Eskilstunas misslyckade fotbollsår

2008 var ett år där Eskilstunas fotbollsfans slets mellan hopp och förtvivlan.
Eskilstuna City såg länge ut att vara stenklara för division ett-spel 2009.
Men ack så fel vi hade.
Säsongen fick ett milt sagt vidrigt avslut där endast tre mål fattades för uppflyttning. Grymt är en underdrift.
För IFK Eskilstuna var nedflyttningen varken katastrofal eller oväntad.
Dock så kommer året för Blåtopparna bli ihågkommet för det som föreningen presterade utanför alla fotbollsplaner.
I division fyra skulle Södra FF äntligen ta steget upp till trean igen, men föll liksom förra säsongen på mållinjen i den täta toppstriden.
Att Blå åkte ur samma division gör ju heller inte Eskilstunas fotbollsår bättre.
Eskilstuna Citys juniorer åkte ur den högsta juniorallsvenska serien med ganska klar marginal, trots en rejäl uppryckning under hösten.  
På damsidan hade United slagläge efter en kanonvår, men tappade allt på hösten och slutade långt ifrån en allsvensk plats.
Nää - usch och fy, fotbollsåret 2008 i Eskilstuna kommer bli ihågkommet som ett misslyckandets år!  
Väljer att fokusera på Citys år i tvåan. Stans förstalag som kanske hade den mest snurriga säsongen.

CITYS SÄSONG inleddes med ett perfekt genrep inför seriepremiären i tvåan. Division 1-laget Forward betvingades i regnet på Kvicksunds vårtidiga, men blöta, gräsmatta. Randigt körde över örebroarna i den första halvleken och Larsa Enered fick göra sitt första mål för klubben. 
Men mest svar på tal gav lagets pigge anfallare William Celsing, som senare skulle komma att få ett genombrott i tvåan. Danmarks IF-fostrade Celsing gick från klarhet till klarhet tillsammans med jämnårige ytterbacken David Fällman, 18, samt två år äldre Simon Lundevall, som tinade upp och blommade ut under Adde Alms ledning efter att ha varit placerad i förre tränaren Daniel Wiklunds frysbox. 
2008 var talangernas år. 

I premiären borta mot nykomlingen Panellinios började det illa med 1-0 i baken redan efter en minut.
Direkt efter kvitterade Patrik Karlsson och sedan var matchen en enda lång uppvisning från Eskilstuna Elitfotbolls flaggskepps sida.
8-1-segern med junisen Fällman som tvåmålsskytt och "Valle" Valentine som fyrmålsskytt kom att etsa sig fast på många randiga supportrars näthinnor. 

CITY LEDDE därmed serien redan från start. Man släppte inte greppet om förstaplatsen på hela våren då man visade prov på enorm styrka. Även om inte spelet var på topp alla gånger så lyckades man ändå ofta bärga tre poäng, vilket brukar vara utmärkande för ett vinnarlag. Kanske skulle det äntligen gå vägen, tänkte nog många, inklusive jag själv. 
På Årby IP gick City obesegrade framåt som en ångvält och endast Värmbol och Gute lyckades ta poäng i Eskilstunas nordliga fotbollsgryta. 

Tre minnesvärda matcher under våren: 
* IFK på Fröslunda i ett upphausat derby. 2-2 inför 1 500 vittnen var givetvis bottenlaget IFK mest nöjda med, även om man i slutet av den högdramatiska matchen var nära segern då Citykeepern Jonas Käck tvingades till en akrobatisk räddning. 
* Enskede hemma i vårsäsongens sista match. Putte Karlsson gav City ledningen i slutet av första halvlek och den andra blev en enda lång pers med Cityögon sett då EIK frenetiskt jagade en kvittering. Jonas Käck var Citys vaktande ängel då han bl a tog en straff. Käcken som kanske var "Randigts" bästa spelare den gångna säsongen.
* Hammarby TFF hemma i den sista matchen på Årby. Bajen som då såg ut som det största hotet mot Citys serieseger blev en hård match i spöregnet där undertecknad drog på sig en förkyldning. Simon Lundevall knoppade in en underbar frispark i bortre som nog får ses som årets vackraste och definitivt skönaste Citymål. Efter detta ledde nämligen "Randigt" serien med näst intill ointagliga åtta poäng... Den tillresta Bajenklacken på bortre långsidan fick se sitt lag besegrat efter att Randigt svarat för en heroisk defensiv laginsats i den andra halvleken.

Så långt frid och fröjd.
Men efter en snöplig förlust borta mot Karlslund, som nu börjat marschen mot seriesegern, stod IFK Eskilstuna och knackade på dörren inför årets första match på Tunavallen med dess nya konstgräs. En viktig match för City där 3 800 pers trotsade regnet och såg Kristina Eriksson (s) och Laszlo Meszaros inviga konstgräset innan derbyt drog igång. Andreas Alm gamblade och stod för årets näst mest konstiga laguttagning där Sebastian Hansich fick starta i anfallet för första gången på division 2-nivå. Den tidigare stortalangen svarade för en blek insats och byttes ut i akt två. Ett sent Citymål i den första halvleken av Simon Lundevall gav de flesta i publiken segervittring. Men City tappade spelet i den andra akten och när Valle Valetine drog på sig en utvisning ökade IFK pressen mot Citymålet. Till slut kunde Aziz Halimi med kraft och vilja nicka in kvitteringen och tysta Tunavallen.
För så kändes det.
City tog alltså endast två av sex poäng mot samarbetspartnern IFK, vilket kom att bli ödesdigert i slutändan. Heder dock till IFK som kämpade till sig - och var värda - poängen i båda matcherna mot City.

AKROPOLIS hade under våren varit en munsbit för City då man vann med hela 6-1 på Årby. 
Randigt kom in i grekernas borg (Akalla Gårds Bollplan - känn bara på det namnet!) med en serieledning, men kom ut förnedrade. 
Störst del i detta hade definitivt tränarduon med Adde Alm i spetsen. 
Årets mest konstiga laguttagning - ja, kanske den märkligaste uttagningen på ett tiotal år - bäddade för förnedrade 0-6.
Superduper-matchotränade Kristoffer Hedlund, lån från Assyriska, ställdes mellan stolparna istället för den fläckfrie och opetlige Jonas Käck, som inte fick någon vettig förklaring till detta. Han fick finna sig i att sitta på bänken. 
Kristoffer, som gjorde sin allra första A-lagsmatch, inledde matchen med att sparka ut bollarna över sidlinjen. Gång på gång, inspark efter inspark, utspark efter utspark. Det inger ju verkligen förtroende i backlinjen... Kanonstart för en helt ny målvakt. 
Almen satt med armarna i kors hela matchen på Svennismanér, trots att målen rullade in bakom stackars Hedlund, som inte fick mycket hjälp av sina tafatta försvarare. Hela laget såg förlamat ut, men Alm fortsatte behålla sitt lugn, vilket för mig, fortfarande än i dag, är en gåta. 
Hade Almen rytit till efter 2-0 hade vi kanske sluppit denna genomklappning. Det var ju dessutom på målskillnad som City förlorade serien 2008. Tre ynka mål.
6-0 i baken var ett hån mot alla tillresta Citysupportrar. 
Nu var serieledningen dessutom tappad. Åtta poäng hade gått till spillo på tre matcher. Horribelt. 

