i City.  

Lokalderby i premiären

I premiären av Sörmlandsfyran 2009 ställs Skogstorp och Södra FF mot varandra på Orrliden.
Därmed gör Robin Mellqvist comeback i Södratröjan (han var utlånad från City under 2006) mot sin gamla klubb Skogstorp som i år tränas av hans far Stefan Mellqvist (även han en gång, som spelare, i Södra FF). Även Södraförvärvet Pontus Ljungblom (IFK) och backen John Källström har en historia i förortsklubben.
Släkten är värst, heter det visst.
25 april går derbyt av stapeln.

Giffarna beslutar om Sundström nästa vecka - konkurrerar med Hysén

Martin Sundströms, 22, provspel med Gif Sundsvall är över.
Inom en snar framtid får den även Cityaktuelle keepern veta om han är god nog för superettalaget från norr.

- Han gjorde bra ifrån sig, men han får vänta och se lite längre fram hur vi gör. Vi ska ha upp någon annan målvakt också och tar beslut någon gång nästa vecka, säger Sundsvalls tränare Sören Åkeby till ST.

Denne "någon annan" är Alexander Hysén, 21. Alexander, som är son till Glenn Hysén och IFK Göteborgs Tobias Hyséns lillebror, har vaktat BK Häckens kasse i Superettan.

Återstår att se om City kan knyta till sig Martin eller ej. Flera klubbar lär vara intresserade av hans tjänster.

En ny cool profil!

Eskilstuna Uniteds nye tränare Terje Skalleberg utfrågas i sin första stora intervju i Sméstan här: http://www.folket.se/link.php?id=234774&from=article&t=3563671830 (dock inte hela, den finns i papperstidningen). 
Han avslöjar bland annat att han röstar på kd och att han är troende sedan barnsben. Att han dessutom är har övertagit Andreas Alms roll som Eskilstunas fotbollstränarnykterist gör inte saken sämre!
Terje är en riktig profil! 
Även om kristdemokraterna är det parti jag sympatiserar minst med i riksdagen så tycker jag att det är coolt att han avslöjar det! Kör med raka puckar direkt, det uppskattas! Det är inte så ofta man ser folk inom idrotten i Tuna avslöja sin politiska ståndpunkt eller gå ut med att man dricker "folköl som starkast".
Att han dessutom är tillsammans med en tjej som är drygt tjugo år yngre och som han själv har tränat i BP är ju hur stort som helst!
Klart man måste digga Terje! Vars fullständiga namn för övrigt är Terje Harald Connie...  

Uniteds helgon tog laget till damallsvenskan. Inte en omöjlig rubrik. Om det går vägen, vill säga.   
För det återstår ju att se hur han är som tränare, men det känns som han kan bjuda på en hel del roliga uttalanden i år.
Det har ju i alla fall börjat bra!

Till sist: Precis som undertecknad befarade tidigare i veckan så är David Wikström ganska långt ifrån City-målet 2009. VSK-keepern vill hellre lira i hemstaden skriver Kurren. Skiljebo är ett av alternativen, erfar Fotbollsexperten.

Citys första träningsvecka avklarad

Eskilstuna City har nu officiellt inlett marschen mot division 1!  
Under förra veckan avklarades fem träningar - fyra på Tunavallen och ett fyspass i Rekarnegymnasiet.
"Fyspassen har varit inriktade på stabilitets- och rörelseträning och bollpassen på spel med få tillslag" skriver lagets ledare på klubbens hemsida.
Enligt rapporterna så har anfallarna Michael Larsson och Adnan Cirak samt mittfältsjunisen Filip Lundevall börjat starkast av de 24 som varit i träning.
Marcus Andersson, Zaman Safari, William Celsing och Linus Wallinder rehabtränar än så länge.
"Det har varit bra fart och intensitet på träningarna även om det märktes en viss trötthet på sista passet hos en del av spelarna. Vi förfogar över en ambitiös och talangfull trupp där vi kan förvänta oss stora framsteg från flera av våra spelare under 2009" skriver ledarna.
Den 7 februari träningsmatchar "Randigt" för första gången under 2009 - då mot Örebro SK Ungdom på Tunavallen.

