Aftonbladet svek Simon Helg - som får "porrkalsong" istället: "Har tjatat hål i huvet"

För nästan exakt ett år sen vann Hammarbys Simon Helg ett par kalsonger i Sportbladets populära webb-tv-program Laul Calling. Men den så kallade Laul-kallingen dök aldrig upp hemma hos Skogstorpssonen.
- För ett tag sen så erbjöd jag min högersko i utbyte mot en kalling, men den fick jag aldrig. Så jag undrar vad jag måste göra för att få en. Jag är väldigt sugen på att få en sån, säger Simon i programmet som går att se i sin helhet, med gästerna Johnny Ekström och Erik Niva här (bläddra till 33:25).
Istället får den förre IFK Eskilstunamittfältaren den så kallade "porrkalsongen", med nummer 69. En kroatisk försvarare, Dino Drpic, ville spela i tröja nummer 69 i sitt klubblag för att hylla sin glamourmodell-flickvän.
Vilket han inte fick.
Men i Laul Calling är numret tillåtet på den svara boxerkalsongen - som nu alltså tillhör Simon Helg.
Vad gjorde då Simon Helg för att få kalsongen?
- Han har ju tjatat hål i huvudet på mig, kommenterar Laul.

Förra United-spelaren prisad - och snart även stans bästa

Emma Westholm lämnade inget direkt avtryck under sin ettåriga sejour i Eskilstunafotbollen och United.
Laget åkte ur söderettan och Westholm, som var hyfsat ordinarie som ytter, lämnade för Västerås BK 30 inför årets säsong.
Men även den här säsongen fick Emma vara med om en nedflyttning från division ett.
Den här gången verkar hon dock ha haft en viktigare roll i laget. Westholm blev nämligen utsedd till såväl Årets spelare som Årets forward.

Även Eskilstunas främsta lirare kommer, precis som förra året att prisas med stans finaste och mest prestigefyllda priser.
Det handlar om ert - läsarnas - pris! Omröstningen startar den 1 november, då kandidaterna offentliggörs på etunaexperten.blogg.se.

Emelie höll nollan mot Tyskland - inför storpublik

Hela 515 åskådare hade tagit sig till Sollentunavallen i kväll för att se Sveriges F 18-landslag ta sig an Europas främsta i samma åldersklass.
Men det struntade Eskilstuna Uniteds målvakt Emelie Lundberg i.
Istället höll hon nollan under den första halvlek hon fick stå. I andra tog Lina Ringshamre över, en halvlek där svenskorna bytte in alla spelare från bänken i säsongens sista (tränings)landskamp.
- Det blir mycket byten i andra halvlek, rytmen och en hel del av spelet försvinner. Inte för att spelarna som kommer in är sämre, men det blir ryckigt helt enkelt. Tyskland skapar riktigt mycket i andra halvlek, men bollen rullar inte in för dom idag. Samtidigt så spelar vi med stort mod och hjärta, jobbar frenetiskt och håller positionerna i defensiven riktigt bra, säger assisterande förbundskapten Anneli Andersén till SvFF:s hemsida.
Tyskland ökade trycket i andra och fick till slut till en kvittering, till slutresultatet 1-1. Elin Rubensson gav Sverige ledningen i början av första halvlek.
16 november lottas den EM-kvalgrupp som sedan inleds i vår.


Då: Gör mål på Tunavallen. Nu: Gör mål som ska avgöra allsvenska guldstriden

Allsvenska guldstriden går in i slutfasen och spelaren på de flestas läppar är Helsingborgs och hela seriens skyttekung Alexander Gerndt. Nu börjar många flagga för att anfallaren som gjort 19 mål (elva i HIF i höst plus åtta för Gefle under våren) i årets serie bör ha Tobias Hyséns plats i landslagstruppen.
Men Gerndt har inte bara gjort mål för HIF, som han alltså gick till i somras från Gefle IF. Guteprodukten gjorde även en säsong i AIK som 21-åring 2007.
Samma år firade ju som bekant City 100 år med match mot just AIK.
Ett slags Eskilstuna United (dock under namnet E-tuna FC, där Andreas Alm gjorde sin sista (väl?) match som spelare i den randiga tröjan) stod upp bra och förlorade "bara" med 1-3 inför 1 025 pers på Vallen en tisdag i mitten på oktober, alltså nästan exakt tre år sedan.
Vem som gjorde matchens första mål? Gerndt, såklart. Första halvlekens enda.
Även en viss Ivan Obolo nätade för Gnaget.