Efter denna stjärnsmäll kändes det som City inte var sig riktigt likt. Förvisso vann man den efterföljande matchen mot Älvsjö på Tunavallen och tog åter över serieledningen med två pinnar - men torsken borta mot Värmbol (som inte alls var orättvis, tvärtom) och efterföljande 1-1 mot nästjumbon Rynninge hemma på Vallen är matcher som gjorde att Eskilstuna inte har ett lag högre upp än fjärdedivisionen även 2009.

RAPPORTER från Gotland gjorde gällande att vindarna längs ön tydligen blåst liv i laget och 3-1 var ett styrkebesked från Gutavallen i en match där Simon Lundevall svarade för ett mål och en assist. City tog åter över serieledningen, den här gången från Bajen. Kanske skulle det gå vägen ändå? Med två omgångar kvar ledde City med tre poäng före Bajen och Karlslund.

En match i Karlskoga förstörde dock allt. Ett hundratal tillresta Eskilstunabor skulle få vara med om den största framgången på herrsidan på år och dar. City skulle ta ett enormt jättekliv mot Ettan.
Det blev inte så. 2-0 på resultattavlan i hemmafavör stod sig när huvuddomare Johan Lundin blåste av matchen.
Två timmar senare kom rapporterna från Örebro: Karlslund-Akropolis 4-2. Under söndagen spelade dock Bajen endast oavgjort 1-1.
Detta gav följande förutsättningar inför den sista omgången: Karlslund i ledning på samma poäng som tvåan City med med fyra plusmål bättre. Bajen TFF strax därefter med en poäng mindre.

REKORDMÅNGA - 1 072 - hade letat sig till kalla Tunavallen den 4 oktober för att vara med om ett eventuellt Citymirakel.
När Putte Karlsson nickade in 1-0 i mitten av den första halvleken var City i ettan då Karlslund fortfarande bara hade 0-0 i sin match. Efter en timme tog Örebro-laget dock ledningen och därmed också serieledningen. City radade upp jättechanser och tre ramträffar - Valle i ribban, Wikström i stolpen och en målvaktsrensning i stolpen - innan inhoppande junioren Serkan Pektas förgäves gjorde 2-0 med elva kvar.
Ett ångestmoln började trängas över himlen på Tunavallen.
Återigen hade Eskilstuna misslyckats på fotbollssidan.

FAKTA: City var seriens bästa hemmalag, men bättre på Årby än Vallen...
IFK däremot var seriens sämsta hemma då endast fem poäng bärgades på Fröslunda/Tunavallen.

FAKTA: Eskilstunas skytteliga i division två 2008:
1. Bobga Foncham Valentine, City, 14 mål (varav 0 straffar)
2. Patrik Karlsson, City, 9
2. Viktor Prodell, City, 9 (3)
4. Jonte Forssman, IFK, 8 (1)
5. Simon Lundevall, City, 5
5. Aziz Halimi, IFK, 5
5. Chiquita Sesay, IFK, 5
8. Alexander Larsson, IFK, 4
9. Jonas Årestam, IFK, 3
10. David Fällman, City, 2
10. Pontus Ljungblom, IFK, 2
10. Victor Sundberg, City, 2
10. William Celsing, City, 2
14. Alen Visnjic, IFK, 1
14. Marcus Stenman, IFK, 1
14. Gibrilla Kargbo, IFK, 1
14. Serkan Pektas, City, 1
14. Lars-Henrik Enered, City, 1
14. Daniel Berglund, City, 1.

Årets...

...målvakt: Jonas Käck, City
bubblare: egentligen ingen i närheten, men:
Pelle Jerrelind, IFK, Gustav Widén, Södra.
...försvarare: David Fällman, City
bubblare: David Berglund, City, Bayram Basarani, City.
...mittfältare: Simon Lundevall, City
bubblare: Zaman Safari, Dan Wikström, City.
...anfallare: Putte Karlsson, City
bubblare: Michael Larsson, Södra, Chiquita Sesay, IFK.
Valle borde varit med i diskussionen,
men han brände ju på tok för många lägen.
...tränare: Tommy Granqvist, IFK juniorer
bubblare: Kjell-Ove Hagen, Malmköping.
Enda tränarna i vårt område som presterade resultat.
...MVP: Jonas Käck, City.
kommentar: När Käcken blev petad havererade City.
Räddade laget flera gånger under säsongen.

Oj, en sjukt lång säsongssummering blev det, inser jag. Tack för att du orkat läsa ända hit!

Till sist: Gott Nytt År på er läsarna!


1-0-seger för IFK i årets sista match i E-tuna

Stans juniorallsvenska elitlag IFK vann årets sista match i Eskilstuna.
För cirkus en halvtimme sedan blåste domaren av nyårsmatchen på Tunavallen som slutade 1-0 till Blåtopparnas påläggskalvar mot BK Sports U-lag.

IFK:s nyförvärv Robin Zolfagary, från Citys pojkallsvenska 92-lag, gjorde matchens enda mål.

Trots detta rapporteras IFK haft stort spelövertag men inte lyckats sätta pricken över i:et.
Första tio minuterna var matchen öppen med chanser åt bägge håll.
Ju längre matchen led så visade dock IFK varför man är juniorallsvenskar och tog över taktpinnen. Till slut kunde Zolfagary trycka in det förlösande och matchavgörande 1-0-målet. 
- Resten av matchen höll sig bollen mest på BK:s planhalva och frågan är om inte IFK skulle vunnit med minst 4-0, säger rapporter från Tunavallen.

Därmed har Eskilstunas bästa juniorlag fått en skön start på försäsongen inför den kommande säsongen i Juniorallsvenskan Elit.


Årets sista match i E-tuna

Just nu pågår årets sista fotbollsmatch i Eskilstuna. Den mellan Eskilstunas främsta juniorlag - IFK Eskilstuna (juniorallsvenskan elit), samt BK Sports nystartade utvecklingslag (som nästa säsong spelar i division 7) i elljusens sken på Tunavallen.
Man behöver inte ha alldeles för hög IQ för att förstå hur matchen - troligtvis - kommer att sluta...
Men, ibland slår ju som bekant motivation klass! Sport kanske har en chans, trots allt.

Bra jobbat!

Laszlo och kompani i Cityledningen förtjänar en eloge när man nu jobbar för fullt för att hitta Jonas Käcks ersättare i målet!
Både Geflekeepern Martin Sundström, 22, och Enköpingsditon Ludwig Bergström, 25, känns som mycket fullgodliga ersättare för den resande Käcken. 
Troligtvis bättre.   