Södra och trean

Eskilstuna Södra FF har varit nära uppflyttning till division 3 två år i rad nu.
I dag skrev Folket om att klubben blivit erbjuden en friplats i trean i år då Klintehamn dragit sig ur. Södra var förra säsongens bästa tvåa i division 4-serierna i vårt område.
Men man tackade nej, av ekonomisk anledning samt att man inte riktigt vet vad man har för spelarmaterial till i år.

Troligen hade spelarmaterialet räckt, åtminstone om IFK-trion med Ljungblom, Rodriguez och Taher valt att ta steget till de gulsvarta. Nu är det ju inte dock säkert att de hade valt att gå över- de hade lika bra kunnat vara kvar i IFK som också lira i trean och tränar lika mycket. Om dessutom Robin Mellqvist och Putte Lindqvist skulle ta steget över skulle laget vara tillräckligt spetsat för division 3.  

Hur skulle Eskilstunafotbollen påverkats av att Södra och IFK skulle lira i division 3 samtidigt?
Troligtvis hade nog spelarmaterialet räckt till båda klubbarna - IFK kan flytta upp duktiga junisar från j-allsvenskan elit om det behövs medan Södra åtminstone de senaste säsongerna haft en stomme som definitivt skulle räckt till i trean. Säkerligen hade det blivit färre spelare över till klubbarna i fyran och därmed sämre kvalité på de lagen. 
Men vad spelar det för roll, egentligen? 
Eskilstunafotbollen hade dock helt klart mått bra av två derbyn i år - säkerligen klubbarnas (framförallt föreningen som ibland numera betecknas som "Kalle Anka-klubben"...) kassor också.
Södra gör dock rätt om de bedömer situationen som ohållbar på det ekonomiska planet. Dessutom kanske man kan ta sig upp i trean av egen kraft i år? Istället för att kanske åka ur trean satsar man på att vinna fyran och samla ihop ett slagkraftigt lag till en ev sejour i trean 2010?

IFK-trio på väg bort

Förra veckan rapporterades det om att ex-kaptenen Pontus Ljungblom och lagkamraten David Rodriguez ska lämna IFK Eskilstuna för Södra FF.
Nu kommer nya besked.
Enligt IFK:s sportchef Peter Northman ska även yttermittfältaren Taher Al Rubaei, som fick stort förtroende under Pascal Simpsons ledning 2007, vara på väg till Skogsängen.

"Sant är att Pontus och Taher och även David tränade med Södra FF igår tisdag (läs i tisdags) men någon övergång är långt ifrån klar mellan IFK samt Södra. Taher samt David har även testtränat med Kvicksund" skriver Northman på IFK:s gästbok.

Slutligen: Under förra veckan glödde bloggen verkligen då över 50 unika besökare tittade in varje dag! Högsta talet nåddes mitt i veckan då 59 personer gästade etunaexperten.blogg.se.


Målvaktsfrågan

David Wikström ryktas även vara på väg till Skiljebo SK i Västerås. Laget kom tvåa i division 2 ifjol och spelar på samma ort som Wikströms tidigare klubbadress sedan många år - VSK. Wikström fyller 32 i år (vilket ju egentligen inte är en ålder för en målis) och rykten går även att han funderar på att lägga handskarna på hyllan - vilket tyder på att motivationen kanske inte är på topp just nu. Att han då skulle tvärvända och dra igång en elitsatsning i Eskilstuna känns lite avlägset. Men vem vet?

Så här skriver VLT:s fotbollskännare Jocke Lander angående Martin Sundström och Syrianska Kerburan.
"Martin Sundström, utlånad från Gefle till Brynäs ifjol, ska enligt Folket vara intressant för Syrianska (Västerås).
Visst, Aly Keita fick vadont igår på träningen, men om Vallbyklubben inte har för avsikt att sälja Keita förstår jag inte varför Sundström är aktuell. Han blev utsedd till tvåans bästa keeper ifjol och då är det väl knappast aktuellt att nöta filt i Västerås - för Syrianska kommer inte att peta Aly Keita, den saken är klar."
Även andra klubbar högre upp i seriesystemet jagar ju Martin. Dock känns det som man kan avskriva Syrianska Vås för tillfället i alla fall.