Alexander Gerndt mot Larsa Enered och en långhårig David Fällman. I förgrunden syns även IFK:s David Eriksson, då i IK Viljan, som gjorde det kombinerade Eskilstunalagets mål (2-1). Fotot är hämtat ur arkivet på eminenta AKFOTO.se.

Wiklund och City återvänder till mardrömsarenan nästa år?

Uppdatering: Arameiska-Syrianska slutade sist i den jämna bottenstriden och spelar därmed i division 2 nästa år. BK Forward slog dock Valsta Syr borta och klarade kontraktet i ettan även tack vare andra resultat. Även Carlstad och Östersunds FK åker ur division 1 norra.

Det kan bli svårt för Eskilstuna City att nå en topplacering i tvåan nästa år. Både Arameiska-Syrianska och BK Forward ser ut att få lämna norrettan.
I den sista omgången som avgörs i morgon söndag ställs Arameiska - som ligger sist i serien och har en minimal chans att klättra över strecket, där Östersunds FK just nu befinner sig med tre pinnar mer - mot Syrianska Kerburan. Västerås andralag har gjort en strålande höstsäsong och kan fortfarande nå kvalplatsen till Superettan. Men då krävs troligen förlust för Sirius, som just nu är tvåa, två poäng och 16 plusmål före Syrianska, hemma mot Umeå FC på Studenternas.

Troligen blir det alltså ett (o)kärt återseende för Daniel Wiklund och City på idrottsplatsen i Botkyrka där förhoppningarna om serieseger och uppflyttning definitivt grusades under Wiklunds sista säsong 2007, efter 2-4 mot Arameiska-Syrianska.
För Forward ser förhoppningarna lite ljusare ut om att nå division 1-status även nästa år. Örebrolaget, som lika gärna kan hamna i norra Svealandstvåan nästa år, även om den södra är mer synonymt med lag från den staden.

Forward möter Valsta Syrianska borta. Märstalaget riskerar fortfarande att åka ur, men då krävs förutom förlust även otur med andra resultat.
Östersund lär nog säkra förnyat kontrakt genom seger hemma mot Vasalund som inte har något att spela för. Samtidigt ska Boden möta Carlstad, som har klättrat till säkrare mark under hösten, men fortfarande är med i bottenrejset, på Tingvalla.

Utgångstipset blir ändå att nuvarande tre nedflyttningslag åker ur.
Noterbart är även att lilla Gröndal, som vann Citys serie 2006, gör sin femte raka säsong i ettan nästa år.

Från Stockholmstrean kommer Konyaspor upp, och måste troligen spela i södra Svealandstvåan, vilket kan tala för att något av de två division 1-lagen hamnar i norra tvåan.

Således lär division 2 södra Svealand se ut så här nästa säsong:

Arameiska-Syrianska och/eller Konyaspor IF
(I år: 14:e div 1 N)
Enskede
(2:a div 2)
Eskilstuna City 
(9:e div 2)
FOC Farsta
(4:a div 2)
Forward och/eller Konyaspor IF
(13:e div 1 N)
FC Gute
(10:e div 2, kvar efter kval)
Nyköpings BIS
(3:a div 2)
Rynninge IK
(1:a div 3)
Smedby
(8:a div 2)
Värmbol

(6:e div 2)
Värmdö
(5:e div 2)
ÖSK Ungdom
(7:e div 2)

Ståhl i EM-kvalelvan

Men det handlar förstås inte om ÖSK:s förre mittback och Citys tidigare tränare Peder, utan sonen Andreas.
Även han är försvarare och spelar i ÖSK Ungdom som möter City i division 2. Efter ett återbud blev han uttagen i kvalet till U 17-EM och i kväll spelar han - efter att ha suttit på bänken i förlustmatchen (0-3) mot England och mot Polen (0-0) - från start som vänsterback när Sverige ställs mot hemmanationen Gerogien.
Sverige har fortfarande chans att gå vidare till nästa kvalomgång, men då krävs seger samtidigt som Polen inte får slå England.

