Oj, vilken viktig Skogstorpsseger!

2-1 borta mot Järna nyligen i kväll och ett grymt steg mot nytt kontrakt i fyran.
Vilket gör att de gröna eleganterna klättrar upp till niondeplats i serien.

Några rader om helgen

Det finns väl egentligen inte mycket att säga.
Är väl kanske inte heller värt att ösla tid och kraft åt att pränta ned några rader om lördagens match på Tunavallen.
Värmdö kom till Eskilstuna som ett pojklag. Bjöd på chanser på sin egen sista tredjedel så det stod härliga till, höll ett tempo som nog Barva IF inte hade haft några problem med och skapade en målchans.
En rejäl sådan - som gick i mål.
Det var en typisk sån match. När det ena laget pressar på hela tiden men är grymt ineffektiva och samtidigt vaggas in i en viss tro på sig själva att det här nog ska ordna sig ändå. Sen kommer baklängesmålet med tio kvar.

Ett kvalspel mot IFK Eskilstuna har nog inte varit närmare. Fyra poäng (IFK har tre upp, City en ned) skiljer just nu från ett tokladdad kvalderby. Plus ett dubbelmöte mot en annan tvåa i division 3 för IFK.
Eller än värre - direkt nedflyttning för City. FC Gute slog ju Värmbol hemma med 1-0 i kväll.
Två poäng färre och City hade varit under nedflyttningsstrecket.

Lösningar på Citykrisen, någon?

Nu är City vassare än IFK Göteborg

Det var ett ganska bra tag sen eskilstunafotbollens hemmaplan på nätet uppdaterades.
Men den som väntar på nåt gott väntar ju som bekant aldrig för länge. Som den tåliga läsare du förhoppningsvis är kommer här en matigare uppdatering!

Ska vi ta de negativa bitarna först, så vi har det avklarat?
Fanns tyvärr inte på plats bland storpubliken på Backavallen förra helgen, men av rapporterna därifrån att döma var väl inte City värda poäng, trots en usel domare. Långbollandet är lagets eviga dilemma den här säsongen. Antingen har laget ingen tydlig spelidé värd namnet, eller så är spelarna inte tillräckligt bra och kan inte ta den till sig. Någonstans klickar det helt enkelt inte. Eller så är det här spelidén. I så fall ser det riktigt mörkt ut.
För det finns inte en chans i världen att City på sikt kan tjonga sig upp i seriesystemet. Det måste till en förändring här. Se på IFK, som sedan Tunavallen fick fint konstgräs som inbjuder till spel efter marken, har utvecklat ett eget, vägvinnande spel.
Det borde City också kunna göra, absolut. Nu har laget i och för sig försatt sig i en sådan situation som gör att man måste vinna/ta poäng till varje pris för att undvika kval och då får skönliret stå åt sidan.
Men det är beklämmande att se främst William Celsing i aktion i år. En spelare som gått flera steg bakåt bara det senaste året. Märk väl att han tränade med IFK Norrköping så sent som för ett år sen.
Vissa av er har i kommentarsfältet också noterat att Thomas Allerbrand inte får ut sin fulla kapacitet just för att han lider av att City spelar för mycket bollar i luften.
Om det är så eller inte låter jag vara osagt, då jag inte sett Tjompen i en annan tröja än Citys. Men här känns det som att Celsing nog också passar in i den beskrivningen.
Vi skall dock komma ihåg att City mönstrade ett lag med flera småskavanker senast och dessutom var man utan Danne Wikström. Men Värmbol är formsvagt och inte på samma nivå som förra säsongen. Serien är överhuvudtaget sämre i år, vilket bevisas av att Akropolis lär gå upp trots ett havererande försvarsspel, och att City återfinns så långt ner i tabellen är såklart inte alls bra.
Det är bara att hoppas på hundra procent uppslutning på Tunavallen under lördagen när Värmdö gästar i en ångestmatch.
Men som bloggen tidigare nämnt så är City alldeles för bra för att bli indraget i en kvalstrid. Återstår att se om de infriar förväntningarna i eftermiddag, 14:00 drar vi igång!