Keep up the good work! Så kanske vi kan börja hoppas igen...


Eskilstuna topp 10 - plats 4: "Ferdinand"

Eskilstunafotbollen har inte direkt nått några högre höjder de sista tio åren.
Men det har ändock passerat förbi ett antal profiler i klubbarna som på ett och annat sätt förtjänar att omnämnas. 
I dag fortsätter listan över Eskilstunas Bästa Fotbollsspelare 1998-2008!
Spelare som satt avtryck och presterat mycket bra hos en, eller flera, Eskilstunabaserade klubb(ar).
I dag presenteras plats nummer 4 på listan!
Håll till godo!

#4

Nicklas Bergh
Ålder
: 26
Position: målvakt
Nuvarande klubb: AIK
E-tunaklubbar: Triangeln (moderklubb),
IFK Eskilstuna, Eskilstuna City.

Nicklas Bergh värvades till City inför säsongen 2002 från allians-partnern IFK Eskilstuna.
Tanken var att talangen "Ferdinand" skulle vara backup till från IK Brage värvade Daniel Brandt. Men så blev det aldrig.
Brandt var tvungen att återvända hem av personliga skäl och Triangelnfostrade Bergh fick således chansen mellan stolparna i alla matcher förutom premiären på Årby mot Forward (som Brandt hann med att spela innan han lämnade).
Bergh debuterade i Citydressen borta mot Vallentuna i en match som slutade 3-0 i Eskilstunafavör efter att "Randigt" varit pressade att vinna i elitsatsningens spår då man förlorade premiären mot Forward. Bergh fick mycket beröm efteråt. Folkets sportchef Rolf Andersson skrev bl a att "får han igång snacket också och vågar dirigera kan han bli en riktigt stor målvakt."
- Kul att se killen. Han gick ut och mosade som han ska göra med den kroppen, filosoferade den dåvarande AIK-anfallaren Andreas Alm som bevittnade matchen från läktarplats.  
Bergh ansågs efter säsongen vara en av de bästa spelarna i Citytruppen 2002.

Nicklas fick även stå över premiären 2003 då nytillträdde tränaren Ilia Iliev valde att satsa på rutinerade IFK-förvärvet Joakim Fundberg i målet. Detta eftersom Ferdinand varit armbågsskadad en tid. Säsongen kom dock senare att bli ett enda långt triumftåg för den långe Bergh.
När han sedan ritade på ett nytt treårskontrakt med Randigt i slutet av samma år fällde City-sportchefen Stefan Söderberg följande uttalande:
- Nicklas är en bra målvakt som kan gå långt. Det är inte säkert att City blir slutstation i hans karriär.
Det ironiska var att Söderberg två år senare kom att värva Nicklas till AIK... Detta under Daniel Wiklunds första säsong som tränare för ett ungt City som till slut var svindlande nära en nedflyttning, men klarade sig heroiskt ifrån trean.

Nicklas spelade i pojkallsvenskan samt i juniorernas division ett med IFK innan han fick chansen i A-laget i trean 2000 och 2001. Dessförinnan hade han t o m 1997 representerat moderklubben Triangeln. 2002-2005 representerade han alltså City i tvåan. Sista matchen i Eskilstuna gjorde han mot topplaget Valsta Syrianska på Tunavallen. Under sina 3,5 A-lagsår i City var han troligtvis Eskilstunas bästa spelare och primeras därför med en 4:e plats på listan.

Listan:
1.
2. 
3.
4. Nicklas Bergh
5.
Fredrik Larsson
6. Niklas Hedström
7. Andreas Alm
8. Marcus Andersson
9. Peter Palmqvist
10. Daniel Hanning

Eskilstuna topp 10 - plats 5: "Korken"

Eskilstunafotbollen har inte direkt nått några högre höjder de sista tio åren.
Men det har ändock passerat förbi ett antal profiler i klubbarna som på ett och annat sätt förtjänar att omnämnas. 
I dag fortsätter listan över Eskilstunas Bästa Fotbollsspelare 1998-2008!
Spelare som satt avtryck och presterat mycket bra hos en, eller flera, Eskilstunabaserade klubb(ar).
I dag presenteras plats nummer 5 på listan.
I morgon återkommer vi med plats 4.
Håll till godo!

#5

Fredrik "Korken" Larsson
Ålder: 32
Position: Anfallare
Klubb: IFK Eskilstuna (-2006), Skogstorp (2007-)

Motivering:
Mannen med näsa för mål.
Det är absolut Fredrik "Korken" Larsson.
Eskilstunas egen Ruud van Nistelrooy var stadens största måltjuv under det senaste decenniet i IFK Eskilstuna.
Korken är en ikon i föreningen som mestadels spelade i division 3 under denna tidsperiod. Åren 2000-2005 höll Blåtopparna och Korken till i trean som då var landets fjärde högsta division. Dessförinnan och året efter lirade man på samma nivå som Eskilstuna City.  
Korken är dock en av få IFK:are som tar sig in på listan.  
Det går givetvis inte att hålla honom utanför den. Alla mål som han pumpat in för IFK skall förstås uppmärksammas och hyllas! Ett par år på raken vann han skytteligan i trean med över 20 mål per säsong, vilket är imponerande.
I femårsåldern började Fredrik Larsson i IFK:s bollskola och var klubben trogen fram till säsongen 2006, då IFK gjorde sin första säsong i division 2 på sex år. Han valde därefter till säsongen 2007 att trappa ned i IFK-kolonin Skogstorp, som då var nykomlingar i Sörmlandsfyran.
Korken debuterade i IFK:s A-lag när han var 17 och är troligen en av föreningens bästa målgörare och mesta spelare genom tiderna.
- Jag gjorde några A-lagsmatcher under Anders Wengruds ledning 1993, berättade Fredrik i Sport-Folket efter att han skrivit på för Skogstorp.

Två gamla trotjänare de två senaste på listan alltså. Vem som blir nummer fyra och därmed hamnar strax utanför pallen avslöjas i morgon! 

Listan:
1.
2. 
3.
4.
5.
Fredrik Larsson
6. Niklas Hedström
7. Andreas Alm
8. Marcus Andersson
9. Peter Palmqvist
10. Daniel Hanning

Eskilstuna topp 10 (1998-2008), plats 6!

Eskilstunafotbollen har inte direkt nått några högre höjder de sista tio åren.
Men det har ändock passerat förbi ett antal profiler i klubbarna som på ett och annat sätt förtjänar att omnämnas. 
I dag fortsätter listan över Eskilstunas Bästa Fotbollsspelare 1998-2008!
Spelare som satt avtryck och presterat mycket bra hos en, eller flera, Eskilstunabaserade klubb(ar).
I dag presenteras plats nummer 6 på listan.
I morgon återkommer vi med plats 5.
Håll till godo!