Wiklund tar över efter Ståhl igen - nu ska City träna mera

Daniel Wiklund tränar Eskilstuna City de kommande tre säsongerna.
Någon klausul för att bryta det avtalet finns nu inte, en skillnad mot den talangutvecklaranställning Wiklund tog i somras.
Klubben kallade i kväll till presskonferens på Årby och kunde, förutom Wiklund, presentera en del andra nya grepp:
* Peter Glas fortsätter som assisterande tränare. I tränarstaben kommer också Richard Jonasson ingå.
* Det blir nya, "etablerade" tränare i juniorallsvenska laget kommande säsong. Trotjänaren Magnus Edbom kommer få andra uppgifter i klubben och...
* ... Andreas Fröjdfeldt går ned en ålderklass och blir huvudtränare för pojkallsvenska laget.
* Pojkar 15 elit kommer att tränas av Christoffer Karlsson, en tidigare talang som då fick provträna med Assyriska. Senast u-tränare i Triangeln.

Att Peder Ståhl inte skulle få fortsatt förtroende var mycket väntat, även om klubben hävdar att han varit aktuell så sent som förra veckan. Nio spelare har utgående kontrakt och en del av dessa har säkert varit tveksamma till Ståhls fortsättning.
Man hade flera alternativ, men valet föll till slut på Wiklund, som fick en första förfrågan i söndags.
Ståhl fick, med all rätt, förlängt kontrakt efter den lyckosamma hösten 2009. Ingen kan ta ifrån Örebroaren den andraplats i serien över de omgångar har basade över A-laget. Det var inget snack om saken att han skulle få fortsätta. Men årets säsong blev inte godkänd, varesig resultat- eller spelmässigt. Ståhlmannen lyckades inte utveckla laget och får nu lämna över till Wiklund, igen. 
Det är inte många klubbar på division 2-nivå som kan stoltsera med två så pass kompetenta och målinriktade tränare som firma Wiklund/Glas. Den senare känner till truppen väldigt väl, liksom Wiklund som arbetat med i stora delar av truppen, antingen på fotbollsgymnasiet eller tidigare i City.

Senast Wiklund tog över City var han en oerfaren och okänd tränare från Köping - staden som är betydligt mer känd för tv-programmet än att man fostrat landslagsstjärnan Emir Bajrami. Då var likaså truppen orutinerad och på tre år fixade Wiklund, dock med hjälp av en del värvningar som Larsa Enered, klubben från att under första säsongen kriga i botten till att sista säsongen sluta tvåa.
Mitt senaste Cityminne av västmanlänningen kommer från just den säsongen. I Botkyrka sköt nämnde Larsa bollen över Jonas Käck och in i mål i en av de värsta halvlekarna i klubbens historia (0-4). Seger där och spel i ettan var nära. Istället vann Arameiska-Syrianska (4-2) och Wiklund var så besviken att Folkets utsända team inte hittade honom efter slutsignalen och istället fick Andreas Alm, som gjorde sin sista säsong som spelare innan han blev tränare året därpå, uttala sig.
Den tjuriga vinnarskallen behöver Eskilstuna. Stan har förlorarstämpel tryckt i pannan och faller alltid igenom när det börjar dra ihop sig i toppen.
På tal om Alm så poserade han högtidligt i en blåvitrandig slips när han presenterades som tränare på Årby inför 2008.
Wiklunds svar på tal ikväll? Skjorta med smala, blåvita ränder - och orangea manschettknappar ...

Vad är då skillnaderna nu mot när Danne tog över 2005? Tja, till att börja med är mycket sig likt.
* Ännu en gång tar Wiklund över efter Peder Ståhl, som liksom nu som då hade basat över laget i en och en halv säsong. Och även då med bättre resultat första året (femte- respektive tiondeplats med begränsade ekonomiska resurser).
* City har de senaste två åren varit ett bottenlag, precis som när man kvalade sig kvar 2004. Förväntningarna är således inte övervägande tunga, som att vinna serien direkt. Även om styrelsen förväntar sig att laget ska vara ett topplag nästa säsong.
* Återigen är medelåldern i truppen yngre än genomsnittet i tvåan. Klubben lär inte tappa några talanger redan i år. Mer rutin måste in, det är man överens om.