Nu till det positiva. Främst Daniel Wiklund, som är grymt välkommen tillbaka till Eskilstunafotbollen! En kort historik: Danne utvecklade alltså ett ungt City från botten i division två till ett topplag, innan han tog Åtvid till allsvenskan. Som bäst slutade det Citylaget tvåa 2007, strax efter Arameiska-Syrianska, som fortfarande spelar i ettan.
Nu ska han alltså utveckla föreningens äldsta ungdomsspelare och ledarna. Vilken drömlösning! Inte ens IFK Göteborg har väl så pass kompetenta utvecklare i föreningen (Roger Gustafsson, okej). Det här kan bara bli bra. Riktigt, riktigt bra jobbat där.
Det är ju just i steget mellan juniorfotbollen, där City är med i Sverigeeliten, och seniorditon som det inte klickar här i stan. Det är därför vi är kvar i tvåan. Kan Wiklund bli hela föreningens gudfader och minska steget mellan junior- och A-lag för talangerna, både genom utveckling av spelare och ledare? Absolut. Klubben kunde heller inte få en mer engagerad instruktör. Genom Wiklund kan klubben locka både duktiga spelare och ledare. Smart.
 
Om vi fortsätter på IFK-spåret så var det väldigt synd att det inte blev seger i Örebro. Fem pinnar till kval och sex till direktuppflyttning är inte alls omöjligt med 18 poäng kvar att spela om. Men nog känns det som att en seger hade varit nödvändigt mot Rynninge. Då hade vägen mot serieseger legat vidöppen för Blåtopparna.
Som tidigare noterats är det formen som talar för IFK. För att göra det ännu tydligare kan vi stapla upp formtabellen för de senaste fem omgångarna, med de fyra topplagen i trean:
Örebro Syr 4-0-1, 10-6, 12 poäng
IFK E:a 3-1-1, 14-7, 10 poäng
Rynninge 2-1-2, 16-10, 7 poäng
IFK Örebro 1-1-3, 7-15, 4 poäng
Serien är oviss eftersom den är så pass jämn och så många lag är inblandade även i bottenstriden. Man kan säga att Syrianska har ett på papperet enkelt utgångsläge de sex sista matcherna, men ska möta fem lag som slåss för sin överlevnad plus IFK som vill uppåt (hemma).
Förlusten mot Ludvika senast öppnar för spekulation. Bloggen tippar att Syrianska inte går rent, utan tappar poäng i matcherna mot IFK Eskilstuna (h) och FBK Karlstad (b). Och i slutomgångarna väntar tre lag som absolut kommer att slåss om den sista kvalplatsen till trean. 14 poäng känns rimligt.
Rynninge har släppt in tio mål på de tre senaste och ska möta lag på den nedre halvan, plus Franke och IFK Örebro i slutomgångarna som då troligen inte har något att spela för. RIK går inte fullt, men utgångstipset blir ändå 12 pinnar.
IFK då? Sifhälla (b), Adolfsberg (h), Syrianska (b), Ludvika (h), Ölme (b) och FBK Karlstad (h) väntar. Om tipsen ovan går in krävs då näst intill full pott (17) för kvalplatsen. Med tre bortamatcher har jag ändå svårt att se IFK ta det. Syrianskamatchen kommer bli direkt avgörande. Och Ölme har ställt till det för Eskilstuna förut, fråga bara Dala...
Avspark mot Sifhälla klockan 15 i dag.

I fyran har Södra, precis som bloggen förutspådde inför hösten, gått som tåget sedan Valle och Andreas Lindskog kommit in i laget, den ene efter skadeuppehåll och den andre invärvad. Båda gjorde kanoninsatser senast och visst blir det seger i eftermiddag, i krock-matchen mot tvåan Runtuna. Södra har vunnit så mycket på hemmaplan att flera av spelarna säkert snart kan söka till Idol med framgång. Hylands hörna kommer att höras från Skogsängen runt 17:45 även på lördag. Därmed är seriesegern i det närmaste i hamn - närmaste lag är då troligtvis sju poäng efter...
Att matchen har avspark endast en timme efter Citys måstematch hemma mot Värmdö är dock olyckligt för fotbollspubliken i stan.
Skogstorp lever lite på konstgjord andning. Med inlånade Cityspelare går det bra (som när Syrianska BoIS slogs med 4-1 i veckan) - utan dem går det sämre. Såg att Anders Wigholm var tillbaka också, enligt förbundets statistik, och med honom i laget bör man väl klara av att hänga kvar. Stans yngste äldste spelare!