#6

Niklas Hedström
Ålder: 39
Position: Allround.
Bäst som innermittfältare, men även spelat mittback,
ytterback och (troligen) yttermittfältare.
Klubb i E-tuna: IK City (1989(?)-2003), (senaste 10 åren: 1998-2003)
Övrigt: Avslutade sin karriär efter säsongen 2005 i Kungsörs BK.

Motivering:

Slå upp ordet trotjänare i din ordbok.
Lojalitet går också bra, för den delen.
Definitionen stämmer nämligen in på näste spelare på Eskilstuna Topp 10-listan över de senaste tio åren.
Niklas Hedström, Citykillen som t o m lirade i "Randigts" A-lag i slutet på 80-talet och med totalt 28 år bakom sig i klubben.
Det är mannen med det kanske största hjärtat för City, och det sved troligen rejält hos många fotbollssjälar i Sméstan när Hedström gick ut i spelarstrejken 2003 mot styrelsen/Iliev och fortsatte sin karriär i Kungsör, där han under ledning av Peder Bäckström under sin sista säsong 2005 kunde fira avancemang från trean till tvåan.
(Läs inte "fel" här ovan - Hedström och övriga strejkandes lastas givetvis inte av undertecknad. Man hade tvärtom en god anledning för sitt agerande.)
Året dessförinnan hade han varit med och försökt spela bort City från tvåan i kvalet till division 2, dock utan att KBK lyckades.
- Visst kändes det konstigt att lämna City och Årby efter 28 år i klubben, men nu blev det så och jag har lämnat allt det där bakom mig. Egentligen hade jag tänkt sluta helt med fotbollen, men när Bäckström (tränare Peder) ringde från Kungsörs BK gick jag dit, berättade Niklas för Sport-Folket under 2004.
Ditt förhållande till City i dag (2004, min anm.)?
- Jag följer dom och håller stenhårt på City. Jag försöker se deras matcher som inte krockar med våra och hoppas verkligen de klarar sig kvar i tvåan, fortsatte Hedström.
Men vad hände då innan allt detta?
Tja, med hjälp av hjälten Christer Johanssons statistikdel i Citys jubileumsbok hittar vi följande målfakta från Hedström:
(1989-1997: 18) Mellan 1998-2003: 14 mål. En målfarlig herre med andra ord.
Niklas var väldigt allroundkunnig och fick förtroendet att spela på samtliga positioner på mittfältet och i backlinjen, dock med störst fråmgång i mitten på mitten samt i mitten av backlinjen.
Under Dala-satsningen bar "Silverräven" (om inte undertecknads minne sviker) kaptensbindeln på sin vänsterarm, och möjligen även dessförinnan.
Kort och gott - Niklas Hedström var Citys ryggrad under en otroligt lång period. Han höll en mycket jämn nivå och är en av klubbens kultfigurer genom tiderna.
Hatten av!

Listan:
1.
2. 
3.
4.
5.
presenteras i morgon 27/12
6. Niklas Hedström
7. Andreas Alm
8. Marcus Andersson
9. Peter Palmqvist
10. Daniel Hanning



Favorit i repris

Det prelliminära spelprogrammet för division 2 södra Svealand är nu offentligt. Det klubbas igenom i början av januari nästa år. 
City möter, precis som under den gångna säsongen, Panellinios i premiären, denna gång dock hemma på Vallen. Vågar vi hoppas på en drömöppning igen eller kommer "Pannan" kraftigt revanschsugna med mycket tändvätska från förra årets nesliga 1-8-nederlag?

Spelprogrammet i sin helhet: http://www.svenskfotboll.se/files/{C0BB10D8-886A-4966-8F8B-55A84D5E43E4}.pdf

Guide till Eskilstuna City FK:s matcher i division 2 Södra Svealand 2009:
Derbyn och intressanta matcher understrukna.

April
19 City - Panellinios
26 FC Gute - City
Maj
3 Älvsjö AIK - City
10 City - Nyköpings BIS
17 Hammarby TFF - City

24 City - Spånga
31 Akropolis - City
Juni
7 City - Värmbol
14 Värmdö - City
21 City - Köping FF
28 Enskede - City
********************************
Juli
26 City - Enskede
Augusti
2 Köping FF - City
9 City - Värmdö
16 Värmbol - City
23 City - Akropolis
30 Spånga - City
September
6 City - Hammarby TFF
13 Nyköpings BIS - City
20 City - Älvsjö AIK
27 City - FC Gute
Oktober
4 Panellinios - City

(Prelinimär) PREMIÄR DIV 2 2009: söndagen den 19 april klockan 15:00. Eskilstuna City - Panellinios IF på Tunavallen alltså!

Uppdatering: IFK Eskilstunas spelprogram i division 3 finns ännu inte tillgängligt (http://www.svenskfotboll.se/t2o.aspx?p=286924&x=1&a=1155263).
Eskilstuna United börjar borta mot Linköpings farmarlag den 19/4 och första hemmamatchen spelas en omgång senare den 3/5 då Tölö IF står för motståndet i damernas Söderetta. Uniteds fulla preliminära spelprogram: http://www.svenskfotboll.se/files/{8D0AAC5D-3C7A-4D36-8882-D6F7CA061002}.pdf

God Jul!

Vill ta tillfället i akt och önska alla Er läsare en riktigt God Jul!

I krisens fotspår - IFK chockhöjer medlemsavgiften

Att anrika IFK befinner sig i en djup ekonomisk kris kan inte ha undgått någon. 
Konsekvensen av detta är bland annat att styrelsen nu har beslutat att höja medlemsavgiften samt införa "terminsavgifter" som skall inbetalas två ggr per år av spelarna.


Här följer en liten guide:

Årlig medlemsavgift:
Ungdom 675 SEK
Junior & senior 900 SEK
Ledare 325 SEK

Terminsavgift (x2/år):
Ungdom 5-manna 0 SEK
Ungd 7-manna 350 SEK
Ungd 9-manna 450 SEK
Ungd 11-manna 550 SEK
Junior 700 SEK
Senior 700 SEK

Köpa en bingolott/vecka alternativt köpa sig "fri" genom 700 SEK.

T ex: För en 15-åring som lirar 11-manna i IFK:s ungdomslag kan då utgifterna följande: 675+1100+700 = 2475 SEK.

Medlemstapp eller stort ekonomiskt plus?
Den som lever får se.

"Skönt att det löste sig med DIF"

Målvakten Oskar Wahlström får ett personligt försäsongsschema av Djurgården.
Ett pass i veckan är det tänkt att han ska genomföra hemma.
- De har specialsytt ett försäsongsschema som passar mig väldigt bra. Det var skönt att de kunde ordna så att jag slipper pendla varje dag för styrketräning under försäsongen, under allsvenskan blir det ingen skillnad, säger Wahlström till VLT.

City, Skiljebo, VSK Fotboll och Enköping var högintresserade av allsvenskens tjänster.
VLT: Var det nära en annan klubb eller var Dif förstavalet?
- Det fanns ett par klubbar som hörde av sig, men man strävar ju alltid efter att spela på så hög nivå som möjligt. Så visst är det skönt att det löste sig med Djurgården.