Skillnaderna:
* Klubben står på tryggare ben i dag. Fler är involverade i det dagliga arbetet i klubben och ekonomin är bra mycket bättre. Dessutom finns spelarinvestbolaget i bakgrunden att plocka fram i ljuset om man skulle vilja värva yngre utifrån.
* Wiklund själv har samlat på sig bra mycket mer erfarenhet än när han kom förra gången och även ett större kontaktnät efter tiden hos Åtvidaberg.

Ekvationen av detta? Självklart ett plus.
Det främsta Wiklund pekar på för att lyckas är att öka träningsdosen - från fyra till fem pass i veckan under säsong.
- Jag läste om en undersökning som gjorts om träning och prestation, och den enda sporten där de som rankas lägre tränar mer än de högre är pistolskytte. Ragnar Skanåker tränar mindre än han som rankas tvåa...
Wiklund har sin starkaste sida som tränare i att han är en erkänt skicklig instruktör. Får han träningarna att kännas roliga och meningsfulla kommer det säkerligen inte bli några som helst problem att motivera de spelare som laget behöver att träna ett pass mer i veckan, på den långa vägen mot eliten.
Första steget togs i kväll.

Fakta: Citys alla tränare på 2000-talet.
2000 Kjell Pettersson
2001-2002 Sven Dahlkvist
2003 Ilia Iliev
2003-2004 Peder Ståhl
2005-2007 Daniel Wiklund
2008 Andreas Alm
2009 Joakim Helgstrand/Leif Edeborg
2009-2010 Peder Ståhl
2011- Daniel Wiklund

SILLY SEASON: David Eriksson smickrad av Cityintresse

I den här artikeln samlar bloggen alla rykten som snurrar kring övergångar av spelare och ledare i våra klubbar.
Har du hört något Silly-surr? Tipsa bloggen!
[email protected] eller på bloggens Facebook-sida.

City 17/11: David Eriksson, IFK E-tuna, och Allan Kosic, Skiljebo, ska finnas på Citys träningar kommande vecka. Liksom Christos Kourlos, Viljan, och Magnus Saaw, Kolsva.

Södra 16/11: Erik Wiberg har varit på ingång - i dag blev det klart att 24-åringen förstärker Södras redan breda trupp i division 3.

City 16/11: Ratade VSK-aren Filip Mårtensson nobbar City, enligt Folket.

IFK 16/11: Antonius Acar, skyttekung i division 3, tränar just nu med Assyriska, skriver Folket i dag.

City, 4/11: Västerås SK förlängde inte kontraktet med Filip Mårtensson, 21. En innermittfältare som enligt väldigt säker uppgift till bloggen skulle ta en starttröja i City. Till Folket säger Daniel Wiklund i dag att Mårtensson kan bli aktuell för City. Han gjorde tre mål på totalt 12 framträdanden i norrettan i år. Även förre elitspelaren Kristoffer Näfver, som i år spelade division 2-fotboll i Karlslund, säger till tidningen att City skulle kunna bli aktuellt.

IFK 4/11: Enligt Eskilstuna-Kuriren är David Eriksson aktuell för en återkomst i IK Viljan.

City, 28/10: Förre AIK-målvakten Nicklas Bergh säger till Folket att han kan tänka sig spel i City, om ingen annan klubb visar intresse. Ex-allsvensken ska nu träna med laget.

United, 27-28/10: Systrarna Lisa och Vicki Hellenberg är Eskilstuna Uniteds två första värvningar inför kommande säsong. Lisa, 18, och Vicki, 20, kommer närmast från Västeråslaget BK 30 som blev näst sist i norrettan. Systrarna, vars mamma Lotta tidigare varit ledare i Uniteds A-trupp, blir dock alltså kvar i division 1. Lillasyster Lisa tränade med United redan i somras, och tycks vara träningsvillig, då hon fick just ett sånt pris i BK 30 efter årets säsong.