Damfotbollen mår ganska bra nu. Storpublik på derbyt förra veckan och saftig serieledning för United. Dessutom ser Triangeln ut att hänga kvar, 3-0 mot Skoghall förra helgen var ju ett styrkebesked.
Att United ska tappa ledningen finns inte, men ett kval är alltid ett kval. Fast visst känns det som att Stuvsta, som United slog på försäsongen, och eventuellt IFK Norrköping, inte riktigt är lika starka som E-tuna. Peking slog United i en träningsmatch inför fjolårssäsongen, men av det Eskilstunalaget finns ju inte mycket kvar.
Felicia Karlsson, Alexandra Asserstam och Maja Österholm är en giftig anfallstrio, men visst skulle laget må bra av en mer rutinerad anfallare vid en uppflyttning. Sandra Olson vore guld värt med sin mera targetutpräglade stil än de övriga tre, som kanske är lite väl lika varandra. Försvaret ser ju inte ut att behöva förstärkas (bara fyra insläppta hittills i år är fantastiskt), och mitten kanske bara behöver stärkas upp av en, kanske två spelare som går rätt in i laget.

Väl mött på Tunavallen/Skogsängen i afton!

Nu gör Tjompen mål!

Eskilstuna Citys värvning Thomas Allerbrand har haft en tuff tid i "Randigt".
Efter segermatchen mot Smedby petades Salasonen, med all rätt, sedan laget åter börjat vinna utan yttermittfältaren på planen.
Ännu har "Tjompen" inte gjort ett enda seriemål för City sedan han kom från Halmstads U21-trupp.
I kväll fick han spela i fyran - och gjorde sina två första seriemål sedan han kom till Eskilstuna.
Cit... förlåt, Skogstorp vann kvällens viktiga bottenmatch mot Syrianska med 4-1, efter att även Cityspelarna Filip Rogic och Chiquita Sesay nätat. Sebbe Lundberg lirade också i grönt i kväll, men han blev utvisad i slutminuterna efter två gula kort.

Fem matcher i matchen

UPDATE: Södra vann derbyt med 1-0 efter mål av Richard Finnman (straff) runt minut 70. Skogstorp ställde upp med en köttmur framför mål (5-4-1 med libero) och lyckades sånär återigen snuva Södra på poäng. Andreas Lindskog och nämnde Finnman förtjänade bra betyg. Vi noterar även att födelsedagsbarnet (20) Gabriel Yakoub gjorde en godkänd debut i Prinsens lag, med flera fina hörnor.

Derbyretur på Orrliden 19:00 i kväll och bloggen plockar självklart fram matcher i matchen:

Match 1: Peter Jönsson-Bobga F Valentine
Den absolut viktigaste matchen i derbymatchen i afton. Starke Jönsson mot en hungrig Valle som letar efter matchtempot.
Vinnare: Jönsson. Trots att Södra vann matchen blev Valle utneutraliserad och hölls felvänd av den gode Jönsson i mittförsvaret.

Match 2: Chiquita Sesay-Fredrik Simu
Nyss hemkommen från Cypern och "Bananen" placeras i farmarlaget Skogstorp. Har han rätt motivation? Då finns chansen för en ny skräll på Orrliden ikväll. En uppgift av modell tuffare för mittbackarna Fredrik Simu/John Källström i Södra.
Vinnare: Simu. Chiquita kom ej till spel.

Match 3: Markus Norman-Dalibor Bajric
Södras 21-åring är stans hetaste målskytt - fem baljor på de två senaste matcherna mot Flen resp Viljan. Kan SGoIF:s målis stoppa Dalle?
Vinnare: Norman. Det blev återigen ett inhopp efter sidbytet för Dalle, och trots några få chanser förblev han mållös i dag. Ronden till Norman.