Men eftersom Käcken är på väg hem från Asien känns det som att målvaktsfrågan kommer att lösas inom kort ändå! Citys kanske bästa spelare ifjol ska givetvis lira i den randiga tröjan (nåja, icke-randiga målvaktströjan) även 2009.  

Tidningsskandalen som skakar Eskilstuna

Det går att skaffa sig respekt på olika sätt.
Och tydligen har den ena sportredaktionen här i stan lyckats ganska bra med det.
Den andra har skämt ut sig.

För hur ska man annars tolka det faktum att den ena tidningen sluter ett avtal med en elitklubb om att få vara först i stan med en nyhet och därmed tvingar en person med god insyn i den aktuella klubben att undanhålla sanningen för den andra tidningen? En ledare i elitklubben ljög den andra sportredaktionen rätt upp i ansiktet medan den ena fick valuta för pengarna... Detta enligt en sportjournalist i stan.
Ett tydligt tecken på rädslan för konkurrentens hårda konkurrens. Money talks.  
Man kan fixa fram nyheter på två sätt - antingen gräver man fram dem eller så köper man dem.
Det handlar om att välja väg.


"Rätt vilja tar Marcus Andersson till allsvenskan"

Citys senaste villebråd Marcus Andersson är ett relativt okänt namn i vårat område.
Enligt en källa som utger sig vara före detta Valbospelare har Marcus problem med inställningen.

"Marcus Andersson har nog inga problem o hävda sig i högre divisioner än tvåan om han verkligen vill de, men frågan är ju om han har den rätta viljan o attityden. Skulle han rätta till de sakerna, så blir inte jag förvånad om han dyker upp i allsvenkan i framtiden.... "


Han gjorde fem mål

City jagar Marcus Andersson från Valbo FF, uppger Folket i dag.
Förra säsongen gjorde anfallaren endast fem mål i division 3-laget som slutade sjua i serien.
Som en kontrast gjorde HTFF:s potentiella forwardsförvärv Robin Arestav 20 mål, ett snäpp högre (tvåan) dessutom.
Bajenprofessorn 1 - Fotbollsexperten 0.

Dock lirade Valbokillen även mittback en del. Så tänk er Marcus Andersson-Marcus Andersson som mittbackspar i City 2009. Total förvirring!  

IFK börjar hemma

Söndag 19 april inleder IFK Eskilstuna division 3 Södra Svealand.
Det slår Svenska Fotbollförbundet fast under spelordningsmötet den 20 januari. 
Eskilstunakamraterna börjar hemma mot Huddinge.  

Hela spelprogrammet finns här:
http://www.svenskfotboll.se/files/%7B4C75AE75-5588-439C-9DC7-B5ACC3569C87%7D.pdf

Helg bäst i Bajen

Simon Helg visar framfötterna i Hammarby.
Klubbens officiella hemsida rapporterar att Skogstorpsprodukten var bäst på planen när Bajens A-lag i går drog igång sin utomhusträning.
Allsvenskarna spelade tvåmålsspel och tränaren Tony Gustavsson ville se ett kvickt spel med snabba omställningar.
"Tempot var högt och stundtals gick det ganska tufft till. Hetast var Simon Helg som med sina tre mål visade vägen till det gula lagets seger", skriver hammarbyfotboll.se. 
Inom en dryg månad drar Helg och de andra söderbröderna till Los Angeles för träningsläger.

Mera Helg: När Folketsonen Johan Arvidsson ställde Tony Gustavsson mot väggen i dagens Sportbladet med tio Hammarbyfrågor fick han bland annat frågan "Vilken är Simon Helgs moderklubb?".
- Eskilstuna City? Inte? IFK Eskilstuna? Inte...?


Percy: ”Det skall till en kraftig motvind för att draken skall lyfta”

IFK Eskilstunas ordförande Percy Hagberg publicerade i dagarna ett brev på klubbens hemsida www.ifkeskilstuna.net.  
Här vädrar han sina funderingar kring klubbens ekonomi och tackar i största allmänhet föreningens medlemmar för året som gått.   
"Det skall till en kraftig motvind för att draken skall lyfta!", skriver han. 
 