Södra, 21/10: Micke Larsson ser ut att vara på väg tillbaka. Men han är inte ensam.
Även Chiquita Sesay (som spelade en säsong med laget i division 4) tränade med Södra FF när laget återupptog träningen i Tunahallen i går kväll. City har tidigare deklararerat att man inte kommer behålla "Bananen" över nästa säsong. Detta efter Cypern-affären i somras, där Chiquita provspelade på ön och kom hem långt in på sensommaren. Dessutom har Patrik "Putte" Lindkvist redan skrivit på efter ett ettårig sejour hos Primavera i sjuan och återvänder därmed till Södra, som han innan dess kom till från Eskilstuna City.

Nuvarande Silly season-läge hos City:
Klara in:
Daniel Wiklund (tränare, fri transfer).
På väg in: Allan Kosic (Skiljebo), David Eriksson (IFK Eskilstuna), Christos Kourlos (Viljan), Magnus Saaw (Kolsva), Kristoffer Näfver (fri transfer), Filip Nilsson (Malmköping, j-allsv), Nicklas Bergh (fri transfer).
Klara ut: Peder Ståhl (tränare, fri transfer), Chiquita Sesay (fri transfer/Södra FF), 
På väg ut: Michael Larsson (Södra FF), Dan Wikström (Viljan, Primavera, utgående kontrakt), Linus Wallinder (utgående kontrakt), Daniel Berglund (dito), Marcus Andersson (dito), Emil Fritzell (dito), William Celsing (dito), Daniel Karlsson (dito), Adnan Cirak (dito), Bayram Basarani (varvar ned).
Avskrivet: Filip Mårtensson (Västerås).

Nuvarande Silly season-läge hos IFK:
Klara in: Lasse Ström (tränare, fri transfer), Matts Lundevall (assisterande trän, Kvicksunds SK).
På väg in: -.
Klara ut: Kenneth Huselius, Kaj Danielson (tränare, fri transfer), Aziz Halimi (slutar). 
På väg ut: Antonius Acar (Assyriska), David Eriksson (Viljan). 

Nuvarande Silly season-läge hos Södra FF:
Klara in: Putte Lindkvist (Primavera), Robin Zolfagary (BK Sport), Damir Pasic (Eksjö), Sebastian Werner (TNIS), Erik Wiberg (BK Sport).
På väg in: Michael Larsson (Eskilstuna City), Chiquita Sesay (Eskilstuna City), Filip Nilsson (Malmköping), Issa Alwandawy (BK Sport), Alexander Lienius (Sport).
Klara ut: Linus Larsson, Claes Andersson, Richard House (alla Skogstorp).

Nuvarande Silly season-läge hos Eskilstuna United:
Klara in: Lisa Hellenberg (BK 30), Vicki Hellenberg (BK 30).
På väg in: Amanda Wegerman (BK 30), Karolin Pettersson (Linköping Kenty), Sofie Gustafsson (Kenty) Kim Ekebom (Kif Örebro), Sara Fröjdfeldt (Örebro).
Klara ut: -.

Nuvarande Silly season-läge hos Hällbybrunns IF:
Klara in: -.
På väg in: Dan Wikström (Eskilstuna City), Patrik Karlsson (Primavera).
Klara ut: -.
På väg ut: -.

Säsongen som gått, del 2 av 4: IFK Eskilstuna

Fotbollssäsongen är över.
Då tar summeringarna vid!
Här listar etunaexperten.blogg.se året som gått för de fyra främsta klubbarna.
Tidigare har bloggen kartlagt Eskilstuna Södra FF:s säsong - nu är det IFK Eskilstunas tur!


Blå Stjärna

Säsongen 2010 blev en av få under 2000-talet med en ordentlig kontinuitet i spelartruppen. En betydligt mindre spelaromsättning var så klart positivt. Också ett serieombyte från Stockholmstrean till västra Svealandsditon var en faktor som fick oss inbitna att hoppas på en bättre IFK-säsong än den föregående, då en sjundeplats.
Aziz Halimi nådde inte riktigt upp till samma form som 2009 - men vad gör det när Antonius Acar finns att tillgå?
19-åringen som med allra största sannolikhet lär gå förlorad för föreningen i vinter (och ersätts av en annan tidigare juniorspelare - Filip Thunstedt?) gjorde braksuccé då han vann skytteligan med 18 av lagets 45 strutar. En spelartyp som ofta kan falla ur matchbilden - men till slut ändå avgör i slutminuterna. När sedan Abdul Din Sesay skrev kontrakt med Banda-Bengts lag steg förhoppningarna ytterligare bland stadens många blåtoppar. Anfallsduon blev den mest fruktade i serien och efter några försmädliga bortaresultat under våren var det lagets måltjuvar som lade grunden för uppryckningen under hösten, som innebar sju segrar, två kryss och två torsk.