Match 4: Oskar Parnéus-Robin Mellqvist
Tja, vi vet alla vilket lag som kommer ha mest boll och därmed flest anfall i kväll... "Mellis" kommer hem till Orrliden och ställs mot en gammal lagkamrat i Parnéus i mittförsvaret - som också sänkte Södra med en straffspark på Skogsängen i våras.
Vinnare: Mellis. Straffspark blev det igen - den här gången för Södra. Mellis grejade straffen på vilken Finnman satte segermålet.

Match 5: Thord Hermansson-Johan Hansson
De före detta lagkamraterna och mycket goda vännerna hade båda nära till skratt efter derbyt (1-3 till Skogstorp) i våras. Vinner Thord coachkampen ikväll igen?
Vinnare: Hansson. Till slut, men länge var det mäster Thord som återigen såg ut att gå mot en coachseger med sin superdefensiv.

Superstart på superveckan

Superveckan har definitivt börjat bra ur Eskilstunaögon sett.
Tio av tolv möjliga poäng och 12-3 i målkvot känns hyfsat...

sön: Smedby-City 1-4
tis: Södra FF-Viljan 3-2
ons: IFK Ea-IFK Örebro 5-0
ons: Glanshammar-United 0-0
fre: Skogstorp-Södra FF
lör: City-Karlslund
sön: IFK Ea-Bosna

IFK fortsätter imponera

Det är en fröjd att se IFK Eskilstuna spela fotboll i år.
Åtminstone på Tunavallen.
Där rullar Blåtopparna ut motståndarna gång på gång och i går var det alltså IFK Örebros tur att se sig utspelade.
Den här gången fick blått också fullt rättmätigt utdelning i målprotokollet också. Det känns verkligen som att IFK gjort Vallen till sin borg och utnyttjar konstgräset på rätt sätt: genom att spela bollen efter marken, även i trängda situationer.
Bara 236 hade sökt sig till stans fotbollsstadion i går kväll, men IFK förtjänar i dagsläget ett hundratal fler åskådare på läktarplats.
Abdul Din Sesay visade åter att han är årets fynd och att City nog borde ha tagit sig en mer ordentlig titt på anfallaren i vintras.
Nu kan han istället skjuta IFK mot tvåan.

IFK:s startlag: Jerrelind; Hirvi, Larsen, A.Ohlsson, Forselius; A.Larsson, Eriksson, H.Andersson, Visnjic; Din Sesay, Acar.

Södra mot trean efter seger i seriefinalen

Det blev till slut en positiv kväll för Eskilstunafotbollen.
Trots Viljans tryck i slutet så kunde Södra FF genom Dalibor Bajric, strax före klockan passerat 90 minuter, sätta avgörande 3-2 på Skogsängen ikväll.
Inför en publik om cirka 150 pers gjorde även Bobga F Valentine bejublad comeback och var nära att hitta nätmaskorna. Istället blev han framspelare till Robin Mellqvists 2-1.
Den första halvleken slutade 1-1 sedan Staffan Grenehammar kvitterat för Prinsens lag, som numer är ensamma på tronen i fyran, och närmar sig så sakteliga trean.

Här kommer en uppdaterad rapport:
Redan i den tredje minuten tog Viljan ledningen efter att ha snappat upp andrabollen strax utanför straffområdet efter att ett inkast skapat oreda i Södraförsvaret. Knappt tio minuter senare landade andrabollen vid Staffan Grenehammars fötter som såklart pangade in 1-1 efter en hörna där Valle varit uppe och stångats.
Valle var sedan nära att nå Robin Mellqvists inspel men lyckades inte få fram foten. Även Viljan hade lägen och Gustaf Widén tvingades till en parad innan halvtidskaffet.
I början av andra byttes Dalibor Bajric in och Södra fick med det en något rörligare offensiv. Valle lirade i minut 58 fram "Mellis" till 2-1, en ledning som tycktes ohotad. Prinsens lag brände nämligen flera vassa lägen inom den närmsta kvarten - främst Valle på nick och Bajric på pass från just kameruanen. Istället fick Viljan ny energi efter ett märkligt 2-2-mål där bollen studsade strax innanför mållinjen efter en kontring. Först blåste domaren straff och rött Södrakort, men ändrade domslutet till mål då linjedomaren grep in. Därefter skapades under sista tio en kavalkad med chanser av Strängnäslaget som dock inte förmådde hitta nätmaskorna.
Istället fick Dalibor Bajric, som bloggen tidigare puffat för, sista ordet. 3-2 kom en minut före stopptiden. Ridå Viljan!