Percy om...

...A-laget:

"Vi har haft en säsong med både plus och minus. På minussidan att A-laget ramlade ur division 2 trots stundtals mycket bra spel, men det var för många dopp och jag tror att det var en mycket lärorik säsong. Vi har en bit kvar till den hårdhet som krävs för att i alla lägen prestera maximalt."


...juniorerna:

"På plussidan är juniorlagets insats under året. Vem trodde att vårt juniorlag skulle spela i den högsta juniorserie som finns i Sverige kommande år? Verkligen roligt och det är bara att buga och bocka för ledare och spelare som gjort denna stronga insats."

...ekonomin:

"Matz Wiking är vår nya ekonomiansvarige och hans kunskaper på ekonomiområdet är riktigt betydelsefulla för vår överlevnad. Men det finns inga genvägar, det är bara hårt arbete och hård ekonomisk styrning som ger resultat. Om vi kan jobba efter den budget som ligger kan nästa år bli den vändning som vi så väl behöver. Men då krävs hård disciplin och solidaritet med klubben och styrelsen."


Alms och Berghs AIK igång med träningen

Under gårdagen inledde AIK på allvar försäsongen på Skytteholms konstgräs.
Träningen avslutades med att nye tränaren Micke Stahre höll i tvåmålsspel med 7-8 spelare/lag tillsammans med assistenten Andreas Alm.
Nicklas Bergh spelade i lag blå.

I övrigt nådde bloggen sin peak i går när 54 olika besökare tittade in!

Alex och Jonte söker utmaning - skapar konkurrens

Mycket har hänt i silly season-väg de senaste dagarna för City.
Putte Karlsson tar tråkigt nog timeout.
Citys två senaste IFK-förvärv Jonte Forssman och Alexander Ohlsson säger att de söker utmaningen att spela i City.
De vill kriga för att ta en plats.

Om orden inte stannar vid just ord så är det bara positivt för laget, såklart. En konkurrenssituation uppstår, vilket behövs nu när Larsa Enered lämnat på mittbacksposten och Prodell, Putte Karlsson och Valle(?) lämnat i anfallet.

City har de två senaste säsongerna haft en väldigt hög konkurrens om startplatserna i laget, vilket gjort att de blivit ett stabilt topplag. Både Alexander Ohlsson och Jonte Forssman är helt okej komplement till respektive position. Breddvärvningar, med andra ord.

Alex Ohlsson har, trots sin ringa ålder, bra med A-lagsrutin från IFK (debuterade väl i trean som 16-åring(?)). Att han även kan lira ytterback är ju en fördel, nu när inte innebandyliraren "Berra" Berglund ännu skrivit på nytt kontrakt. Därför tror jag att han är närmast en startplats av de IFK-förvärv som finns i truppen.

På innermittfältet är Oscar Eriksson ett stort framtidsnamn. Även om jag aldrig har sett Oscar spela så tror jag ändå att Danne Wikström och Zaman Safari ska vara steget före på de positionerna. Det känns dock skönt att "Randigt" har klart med en stabil centrallinje i mittbackarna Marcus Andersson-Bayram Basarani samt innermittfältarna Danne-Zaman.

Att Patrik "Putte" Karlsson just nu lutar åt en säsong utan fotbollsspel är inte en god nyhet för "Randigt". En så pålitlig anfallare förfogar knappast truppen över just nu. Micke Larsson är en joker som kan blomma ut men har inte testats på denna nivå förut (som anfallare). Jonte kanske kan få en nytändning även om jag har väldigt svårt att se att han går in och gör 15 mål. Serkan Pektas gjorde mål i sista matchen ifjol och kanske kan överraska. Adnan Cirak fick också en del inhopp under förra året. Emil Alriksson är anfallare och ytter, men den som vet något av värde om honom får gärna hojta till! Norrlänningen känns som en flipp- eller floppvärvning. Kan gå precis hur som helst.
Frågan är hur länge Putte kan vara borta från fotbollen utan att tappa alltför mycket. Kunskaperna sitter ju kvar, men konditionen och tillslaget blir ju inte bättre utan fotbollsträning. Men Putte är lagets kanske mest givne spelare om han beslutar sig - i tid - för att komma tillbaka.
Förhoppningsvis är det bara en tidsfråga.