Precis som i fallet Södra är det spelet på hemmaplan som särskiljer IFK från andra lag i serien. IFK släppte bara in nio mål på Tunavallen under säsongens elva matcher. Stor del i det hade givetvis försvaret med Alex Larsen, namnen Ohlsson, Eric Forselius och Daniel Hirvi samt keepern Pelle Jerrelind.
Men den främsta anledningen var att man helt enkelt ofta förde matcherna. I perioder spelade laget vackrast fotboll i stan med snabba, publikingivande passningar efter marken - ofta med kreatör David Eriksson som speluppläggare. På innermittfältet gjorde även Henrik Andersson en betydligt bättre säsong än under den föregående, då han vände åter från Viljan.

Det blev till slut en fjärdeplats i trean. Ett klart godkänt resultat under Kenneth Huselius sista tränarår. Lasse Ström, på senare år kanske mest känd som Ensam mamma söker-Lasse, än den före detta Superettaspelare i Sylvia (som han även tränat i söderettan) tar över 2011. Får han Acar att stanna? Eller kan han locka en spelare som kan axla ansvaret om skyttekungen skulle lämna? Eller möjligen plocka fram talangen ur Filip Thunstedt kombinerat med att få Abdul Din Sesays skador att läka, samtidigt som Jonas Årestam åter kan bli en spelare att bära laget? I så fall kan det bli en än roligare säsong för IFK nästa år.
Underifrån ser det tunnare, även om talanger som Peyman Alkoyum och Henrik Rodriguez är spelare föreningen hoppas mycket på. 
Juniorlaget, som säkerligen gjorde sitt bästa, slutade nämligen tvärsist i juniorallsvenska division ett-serien. Som man trots allt klarade sig kvar i via kval. 

3 bästa

1) Antonius Acar. Det går inte att komma ifrån skytteligatiteln.
2) Spelet. Stundtals vackrast i stan - oftast på hemmaplan.
3) Framtidstron. Föreningen andas optimism igen efter några svarta år.

3 sämsta
1) Antonius Acars succé. Lär lämna laget i vinter.
2) Fallet. Bortamatchen mot Örebro Syrianska blev säsongens plump.
3) Publiksiffrorna. Höjde förvisso snittet mot 2009, men något fler borde ha slutit upp i toppstriden under slutet.

Till sist: Årets ...
Målvakt:
Per Jerrelind.
Kommentar: Utan konkurrens, va.
Back: Daniel Hirvi.
Kommentar: Även om Alex Larsen gjorde två mål framåt var det Hirvi som överraskade mest i en stabil och samspelt backlinje. Kunde även ta steget in som mittback från vänsterkanten när avstängningar och skador störde.
Mittfältare: David Eriksson
Kommentar: Visade sig vara precis den positiva injektion som laget behövde.
Anfallare: Antonius Acar.
Kommentar: Skyttekung i division tre västra Svealand 2010.
Spelare: Antonius Acar.
Kommentar: Skyttekung i division tre västra Svealand 2010.
Rookie: Filip Thunstedt.
Kommentar: Svårt. Acar inte helt ny i A-laget, liksom Hirvi. Två mål av den intressanta junioren med rötterna i BK Sport ger utmärkelsen. En bubblare är Peyman Alkoyum. Du vet, han som gjorde ett kvartslångt inhopp som 14-åring. Men det räcker inte ända fram.
Värvning: Bengt Bandstigen.
Kommentar: Pumpar in kosing i föreningen. Har inga stora fotbollskunskaper, men ändå styrt upp IFK på rätt köl igen. Den ultimata ordföranden för tidigare krisande IFK.
Match: Örebro Syrianska, borta. Bubblare: IFK Örebro, hemma (5-0-manifestation).
Vart-tar-du-vägen? 1: Henrik Mäx.
Kommentar: Dragit till Australien för plugg.
Vart-tar-du-vägen? 2: Antonius Acar.
Kommentar: Drar till Superettan(/div 1) för elitfotboll?
Comeback: Daniel Hirvi.
Kommentar: Återvände från TNIS i femman och visade stor pondus i försvaret.
Bloggare: Bengt Bandstigen bloggar, förvisso inte överdrivet flitigt, men ändå lästvärt på ifkeskilstuna.blogspot.com.