Plus i kanten förstås till matchhjälten Bajric. Dessutom noteras en lovande comeback från Bombaren från Kamerun, bara ett mål saknades. Trots två instäppta så ska nog även Widén i buren ha en klapp på axeln för några viktiga räddningar. Andreas Lindskog såg också ut att bli ett välkommet tillskott till truppen. Och mot Skogstorp finns även det andra nyförvärvet Gabriel Yakoub med, då han inte var spelklar i afton. Annars såg Skogsängen svårspelad ut och flera lirare halkade till ovanligt mycket. Psykkriget tycktes börja redan före avspark. Viljan fick värma upp med annorlunda bollar än hemmalaget, som värmde med matchbollarna.

Hos Viljan fanns, som brukligt, flera "kändisar" med Eskilstunaanknytning. Som seriens skyttekung (elva mål) Niklas Karlsson, med en historia i såväl Södra FF som City och numera insomnade IF Blå, Daniel Tegfors, högerback när Peder Ståhl tränade City förra sejouren, mittbacken Christos Kourlos, tidigare Citys juniorer och Södra samt Alexander Pihlmark, forward i Linden Hockey.


Ikväll kan Södra ta ett stort steg mot seriesegern

Får Eskilstuna ytterligare ett lag i division tre nästa år?
Svaret kan vi få redan i kväll. En gulsvart seger på Skogsängens IP i afton, när Eskilstunabekantningarna Daniel Tegfors och Christos Kourlos gästar Tuna med sitt Viljan, placerar Södra i en mycket stark pole position i fyran.
Men serieledarna från Strängnäs har ett avstånd på två poäng ned till Prinsens lag. Således är matchen i kväll av stor betydelse.
Efter ett sommaruppehåll blir det omöjligt att försöka tippa en startelva, men att nyförvärvet Andreas Lindskog går rätt in i laget tar jag för givet. Dessutom sitter tränare Hansson på ett obehagligt ess i rockärmen.
Med Bobga Foncham Valentine tillbaka i laget i höst kommer få lag kunna stoppa Södra FF. Men laget tappade enkla poäng i våras och kan säkert göra det igen om inte fullt fokus är inställt.
Rutinerade herrar som Valle, kapten Gustaf Widén, Robin Mellqvist, Sebastian Hanisch, Richard Finnman, Jonte Forssman och Staffan Grenehammar bör Södra kunna hålla undan för tredje gången gillt. Dessutom menar jag att ytterbacken Gabriel Yakoub är en nyttigare värvning än vad många kanske tror. Med Gabbys inställning och träningsvilja kommer konkurrensen att spetsas till ytterligare både på träning och match.
Därför är jag övertygad om att klubben lärt sig sin läxa från tidigare år och nu knyter ihop säcken och vinner fyran i år. Besvikelsen skulle vara väldigt stor annars.

1,85 gånger insatsen får du hos NordicBet på Södraseger i afton, men ett varningens finger bör höjas för Viljan som slog serieledarna i Upplandsfyran med hela 5-2. Södra har dock endast förlorat en match (mot Skogstorp i våras) på två år på Skogsängen.

Skogsängens IP, 19:00 alltså.
Då inleds denna superfotbollsvecka. I morgon onsdag lirar ju IFK viktig hemmamatch mot Örebrokamraterna medan United ska till just Örebro för viktigt möte mot Glanshammar. Detta innan City intar Vallen på lördag - för ännu en viktig match (mot Karlslund).
Följ nedräkningen här till höger och håll till godo!

Stora tipsfesten!