Silly season hos "de tre stora"

Emil Alriksson till City.
Henrik Andersson till IFK.
Där har ni Eskilstunalagens tyngsta värvningar hittills under silly season.
Samtidigt har Södra gjort klart med en ny ung tränare.

Alriksson har en rentav dålig säsong bakom sig i ettan med Östersund. Denna värvning är en chansning och frågan är om han kan fylla det tomrum som Simon Lundevall lämnar efter sig på yttermittfältet / Viktor Prodell och Valle i anfallet.
Emil beskrivs från Östersundshåll som kvick, irrationell och målfarlig men med en tendens att försvinna ur matcherna ibland.
Vi säger som Sven Melander: Upp till bevis!

IFK Eskilstuna har ju sedan tidigare gjort klart med Jimmy Berg (Hällbybrunn, div 5) och Christoffer Söderlind (Kvicksund, div 4).
Ingen av dessa kan ju jämföras med Blåtopparnas senaste nytillskott.
Henrik "Lill-Gaza" Andersson återvänder hem till Tunavallen efter några år hos Viljan.
Han är skolad i IFK, men spelade även i City under "Dala"-satsningen, då han dock sågs som ett framtidslöfte. Henke gick ut i den omfattande spelarstrejken våren 2003 i protest mot den sittande Citystyrelsen och tränaren Ilia Iliev och lämnade för moderklubben Åker. Till säsongen 2004 hamnade han i IFK och blev kvar där t o m säsongen 2005 då han var med och förde upp föreningen tillbaka till division 2.
Henrik Andersson är en stabilt krigande mittback som gillar att glidtackla. Han kan även kan lira på innermittfältet.
- Det känns som Viljan är den miljö jag kommer att lära mig mest i 2009. Samtidigt kan det här vara sista chansen för mig att nå spel på en högre nivå, säger IFK-förvärvet till Viljans officiella hemsida.

I och med denna värvning spänner Kenneth Huselius och IFK musklerna inför den kommande säsongen.
Henrik blir med stor sannolikhet en av lagets viktigaste spelare i kampen om uppflyttning till tvåan. Eftersom laget tappade Bayram Basarani till City inför förra säsongen och - kanske - Alexander Ohlsson till samma klubb inför kommande så är Lill-Gaza ett mycket viktigt förvärv på mittbackspositionen.

Till sist: Den tidigare Skogstorpskeepern Johan Hansson tar över Södra FF i fyran. Laget har under Johan Ludvigssons ledning gått från att vara ett mediokert "sparka-spring"-gäng till att bli det lag som spelar bollen efter marken mest i hela E-tuna. En attraktiv fotboll som också genererat framgångar då Södra de senaste två åren varit nära uppflyttning till division 3. Det ska bli intressant att se om Hansson kan upprätthålla detta och fylla luckan efter Ludde. Han får behålla viktiga mittfältseleganten Richard Nystedt samt ytterbacken John Källström (som båda IFK förståeligt ryckt i). Kan han även ersätta flyktade anfallsduon Micke Larsson/Calle Blomberg (City resp. Kungsör) med Jonte Forssman (om han inte väljer City eller IFK) så ser det hyggligt ut för stans tredjelag.
En liten rolig notering är att Hansson ställs mot sin gamla klubb Skogstorp redan i första omgången - 25 april Skogstorp-Södra FF i ett derby.


OSKAR WAHLSTRÖM FÖRLÄNGER MED DJURGÅRDEN

SENASTE NYTT!!!
Enligt VLT så är målvakten Oskar Wahlström så gott som klar för ytterligare ett år i allsvenskan med Djurgården.
Detta kan Fotbollsexperten rapportera som första media i Eskilstuna.
Därmed går Eskilstuna City miste om ytterligare en riktig spetsvärvning inför den kommande säsongen, då Mats Haglund nobbade Randigt tidigare i veckan.

Djurgårdens informationschef Johan Riedel till VLT:
- Det kommer säkert dröja några dagar eftersom att han inte ska till Stockholm närmsta tiden, men vi har haft bra diskussioner och kan komma att komma överens inom den närmsta framtiden.
Enligt uppgifter till VLT förhandlar just nu parterna om ett ettårskontrakt.
- Eftersom vi förhandlar kan jag inte kommentera det, säger Riedel.

- Vi har hört att han har haft anbud, så vi är glada att han diskuterar med oss, fortsätter Riedel.
- Han har varit otroligt uppskattad de åren han har vart hos oss. Trots att han inte alls haft mycket speltid har han aldrig klagat och det har gjort honom otroligt populär.
- Oskar har en otroligt hög kapacitet för att vara andramålvakt i allsvenskan. De gånger han har fått chansen har han gått in och storspelat, säger Riedel till tidningen.

Detta är en konstig vändning då Oskar tidigare varit inställd på att trappa ned och istället satsa på studier och familjen hemma i Västerås.
Vad det betyder för City får framtiden utvisa.
Just nu har man iallafall ingen kontrakterad seniormålvakt inför komande säsong, vilket givetvis är oroväckande när vi nu närmar oss det nya året med stormsteg.
Vill man upp i ettan så håller det inte med en juniorkeeper i mål.
Pelle Jerrelind från IFK är duktig, men inte en man som tar Eskilstuna uppåt i seriesystemet.
Frågan är vart City nu ska rikta fokus?
Prioritering nummer ett måste vara att försöka övertala Jonas Käck om att förkorta den där resan. Med Käcken mellan stolparna kan City känna sig lugna.
Just nu känns ettan väldigt avlägsen. Tyvärr.
Men allt kan ju trots allt hända, det är ju trots allt silly season.

VSK:s MÅLVAKTSLÖFTE STÄLLER ULTIMATUM - ÖPPNAR FÖR WAHLSTRÖM TILL CITY?

Erik Biselius, 18, har länge räknats som en av Sveriges största framtidslöften på målvaktssidan.
Han representerar Västerås SK i ettan - samma klubb som, liksom Eskilstuna City, jagar den meriterade målvakten Oskar Wahlström.
Nu ställer Biselius ett intressant ultimatum till VSK:
- Jag ska stå eller så får de låta mig gå. Jag tänker inte slänga bort ett år till.

Oskar Wahlström, som kommer från Djurgården där han varit andrekeeper bakom Pa Dembo Touray, räknar antagligen med att bli förstemålvakt i klubben han väljer att gå till. Detta öppnar onekligen - åtminstone sportsligt - för en flytt till City. Nu är frågan dock om "Randigt" kan hitta något jobb åt honom i Sméstan.  
Biselius är en talang som VSK säkerligen kan få mer pengar för om de säljer honom om några år än i dag. Han är fortfarnade 18 år, vilket inte är någon ålder för en målvakt, som oftast står på sin topp mellan 28-34 års ålder.
Därför borde man hålla fast vid sin talang och därmed bör valet bli enkelt för Wahlström.