HÄRNÄST PÅ TUR UNDER LUPPEN: ESKILSTUNA UNITED

Grattis, Mackan och Simon! (VSK klara för Superettan 2011)

Västerås är tillbaka i elitfotbollen.
Detta står klart sedan ett nervigt Sirius klappat igenom och förlorat mot Dalkurd med 0-3.
Därmed spelar mittbacken Marcus Danielson (Skogstorp/IFK) och yttern Simon Lundevall (City) i Superettan 2011.
I Vlt.se:s webb-tv här firas avancemanget efter slutsignalen mot Vasalund (0-1).

Grattis!

Bloggen noterar även att FC Gute klarade sig kvar i division 2 i kväll. Detta via 2-0 i den andra kvalmatchen mot Spårvägens FF. De blåklädda grabbarna från Skarpnäck vann första matchen i Stockholm med 1-0, men gotlänningarna vände alltså och således blir det (troligen) en Gotlandsresa för City även 2011.

LIVE: Slut: City kvar i division 2 - slutar nia i serien

Ödesdramat just nu: FC Gute vann mot City med 1-0. Redan efter 48 sekunder gjorde hemmalaget mål - efter ett inkast, lite slumpartat. City låg på kvalplats i halvtid, men övriga resultat betyder att "Randigt" är nia i serien och därmed kvar i tvåan 2011!

Enskede har gjort 2-0 - vilket innebär att Karlslund åker rakt ur, Gute på kval och City kvar i tvåan, som nia.
2-1, Karlslund med fyra minuter kvar ...
Kvittering för Karlslund och City är nere på kvalplats. De spelar på tre stopptidsminuter i Örebro.

Peder Ståhl till SR:
- Skönt, att vi fick hjälp av andra. Vi klarade inte av att prestera det vi skulle göra.
- Vi gör en rätt så dålig insats, nu när det gällde. Men det spelar ingen roll nu.

Samtliga slutresultat:
FC Gute-Eskilstuna City 1-0
Akropolis-ÖSK U 4-2
Smedby AIS-Nyköping 0-0
Karlslund-Enskede 1-2
Värmbol-Farsta 1-2
Vallentuna-Värmdö 0-2  

LIVEtabellen:

1. Akropolis 46
-----------------
2. Enskede 37
3. Nyköping 34
4. Farsta 33
5. Värmdö 31
6. Värmbol 30
7. ÖSK U 29 -2
8. Smedby 29 -5
9. City 28 -1
--------------------
10. FC Gute 28 -9
--------------------
11. Karlslund 27 +9
12. Vallentuna 13

Så spelar City
: Richard Larsson - Robin Larsen, Markus Wahlström, Victor Sundberg, Daniel Berglund - Dan Wikström, Gabriel Alias - Adnan Cirak, Micke Larsson, William Celsing - Emil Fritzell.
Bänk: Petter Björkman, Daniel Karlsson, Thomas Allerbrand, Rebin Sulaka, Oscar Eriksson, Tomas Karlsson.
Byten: In: Allerbrand, Ut: Larsson (77). In: T.Karlsson, Ut: Adnan (82)

Adnan Cirak, Michael Larsson och Robin Larsen har blivit varnade.

- Det har börjat ganska bra, gäller att fortsätta på det här sättet. Det har varit en bra inledning, säger Gutetränaren Tony Mattsson till Sveriges Radio, vars kommentator tror att Citymålvakten Richard Larsson heter Sebastian Lundberg.

- Vi går naturligtvis för mål. Vi ska försöka vända det här. Vi vill alltid vinna, säger Peder Ståhl med åtta minuter kvar av ordinarie matchtid, säger Peder Ståhl till SR med åtta minuter kvar.