Gissningslek eller spåkula? Hur som helst vill vi alla som läser denna blogg ha svar på vart City hamnar i serien i år.
Spåkulan/gissningsleken visar att ...
... City om två omgångar kommer att återfinnas på nedflyttningsplats, trots ett uppsving i formkurvan.
... Akropolis kommer att avgöra toppstriden redan med tre omgångar kvar. Bissarna hänger med länge, kanske tack vare nyförvärven i sommar, men till sist kommer grekernas offensiva tyngd bli avgörande.
... Micke Larsson återigen vinner den randiga skytteligan, den här gången på sju mål (tolv ifjol). Även Fritzell går ännu en kul höst till mötes och kommer också upp i sju baljor totalt. Skytteligan kommer i övrigt att se ut så här:
5 mål: Adnan Cirak (just nu: 1 mål), 2 mål: Dan Wikström (2), William Celsing (1) Marcus Andersson (2), Daniel Berglund (1), 1 mål: Oscar Eriksson (0), Thomas Allerbrand (0), Zaman Safari (1), Markus Wahlström (1), Linus Wallinder (1).
... Karlslund blir säsongens stora flopplag, men klarar sig med nöd och näppe undan kval i den rekordjämna serien.
... Vallentuna blir avhängda tidigt i höst efter att ha mött tre topplag under de fyra första matcherna.
... Vårt Eskilstunahopp till sist blir sexa, tre pinnar bättre än förra säsongen. Ett knappt godkänt resultat i en jämn - och därmed dålig? (Kan slå hål på den teorin genom att säga att SAIS och Vallentuna var topp- resp mittenlag i sina tvåor i fjol, i år i botten av södra Svealandstvåan) - serie.
Vad spår/gissar du? Når City topp fem, eller blir det nedflyttningsstrid in i sista omgången?
Vi noterar dessutom att Peder Ståhl till slut fick anledning att jubla dubbelt så högt på Karlslund Arena i kväll. ÖSK Ungdom, där sonen Andreas, 16, återfinns, vände nämligen 0-1 till 2-1 mot Randigts bottenkollega Karlslund.

Stora hösttipset: Så slutar division 2 södra Svealand.

1. Akropolis 47
-----------------------
2. Nyköpings BIS 38
3. Värmbols FC 36
4. Farsta 31
5. Enskede IK 31
6. City 30
7. ÖSK Ungdom 29
8. Värmdö IF 25
9. Karlslund 25
----------------------
10. Smedby 24
----------------------
11. FC Gute 23
12. Vallentuna 11

Omgång 14: EIK-Farsta X, NBIS-VIF 1, City-KIF X (1-1, Fritzell), ÖSK-VFC X, Gute-Sais 1, VBK-Akro 2. Tabellbotten: City 16, KIF 15, VIF 15, Gute 14, VBK 7.


Omgång 15: EIK-VBK 1, KIF-Gute 1, Farsta-BIS 2, Sais-Akro 2, VIF-ÖSK 1, VFC-City 1 (2-1, Larsson).
Botten: KIF 18, VIF 18, Gute 17, Sais 17, City 16, VBK 7.


Omgång 16: ÖSK-Farsta X, City-VIF 1 (3-0, Larsson, Eriksson, Celsing), AKro-KIF 1, Gute-VFC 2, BIS-EIK X, VBK-Sais 2.
Botten: Sais 20, City 19, KIF 18, VIF 18, Gute 17, VBK 7.

Omgång 17: Farsta-City X (0-0), EIK-ÖSK 1, KIF-Sais 1, VIF-Gute 1, BIS-VBK 1, VFC-Akro X.
Botten: KIF 21, VIF 21, Sais 20, City 20, Gute 17, VBK 7.

Omgång 18: City-EIK 1 (3-2, Cirak 2, Fritzell), Akro-VIF 1, ÖSK-BIS X, Sais-VFC 2, Gute-Farsta 1, VBK-KIF X.
Botten: ÖSK 23, City 23, KIF 22, VIF 21, Sais 20, Gute 20, VBK 8.

Omgång 19: Farsta-Akro 1, ÖSK-VBK 1, VIF-Sais X, EIK-Gute 1, BIS-City X (1-1, Lundberg), VFC-KIF X.
Botten: City 24, KIF 23, VIF 22, Sais 21, Gute 20, VBK 8.