Så här kan en Cityelva se ut i dag:
???
Daniel Karlsson - Marcus Andersson -  Bayram Basarani - Alexander Ohlsson
Emil Alriksson - Zaman Safari - Dan Wikström - William Celsing
Michael Larsson - Jonte Forssman

Värmbols klirr i kassan

Värmbols FC, hemmahörandes i division 2 södra Svealand, vann Speceritjänst cup i Katrineholm under helgen.
En inomhusturnering där Värmbol vann finalen mot Katrineholms SK med 6-2.
Därmed kan klubben insassera 10 000 kronor i vinstpengar - att jämföra med Sportcupens 6 000.

Gute inget hot - åtminstone ekonomiskt

Visbys lag i division 2, FC Gute, är inget hot mot Eskilstuna City.
Åtminstone ekonomiskt.
Så räkna inte med att det tidigare division ett-laget kommer att konkurrera i toppen av serien i år.
Klubben klarade efter stora ansträngningar ett plus/minus noll-resultat under 2008.
- Känns givetvis bra. Nästa år och flera år framåt kommer vi att ha en betydligt mindre budget att arbeta med, säger Bo Björkman, ordförande i FC Gute till Gotlands Allehanda.

Juniorallsvenska serierna fastställda

Stans två juniorallsvenska lag - IFK Eskilstuna och Eskilstuna City - fick i går sina respektive serier bekräftade av svenska fotbollförbundet.
IFK spelar i en av landets två högsta serier (den som City lirade i ifjol) och får en svår nöt att knäcka då man bl a ställs mot Djurgården, AIK och Hammarby. Återstår att se om Kamraterna lyckas hålla sig kvar på den nivån.
City får sikta på uppflyttning och därmed comeback i Elit från Västra Svealandsallsvenskan där Enköping och Forward bland annat huserar.

Juniorallsvenskan Elit, norra:
AIK
Assyriska
Brommapojkarna
Djurgården
Enskede
IFK Eskilstuna
Gefle IF
Hammarby
IFK Norrköping
Vasalunds IF
Västerås SK
Åtvidaberg

Juniorallsvenskan Västra Svealand:
IK Brage
Falu FK
FBK Karlstad
Strömtorps IK
Skiljebo SK
Gideonsberg
Eskilstuna City
Enköpings SK
BK Forward
Karlslund

Hela dokumentet från SvFF: http://www.svenskfotboll.se/files/%7B8AEAC083-A98F-4C2C-826E-2029201809AC%7D.pdf


Jonte tillbaka - inget mot HTFF

Jonte Forssman till City.
Robin Arestav till HTFF.
Säger en del om toppklubbarnas silly season så här långt.

Hammarby TFF värvar alltså division 2:s allra bästa anfallare och spänner bågen mot ettan. Bajen-professorn hälsar samtidigt att 18 spelare är kontrakterade inför den kommande säsongen. Förra året vid den här tidpunkten var endast tio spelare klara för talanglaget, något som bevisar att Bajen satsar på sina påläggskalvar. De vill också upp.
John Forssman nobbade City när Adde Alm tog över laget inför förra årets säsong, då han inte trodde på tillräckligt med speltid. Nu tar alltså tränartrion med Jocke Helgstrand i spetsen tillbaka Södrafostrade Forssman. Det skriver Folket i dag.
Jonte borde inte kunna ta en plats i Citys startelva 2009.
I alla fall inte om klubben får ihop ett tillräckligt slagkraftigt lag för att åter satsa mot division 1 - vilket vi ju får hoppas.
Nu hoppas jag verkligen att Putte Karlsson skriver på ett nytt kontrakt. Skyttekungen blir en mycket viktig pusselbit för satsningen.
Något som Jonte inte är.

Mitt bästa minne från Jontes tid i City var i hemmamatchen i tvåan, som då ju var landets tredje högsta serie, mot topplaget IK Sirius (i dag i Superettan) på Tunavallen när han nyss kommit till "Randigt" hösten 05. Forssman gjorde två mål i 3-1-segern, det andra bombade han in väldigt vackert från långt håll.
Den gångna säsongen, som han oftast tillbringade på innermittfältet, gjorde han åtta mål i det IFK Eskilstuna som åkte ur tvåan.
En viljestark men kantig centertank som trots allt är Citys fjärde nyförvärv för den kommande säsongen.