Bajen: "Sosseh har inte lämnat oss"

Hammarby TFF:s stjärnanfallare Alagie Sosseh (som bland annat sänkte IFK E-tuna på Fröslunda med fyra mål i matchen som slutade 7-1 i våras) har ryktats vara på väg bort från klubben.
Han får det svårt att ta en plats i Bajens allsvenska trupp samtidigt som division 2 med Hammarby TFF är en för låg nivå för honom.

Men nu ryter Bajen till.
Så här skriver Hammarby Fotbolls informationschef Urban Rybrink på klubbens officiella hemsida om talangen:

"Det mest märkliga under Silly Season är dock att på flera av de s k sammanställningarna så skriver man att Alagie Sosseh har lämnat Hammarby. Så är inte fallet. Undrar vilken illvillig "källa" som sprider sådan dynga. Det har därmed blivit förvånad tystnad i luren från de klubbar i lägre divisioner som ringt och trott att Alagie går som Bosman."

City-Dalkurd

Tyvärr så kunde inte undertecknad närvara vid gårdagens träningsmatch.
Skulle dock gärna vilja veta lite om hur det gick, så om någon känner sig manad så får den gärna skriva lite i kommentars-fältet nedanför denna "artikel". Tack på förhand!

City gick tydligen upp till en 4-0-ledning efter mål av till Väsby flyktade David Fällman, nyförvärvet från Södra Michael Larsson, Viljanfostrade Adnan Cirak samt årets IFK-junior - Oscar Eriksson! 
Två nyförvärv målade alltså! Ett plus där. 

Alriksson: "Jönköping mest intressant"

- Jag är definitivt inställd på att flytta. Jag har provtränat med Eskilstuna och de är väldigt intresserade. Det ska komma ett kontraktsförslag i dagarna. Men Jönköping är mest intressant eftersom Superettan har en annan status än division 2, säger Emil, som ska provträna med Jönköpings Södra fram till lördag.

Detta skriver Östersundsposten den 8 december.

Sosseh lämnar HTFF?

Här kommer en - för en gångs skull - positiv nyhet för Eskilstuna City.
Seriekonkurrenten Hammarby TFF, som slutade trea i tvåan i fjol, ser ut att tappa sin skyttekung Alagie Sosseh.
Enligt Fotbollsexpertens källa - en gedigen Bajenprofessor  - är transferläget följande i utvecklingslaget:

Nyförvärv: Kweku Turkson (Akropolis, tidigare AIK)

Förluster: Christoffer Jörnsved, Jonas Viksten, Adem Kücükgöl, Victor Rodriguez, Alagie Sosseh.


Före detta Manchester United-spelare mot City?

I morgon hyllar Eskilstuna City FK Lucia genom att träningsmatcha för sista gången för i år.
För motståndet står division 2-nykomlingen Dalkurd FF. Ett lag som bildades så sent som 2004 och som redan spänner bågen mot division 1!
- Från styrelsen har vår tränare Bernhard Brcic fått kravet att vi skall vinna tvåan. Då måste han få de spelare som behövs för att lyckas med det, säger sportchefen Elvan Cicen till klubbens officiella hemsida.
Truppen har till kommande säsong spetsats med Colo Halit som tidigare provtränat med Manchester United. Han har även varit proffs i norska Lyn.

Dalkurd FF kommer från Borlänge. Klubben bildades alltså så sent som 2004. På fyra år har laget bara förlorat tre matcher. I fjol slog man svenskt rekord med 126 vinster i följd. Det gamla rekordet innehades av Östersund och var från 1960.

Ett tungt nyförvärv är Colo Halit, 22, en vänsterfotad ytter/innermittfältare som representerat P16- och P17-landslaget. Han var en av landets mest lovande talanger när han begav sig till England för att provträna med självaste Manchester United. Det blev två träningar innan en skada stoppade honom. Även Ipswich Town och Reading var intresserade, även om det inte blev någon mer sejour i England för Halit.
Därefter har han representerat Lyn i norska Tippeligan innan han ifjol spelade i moderklubben IK Brage. När han var 17 år uppvaktades han även av allsvenska storklubbarna AIK, IFK Göteborg och Elfsborg. Inför säsongen 2004 var han ytterst nära ett kontrakt med Elfsborg, men klubben drog sig i sista stund ur förhandlingarna p g a att man saknade ekonomiska muskler.
Han har redan spelat en träningsmatch med Dalkurd, återstår att se om han är med mot City.

Dalkurd ser matchen som något av en testmatch. Totalt kommer fyra eller fem provspelare att ingå i truppen - alla med erfarenhet från division 2 och uppåt. City skall alltså inte ta ut någontig i förskott...
- Jag vill inte gå ut med några namn än. Man vet aldrig med fotbollsspelare. Alla kanske inte dyker upp. Men det är fem spelare mellan 19 och 21 år. Två av dem har spelat i pojklandslaget, säger lagets sportchef Elvan Cicen till Dala-Demokraten.
Här är dem:
* Henin Sadi, 19-årig ytterback från Citys seriekollega Akropolis, men skolad i Brommapojkarna.
* Robert Talai, innermittfältare som närmast kommer från tyska Düisburg, men som tidigare spelat i Sirius.
* Roham Kharim, mittfältare från Heby, men skolad i Brommapojkarna och med några pojklandskamper bakom sig.
* Peiman Zaritjenad, vänsterback som värvades från Hallstahammar till AIK, men senast spelat i Västerås IK. Han har spelat i ungdomslandslaget.
* Mohammed Karim, forward från Citys seriekollega KB Karlskoga.
De fyra förstnämnda kommer att delta mot City.
- I januari kommer en spelare som blir en jätteförstärkning om allt går i lås, säger Elvan Cicen.
Kan det vara den före detta Örebro SK-anfallaren Herish Kuhi från Forward?
- Nej, det är inte han, men vi kommer även att ha förhandlingar med honom, säger Cicen.

Så här säger Tore Åhs, tidigare storspelare i Brage, om Dalkurd till tidningen Dalabygden:
- Jag har sett Dalkurd spela och laget har minst lika goda chanser som Brage. Dalkurd spelar teknisk och fin fotboll. Man har en god sammanhållning, bra med publik och stor ungdomsverksamhet.

Fakta: Dalkurds nyförvärv:
Reedwan Kribirii (Frankrike, Ako Abdulla (Heby) Patric Bergström (Falu FK) och Colo Halit (Brage).

Kommentar:
Om man ska utgå ifrån allt detta så tror jag att City förlorar på lördag. City har inte förstärkt truppen nämnvärt samtidigt som man ofta har en tendens att vika ned sig mot 'invandrarlag' (minus Pannan borta förra säsongen då). Dalkurd verkar vara ett lag på gång uppåt men samtidigt så är laget troligen inte särskilt samspelt än så länge.
Utgångstips: 0-2.


Sälj Tunavallen!