Omgång 20: City-ÖSK 1, (2-0, Larsson, Cirak. Fem poäng ner med två matcher kvar att spela), Akro-EIK 1, Sais-Farsta X, KIF-VIF 2, Gute-BIS X, VBK-VFC 2.
Botten: City 27, ÖSK 26, VIF 25, KIF 23, Sais 22, Gute 21, VBK 8.

Omgång 21: Farsta-KIF X, ÖSK-Gute 1, City-VBK 1 (4-1, Fritzell, Berglund, Cirak, Allerbrand), VIF-VFC 2, BIS-Akro 2, EIK-Sais 1.
Botten: City 30, ÖSK 29, VIF 25, KIF 24, Sais 21, Gute 20, VBK 8.

Omgång 22: Gute-City 1 (2-0), Akro-ÖSK 1, Sais-BIS 1, KIF-EIK X, VFC-Farsta 1, VBK-VIF 1.
Botten: City 30, ÖSK 29, VIF 25, KIF 25, Sais 24, Gute 23, VBK 11.

Varning! Undertecknad är ingen mästertippare. Därför kan ovanstående vara helt poänglöst.


Den gamla damen tystnade i andra halvlek (Övertygande seger för City)

Äntligen! City är inte längre ett förlorargäng.
Och det med bred marginal - segern med 4-1 i afton var nämligen i underkant. Marcus Andersson hade ett gyllene läge att göra ett tredje mål och Micke Larsson fick ett mål tveksamt bortdömt i första.
Men det blev en böljande inledning på matchen där Smedby inte alls var ofarliga i sina framstötar. Hade det velat sig illa hade hemmalaget tagit ledningen med 2-1 innan vilan (bör tilläggas att även City kunde ha lett i paus). Men 1-1 stod sig, ett resultat som då innebar kvalplats för Eskilstunas främsta lag.
Undertecknad råkade höra en gammal dam, far- eller morförälder troligen, på en av bänkarna på Smedby IP, göra en intressant observation under den första halvleken.
- Vilken skillnad det var mot när vi var i Örebroe sist (ÖSK U vann den matchen med 2-1), sa damen på bred östgötska till sitt manliga sällskap. Här är det mer spel i luften, mycket långbollar.
I andra halvlek tystnade hon.

City bytte ut Thomas Allerbrand i halvtid och fick plötsligt en helt annan fart i spelet när Micke Larsson klev ner på mitten och Emil Fritzell kom in på topp. En mycket bra taktisk förändring. Och Daniel Berglund visade varför landslagstalangen Anton Hansén ännu inte fått chansen i A-laget. Med sin grymma vänsterfot låg Berra bakom tre av de fyra målen.
* Vid Marcus Anderssons 1-0 sköt Berra ett skott utanför straffområdet som mittbacken styrde in. I efterspelet av en hörna.
* När samme Marcus tryckte in 2-1 på bortre var det Berra som slog en perfekt avvägd hörna.
* Avgörande 3-1 som stöttes in av Micke, kom efter en frispark från mittplan av vänsterbacken.
Lägg till att han däremellan hann han även med att få behandling med kylspray.
Även William Celsing och Adnan Cirak hade friska lägen att näta, innan Emil Fritzell på stopptid pangade in 4-1 från nära håll.

Å andra sidan är det inte mer än rätt att City slår Sais. Förutom att laget i grund och botten är mycket bättre så bör man ha i åtanke att Smedby är Norrköpings (med en befolkning på 83 500) fjärdelag, efter IFK, Sleipner och Sylvia. City är länets (Sörmland med över 260 000 invånare varav E-tuna klart största staden) femte främsta...

Det regnade rejält under matchens sista 45 minuter, men direkt efter slutsignalen sken solen på Peder Ståhl och de andra Cityiterna.
En ganska talande bild för hur det har sett ut de senaste månaderna.
Förhoppningsvis är inte sommaren över än för "Randigt".
Kommande match mot Karlslund på Tunavallen i helgen blir nämligen minst lika viktig då Värmdö skrällde och vann med 3-2 mot Enskede och hängde på City uppåt från bottenträsket. Positivt dock att målskillnaden bättrades på rejält i dag - numer minus tre mot minus sex mål innan matchen.

RSS 2.0