City-förvärv 2009:
Oscar Eriksson (IFK Eskilstuna), Jonte Forssman (dito), Emil Alriksson (Östersund), Michael Larsson (Södra FF).

Citys största hot supervärvar?

Eskilstuna Citys huvudkonkorrent i division 2 södra Svealand, Hammarby TFF ser om sitt hus inför den kommande säsongen.
Och det rejält.
Alagie Sosseh, som var HTFF:s skyttekung med 16 mål ifjol, har under en längre tid ryktats vara på väg bort från klubben, då han är för bra för HTFF men ännu inte riktigt håller i klubbens allsvenska startlag.
Bajen har nu officiellt inlett förhandlingar med Robin Arestav. Rykten om denna man har florerat under en tid på klubbens forum på SvenskaFans, och nu verkar alltså en övergång vara på g. Han gjorde 20 mål och utsågs till hela division 2-Sveriges bästa anfallare under fjolåret.
- Självklart vore det roligt att tillhöra en sån förening, säger han till Fotbollskanalen.
Han gjorde 20 mål och utsågs till hela division 2-Sveriges bästa anfallare under fjolåret i Mariehem.

Att Arestav skulle gå in i Bajens allsvenska trupp är inte helt troligt, även om han troligtvis sporadiskt kommer att få speltid i A-laget.
Därmed kommer Citys värsta konkurrent Hammarby TFF bli rejält förstärkta i kampen om en plats i division 1.
- Men det känns som den närmsta ­vägen till allsvenskan, säger Arestav.  

City svarar med att signa Putte Karlsson under veckan?

Tack till den uppmärksamme Fotbollsexperten-läsaren, med signaturen "Sportbladet..." för detta nyhetstips!

Till sist 1:
Marcus Andersson skrev i helgen på för ytterligare två randiga år. Det tackar vi för då Mackan är en av Eskilstunas bästa spelare. Han kommer att bli otroligt viktig under 2009. Revanschlustan måste vara dubbelt så stor efter att han både fick nästan hela förra säsongen förstörd p g a skada samt att laget inte gick upp.
Till sist 2: Denna Trettondagsafton blev en rekorddag för bloggen! 49 unika besökare är ett mycket bra resultat, med tanke på att denna blogg behandlar ett sådant "smalt" ämne som Eskilstunas fotboll ändå är. 
103 gånger har det klickats på etunaexperten.blogg.se under dagen, vilket också är mycket bra. Det bevisar att intresset för fotbollen trots allt finns!


Brännskadat konstgräs

Den nya konstgräsplanen på Triangelborg blev under nyårsnatten brännskadad. 
Detta efter att någon eller några placerat fyrverkeripjäser på konstgräset och fyrat av. 
Mattan fick "ett par brännskador", enligt Triangelns hemsida.
Om det var frågan om vandalisering eller en olyckshändelse förtäljer dock inte historien.

Löst rykte: "Valle" klar för IFK

Silly season i Eskilstuna tar ny fart.
Citys skyttekung Bobga Foncham Valentine är klar för IFK Eskilstuna.
I alla fall om man väljer att tro på signaturen "hANS" som kommenterat en av kurrens artiklar: "Han har redan tackat ja till ledningen".
Ett mycket löst rykte alltså.

Valle kom till Eskilstuna City 2003 och gjorde då en kanonvår innan en skada satte stopp. Dessförinnan spelade han bl a för Öster i Superettan 2001. Anfallaren gjorde 14 mål för Randigt i tvåan i år men kunde ha gjort väldigt många fler då han även brände en hel våg av målchanser.
I IFK:s lag i division 3 skulle han definitivt gå rakt in i startelvan och bli klubbens viktigaste spelare. Främsta konkurrenter till anfallsplatserna för "Bombaren från Kamerun" i dagens IFK-trupp blir de båda ex-Södraspelarna Aziz Halimi och Alen Visnjic.


RSS 2.0