OBS! Ingen IFK-match i dag

IFK-Tyresö skjuts alltså på framtiden.
Ett stort sabotage har drabbat Blåtopparna, vars spelare nu inte har några fotbollsskor att tillgå.
Givetvis oerhört beklagligt, och en direkt attack mot fotbollen. För jävligt!
Frågan är nu om och i så fall när Sebastian Larsson kommer få tillfälle att ta emot kommunens hederspris, som var tänkt att delas ut i pausen av dagens match.

Efter återkomsten i kväll - nu blir City att räkna med hela vägen

Nedmanglade (nåja) i Alby - men det märktes knappast på Tunavallen i kväll.
Efter 1-1 mot Konyaspor, som gick hårt åt City på en svårspelad plan förra helgen, vann "Randigt" mot FOC Farsta (3-0, Adnan två mål - varav det första efter ett mönsteranfall efter Sundbergs uppspel, via Danne Karlsson ut mot Robin Larsen vars svepande inlägg var perfekt - och Celsing ett). Precis som i fjol då laget även ledde serien - och sen rasade ihop och förlorade sex raka matcher.
Skillnaden i år?
Den främsta är att City nu har en tydlig spelidé - i kväll får offensive högerbacken Robin Larsen personifiera den - och i den ingår även att kunna låta motståndaren ha ett större bollinnehav för en tid. City släpper ändå inte till någonting bakåt. I kväll fick Farsta dock ett mål bortdömt för offside, men mycket mer än så var det inte.
En annan skillnad är att serien är mer uppdelad i år. Förra säsongen var serien jämndålig. Bottenlagen har bara tagit en handfull poäng medan topptrion (City, Enskede och snart även Arameiska-Syrianska) gjort ett litet ryck gentemot mitten.
Tidigare har det varit svårt att definitivt räkna in City i den definitiva toppen. Materialet är egentligen inte mycket annorlunda än de trupper som de senaste två åren huserat i botten av serien.
Nu vet vi lagets egentliga kapacitet - och hur mycket Wiklund och Nicklas Bergh betyder.
Efter kvällens solklara comeback efter den tuffa matchen i Alby är åtminstone mina tvivel borta - "Randigt" kommer att kriga om seriesegern ända in på senhösten. Det känns som att det handlar om just de tre ovan nämnda lagen nu. Och på fredag möter City just Enskede på bortaplan...
Drygt 45 poäng kommer krävas för förstaplatsen i serien. Än så länge har laget plockat 21 pinnar på nio matcher (lika många som under 2008 när laget stupade på mållinjen).

Även IFK Eskilstuna i serieledning! Älvsjö förlorade mycket överraskande mot Huddinge, vilket ger Blåtopparna pole position. IFK har ännu inte imponerat på undertecknad spelmässigt - men likt City tar de sina poäng. En oerhörd styrka att komma tillbaka så tätt inpå derbydebaklet dessutom.
Däremot torskade stans Rock n'Roll-lag Södra FF hemma på Skogsängen - igen. 0-2 mot Torstorp är absolut inte godkänt och nu kräver bloggen att laget lämnar Skogsängen för Tunavallen. Gräsmattan är så usel på söder att den skulle kunna dömas för misshandel på spelare som Dalibor Bajric. Som uppgjort för att låta bottengängen i serien komma och kämpa till sig poäng.


Poäng som bara seriesegrare plockar

Det var inte samma City vi såg på Alby IP som tidigare under säsongen.
På mardrömsarenan (konstgräs à la 1999 och ett minimalt planmått) gick Konyaspor in hårt och var bollförande. Redan varnade stjärnan Özgur Yasar (ex-Väsby och Vasalund) borde ha blivit utvisad under andra delen av andra halvlek efter att ha totalmanglat Citys Rambo (mittbacken Rebin Sulaka) mot konstgräset. I övrigt vek "Randigt" ned sig på ett oigenkännligt sätt, åtminstone om man jämför med tidigare under säsongen. En kämpe som Gabriel Alias fick finna sig i att nöta bänk, trots att matchbilden passade honom som - för att dra en uttjatad metafor handen i handsken. Anfallen var korta och ytterst få till antalet. Stjärnkeepern Nicklas Bergh (som inte hade någon målvaktsersättare på bänken - nu går istället målvaktstränaren "Rille" Jonasson in som andrekeeper) räddade laget vid ett flertal tillfällen.
Ändå fick City med sig en pinne. En sån där klassisk poäng som brukar känneteckna en seriesegrare.
Straffen kändes inte klar - men efter detta bildbevis finns det knappast längre några tvivel. 
City är fortfarande obesegrat (Daniel Wiklund har inte förlorat en match sen återkomsten) efter åtta omgångar - och står på precis lika många poäng som under 2008, säsongen som nästan slutade i uppflyttning till ettan.

Summeringen blir då följande: City spelade mindre bra, men missgynnades kraftigt av planen. På Alby IP borde Konyaspor ta många poäng i år.
Alltså behöver du som Citysupporter inte vara alltför orolig inför fredagens match mot Farsta, som är en stabil värdemätare - trots att "Randigt" vann dubbelt i fjol. Förortsklubben kan dock hängas av rejält vid Cityseger, City är nämligen redan nu sex poäng före. Hemmaseger lär i alla fall krävas för att behålla serieledningen, då Enskede absolut ska slå jumbon Kenty (som för övrigt tog säsongens första seger i söndags) på bortagräs i helgen.
Och går spelet i stå så har man ju Bergh i buren... Räkna dock med att Farsta lär skapa chanser, laget har gjort näst flest mål i serien (17 är lika många som City).

***

Domaren jagades efteråt - och redan under matchen ville samme huligan ta sig in på planen. Tack och lov fick teamet ordentligt med stöd av publik och funktionärer.

***

Man kan lugnt konstatera att jag hade helt fel - och helt rätt - angående IFK:s 4-2-3-1 i derbyt.
Rätt uppställning och rätt man på rätt plats - men helt fel i den analytiska bedömningen. Södra läste sönder IFK totalt och åt upp innermittfältet.

***

Sebastian Larsson går från klarhet till klarhet i landslaget. Kul också att Bissen ofta håller sig framme när det vankas kramkalas efter Blågults mål - och därmed också fastnar på bild. I veckan var ju Eskilstunas fotbollsstolthet till och med på en av kvällsdrakarnas förstasidor.
Men vart hamnar han kommande säsong? Sunderland verkar vara hetaste tipset om man läser spekulationerna i brittiska medier - men visst borde 26-åringen med den gyllene högern platsa i ett bättre lag (typ Everton)?
Arsenal-ryktet känns spontant dock lite för bra för att vara sant.

***

Triangeln vann, något överraskande, årets första derby i Sörmlandsfyran via 1-0 hemma mot Hällby i kväll.
Kanske kan Mestaklubben resa sig från bottenträsket nu?

RSS 2.0