Smederna sålde namnet på Smedstadion och fick in kapital, trots att kommunen äger arenan.
Skulle då inte City, IFK och United också kunna sälja namnet på Tunavallen och på så vis också få in pengar?
Den frågan ställde jag och "Larry" till kultur- och fritidsförvaltningen.
Här är svaret:

"Alla föreningar skulle kunna sälja anläggningsnamn. Även Tunavallen.
Men det ska vara ett företag som passar in med de värderingar som kommunen har, t ex var ett vadslagningsföretag intresserade men det är inget som kommunen vill uppmuntra till.

Pengarna går till föreningens elitsatsning och ska kunna ge en större möjlighet att klara både bredden via kommunen och sedan elitnivå med sponsorpengar.

Det är alltid kommunen som avgör om det är lämpligt att sälja en anläggnings namn det måste stå för något bra.
I Sverige så är det ett vanligt sätt idag att föreningar får in pengar som nu Smederna får i ett antal år.

Men det är inte så enkelt att få företag att satsa så här. Så i princip kan namnen på Eskilstunas idrottsarenor säljas om någon klubb får en lämplig sponsor som politikerna godkänner."

Här är Citys motståndare

Följande lag kommer att ingå i division 2 södra Svealand 2009:


Akropolis IF

Enskede IK

Eskilstuna City FK

FC Gute (Visby)

Hammarby TFF

Köping FF (från div 3)

Nyköpings BIS (från mellersta Götaland-tvåan)

Panellinios IF

Spånga IS FK (från div 3)

Värmbols FC

Värmdö IF (från div 3)

Älvsjö AIK FF

Fyra nya bekantskaper alltså, varav tre nyuppflyttade från division 3. Låter bra!
Matcherna kommer att spelas mellan den 19 april - 4 oktober.

Ännu har inte SvFF offentliggjort detta på sin hemsida.


Thomas Lyth och Marcinho

Citys seriekollega Värmbol spetsar sin organisation till kommande säsong i division 2.
För ett par veckor sedan offentliggjorde VFC att Thomas Lyth kommer att  ingå i klubbens organisation som "koordinator". (Old news alltså...)
Han kommer att vara "spindeln i nätet" som det så fint heter.
Lyth var det svenska fotbollslandslagets spion inför EM i Holland/Belgien 2000, VM i Japan/Sydkorea 2002, EM i Portugal 2004 (med fokus på Bulgarien, som Sverige vann mot med 5-0 i den minnesvärda matchen) samt inför VM i Tyskland 2006 (med fokus på England).
- 1998 träffade jag Christer Hellqvist (VFC:s förre sportchef) och jag tyckte redan då att Värmbol var en spännande förening. VFC har helt klart potential. Det finns en fin kultur med mycket erfarenhet och duktiga ledare i Katrineholm, sa Thomas Lyth till Katrineholms-Kuriren.

Här är för övrigt övriga lag att hålla koll på i silly season-träsket (serien dock ej helt fastställd än): Akropolis IF, Enskede IK, Nyköpings BIS, Köping FF, FC Gute, Hammarby TFF, Älvsjö AIK, Spånga IS, Panellinios IF och Värmdö IF.

Föreningens mål är att brassen Marcio da Silva Rosa ("Marcinho") som ju sänkte City i höstas, ska fortsätta spela i Katrineholm.
- Det är meningen att han ska vara här i april, sa Håkan Andersson, chefstränare i VFC, till K-Kuriren då.
I går skrev en Eskilstunatidning att City är mycket intresserade av brassens tjänster till kommande säsong. 
Fortsättning lär följa... 
Självklart skulle Marcinho vara en jätteförstärkning - större än om Mats Haglund skulle rita på faktiskt. 
Såg honom på Backavallen i mötet med Randigt i höstas och det var nog en av de mest intressanta lirare man bevittnat i tvåan.
Tillsammans med Enköpings SK:s dåvarande 18-åringe stjärnskott Macdonald Mariga, senare i Helsingborgs IF, som sänkte City på Tunavallen i september 2005.  

Silly Cityseason: Ohlsson och Jonte på g?

Sport-Folket skriver i dag att Alexander Ohlsson åter är på väg till City.
Alex sökte jobb i Norge men fick inte napp och nu blir talangen alltså kvar i Tuna.
Om det blir i IFK eller City är dock frågan.
Kenneth Huselius i IFK vill säkerligen ha kvar sin mittback, samtidigt som Jocke Helgstrand antyder att man vill ha Alex till "Randigt".

Ohlsson etablerade sig i IFK:s A-lag i tvåan som vänsterback under Lasse Zetterlunds ledning som 17-åring och har därmed trots sin relativt unga ålder samlat på sig tillräcklig rutin i sammanhanget. Därför tror jag att Alex möjligen kan vara mogen att ta steget till City.
Men det är en klar försvagning av laget om man ersätter Marcus Andersson och Larsa Enered med Ohlsson.

Samtidigt avslöjar Sport-Folket även att Jonte Forssman också är på väg bort från Blåtopparna. Enligt uppgift ska valet stå mellan City och Södra FF.
Frågan är vad Jonte kan tillföra City i dagens läge? Blir Haglund klar tycker jag att man ska satsa på honom samt de yngre förmågorna man förfogar över, t ex William Celsing, Adnan Cirak och Serkan Pektas. Men Jonte är ett mycket bra komplement!
Samtidigt är innermittfältskvoten redan fylld, åtminstone startplatserna med givna Danne Wikström och Zaman Safari.
Södra skulle nog bli glada om man fick Jonte då man behöver fylla luckan som skyttekungen Micke Larsson lämnat efter sig.

Viktiga Cityspelare som ännu inte skrivit på: Marcus Andersson, Valle Valentine, Jonas Käck, Ville Sundberg och Putte Karlsson. Skulle denna kvintett försvinna har jag mycket svårt att se att City ska ta steget upp nästa år.
Ohlsson och Jonte fyller definitivt inte tomrummet efter Marcus/Enered respektive Putte/Valle.

Så här skulle en Cityelva kunna se ut 2009:

Oskar Wahlström
Daniel Karlsson - Linus Wallinder - Bayram Basarani - Alexander Ohlsson  
Robin Larsen - Zaman Safari - Dan Wikström - William Celsing
Mats Haglund - John Forssman

Jämfört med fjolårets elva är den försvagad i backlinjen, på yttermittfältet och i anfallet (Putte håller högre standard än skadeförföljde Haglund, tror jag). Plus på målvaktssidan.
Bredden givetvis försvagad.

Till sist:
I går nådde bloggen sin hittills näst högsta notering, då 36 olika personer tittade in. Toppnoteringen 37 är från den 3 december (totalt klickades det på "Fotbollsexperten" 70 gånger denna dag!) och med tanke på att bloggen endast funnits i tolv dagar så tycker jag att detta är ett fantastiskt bra resultat!
När vi når 50 bjuder jag på tårta.