Så här tycker kommentatorerna efter 20 minuter: Gute är de som skapar farligare chanser. City har lite mer struktur i spelet nu än i början. City är "definitivt på väg in i matchen".

City skapar sitt farligaste målchans efter Victor Sundbergs inkast.
27: Robin Larsen med ett farligt skott. City har tagit över kommandot, samtidigt som Gute ställer om giftigt.
29: Danne Wikström skjuter strax över. "1-1 närmar sig, Gute lever lite farligt", säger SR:s kommentator.
31: "Maaadre Mia!! Vilken chans! Åskoogh i samma position som när Nobell gjorde 1-0. Det är så vackert och det ska vara 2-0 där."
39: Inga protester från Citybänken - men kommentatorerna är övertygade om att City skulle haft straff.

Med 45 minuter kvar av säsongen i division 2 södra Svealand är City på kvalplats. Mot Spårvägen eller Örebro Syrianska.

Publiksiffran: 603.

Andra halvlek är igång, 20 minuter har spelats. FC Gute är starkast och skapar chanser.
City nickade nyss undan en boll på mållinjen. "De spelar som att de vet om hur resultaten i övriga matcher är", säger kommentatorerna på SR. 
Det återstår en kvart av ordinarie speltid. Ställningen är alltjämnt 1-0.
- Vi går naturligtvis för mål. Vi ska försöka vända det här. Vi vill alltid vinna, säger Peder Ståhl med åtta minuter kvar av ordinarie matchtid.

Samtidigt ropar Karlslund på straff i Örebro. Två gånger om mot Enskede. Mål där och City är nere på kvalplats igen. Vilket drama!
Enskede har gjort 2-0 - vilket innebär att Karlslund åker rakt ur, Gute på kval och City kvar i tvåan, som nia.
2-1, Karlslund med fyra minuter kvar ...
Kvittering för Karlslund och City är nere på kvalplats.

Så följer du Gute–City direkt

Sveriges Radio direktsänder, enligt sin egen hemsida, morgondagens ödesmatch i botten av södra Svealandstvåan.
Från klockan 19:00 kan du höra FC Gute-Eskilstuna City i sin helhet på webben, sr.se/sormland.
Vill du följa matchen via datorn kanske det går att klicka sig in här.

Gute-stjärnan: "Mest jämna tabell jag sett"

Första matchen efter uppehållet, Vallentuna borta.
Då fanns plötsligt två nyckelspelare med i FC Gutes laguppställning igen:
* Mikael Åskoogh, mittfältare med allsvenska meriter i Gefle IF. Hans första match på ett år efter skador.
* Joakim Lindgren, lagkaptenen som varvade ned i division 4 inför säsongen men gjorde comeback då Gute låg risigt till.

Den förstnämnde bloggar dessutom och skrev så här efter den senaste 2-0-matchen mot ÖSK Ungdom:
"Tyvärr gick övriga resultat inte riktigt vår väg och inför den sista omgången är vi fortfarande steget efter. Men vi ger oss inte! Andra lag hade nog gett upp för flera omgångar sen men inte vi. Vi presterar för närvarande vår bästa fotboll och vårt bästa spel på hela säsongen, när det behövs som mest. Vi är starka!

Vi har nu spelat ihop 25 poäng. 1 match återstår. Vi måste vinna den samtidigt som Karlslund ovanför oss förlorar sin match. Det är den jämnaste tabell jag har sett tror jag. I nuläget skiljer det 5 poäng från att åka ur upp till plats 4 i tabellen. Om vi vinner på söndag får vi 28 poäng, vilket är en helt ok poängskörd, men kan alltså ändå åka ur serien - utan att få kvala! Hårt!

Men vi är inte där än! Vi kan inte mer än att ladda och göra det vi ska i vår egen match. Sen är det bara att hoppas på lite flyt!"


Så ska det se ut!

Ska inte inbilla någon att jag har en aning om Stuvsta IF. Men för dig som vill veta allt om Uniteds kvalmotståndare på lördag finns väldigt mycket att läsa på klubbens väluppdaterade hemsida här.

RSS 2.0