Många kända ansikten i Tunahallen

När Sportcupen avgjordes i Tunahallen under gårdagen kunde vi se ett antal f.d. och kommande Cityspelare visa upp sig, liksom en del andra fotbollsprofiler.  
* I Kvickan hade Simon Lundevall snörat på sig skorna. I kvarten mot TNIS visade han upp sin styrka på små ytor och prickade in KSK:s båda mål i en match som slutade 2-2 och fick avgöras på straffar.
Väl där fick Simon dock se sig besegrad då han missade den avgörande straffen...
* ...och i segrande Torshälla spelade bland annat den tidigare Cityliraren Niclas Andersson, som med sitt frisparksmål(?) på Tunavallen under senhösten 2004 höll City kvar i tvåan efter kvalspelet mot Kungsör.
Ett mycket viktigt mål för hela Eskilstunafotbollen!
* I Södra spelade Micke Larsson sina sista kamper inför flytten till Randigt. Larsson som i Sport-Folket förklarade mycket intressant att en av faktorerna att han gick till City var för att Alm då var tränare och att han såg fram emot att få jobba under honom.
* Stefan Johansson, 35, representerade sitt Ärla. Stefan, som är ytter, spelade i City under början av 2000-talet.
* På läktaren tyckte jag mig kunna skymta Marcus Danielson, Helsingborgsspelaren som strax ska träna med IFK för att hålla tempot uppe under jul.

Eskilstuna topp 10 (1998-2008), plats 7!

Eskilstunafotbollen har inte direkt nått några högre höjder de sista tio åren.
Men det har ändock passerat förbi ett antal profiler i klubbarna som på ett och annat sätt förtjänar att omnämnas. 
I dag fortsätter listan över Eskilstunas Bästa Fotbollsspelare 1998-2008!
Spelare som satt avtryck och presterat mycket bra hos en, eller flera, Eskilstunabaserade klubb(ar).

#7

Andreas Alm
Ålder: 35
Position: har spelat på alla positioner förutom målvakt i IK City som ungdomsspelare.
Dock mest känd som anfallare och innermittfältare.
Klubb: City (1989-1994, 2006-2007).
Gör i dag: fr o m 1/1 2009 ny assisterande tränare i AIK.


Motivering:
Andreas Alm är totalt sett en av Eskilstunas bästa och mest kompletta fotbollsspelare bra många år. Han har till och med fått en egen ramsa på Råsundas Norra stå och dessutom hunnit med att bli kallad Judas av Hammarbyfansen eftersom han även representerat Bajen (som skyttekung förde han upp dem i allsvenskan) och valde AIK framför Söderbröderna när han återvände från Norge (Kongsvinger IL) inför 2000.

Men detta hör inte hit.
När det kommer till de senaste tio åren så har han faktiskt endast representerat en Eskilstunaklubb (för honom City, givetvis) under två säsonger - 2006 och 2007 - och det är således de säsongerna som ska bedömas i detta avseende.
När Adde flyttade hem växte en optimism och framtidstro inom Eskilstunafotbollen.
- Det känns häftigt det här, en ny utmaning, sa Adde till Sport-Folket när den historiska comebacken blivit offentlig.
Samtidigt har Gnagaren stått för en del konstiga uttalanden.
Som när han inför sin sista match i Citytröjan 2007 (Rynninge, borta) gick ut och förklarade att han "mentalt slutade spela fotboll 2003" men sa vidare att när han gick till IFK Norrköping från AIK så vägde andra saker såsom jobb och familjen in mer.
"När jag sedan gick till City så handlade det om jobb, familj, klubben City och bara en liten del om fotbollsspelandet".
Citat från Sport-Folket.

Men faktum kvarstår.
När Alm kom tillbaka till Eskilstuna City, som då redan var på uppgång, väcktes en optimism som inte funnits på väldigt länge. Under säsongen 2006 spelade Adde en viktigare roll än under 2007, då truppen var ett år yngre och mindre erfaret.
Ett perfekt exempel på detta är när han stegade fram till elvameterspunkten och visade prov på sin rutin i slutskedet i premiären mot Hammarby TFF 2006.
Adde satte givetvis straffen och gav City en härlig inledning på säsongen i division 2 i och med segern med 3-2.

Addes spetskompetens var givetvis mycket viktig för laget, både på och utanför planen, och det är ingen tvekan om att klubben ska vara stolt över att man fostrat en så bra spelare/ledare!

Vad som hände för några veckor sedan är dock en helt annan fråga...

Listan:
1.
2. 
3.
4.
5.
6.
7. Andreas Alm
8. Marcus Andersson
9. Peter Palmqvist
10. Daniel Hanning

Sportcupen (uppdaterad II)

I dag drar den årliga futsalturneringen Sportcupen igång i Tunahallen.
Först ut är tjejerna där Hammarby är stora favoriter framför Triangeln.
I morgon är det sedan gubbarnas tur att beträda platsmattan. Favoriter där är givetvis enda division 3-laget, IFK Eskilstuna. Fjolårssegrarna Viljan kan säkert utmana liksom Södra FF.

Det lag som hunnit längst i spåren under försäsongen kommer troligen stå som slutsegrare. 

Det visade sig att jag hade jättefel vad gäller damernas Sportcup. Triangeln gick inte ens vidare från gruppen och Bajen åkte ut i semin.

Och imorrn är det alltså gubbarnas tur.
Stans stolthet City är inte med.

IFK Eskilstuna tog som väntat hem herrarnas turnering.

Träning slutade i spyor

Trots ett visst manfall hittills i årets silly season behåller City intensiteten i den vardagliga träningen.
Fotbollsexperten kan i dag avslöja att en träning häromveckan var så påfrestande för en av spelarna att han tvingades spy.

Vem det var väljer vi dock inte att avslöja.
Fortsätter laget på denna inslagna väg så finns det i alla fall förutsättningar för att vi ska kunna börja så ett litet frö av uppflyttningshopp igen!


City vill ha ojämn norrlänning - liksom Superettalag

Sport-Folket är som vanligt mil före konkurrenten på fotbollssidan då man sent i kväll avslöjar att "Randigt", med tränaren Jocke Helgstrand i spetsen, vill ha Emil Alriksson till klubben.
En mittfältare/forward med en skum karriär bakom sig.
Från Superettan i Giffarna Sundsvall via Lund i tvåan till Östersunds FK i norr igen.   
Så här säger Alriksson om sin säsong i ÖFK och hur han ser på fortsatt spel i klubben till sajten Zport.se:
- Det har gått sisådär. Jag har inte fått spela så mycket, så jag kan inte vara nöjd. Men jag har inte bestämt något. Vi får ta något snack framöver.

Den gode norrlänningen verkar någon anledning vilja spela för City. Möjligen kan han ha rådfrågat den förre Östersundspelaren Erik Forsberg, med ett förflutet i IFK och Södra FF, kring Eskilstunafotbollen och City. 
Fotbollsexperten kan dock som första media i Eskilstuna berätta att "Randigt" slåss mot Superettalaget Jönköping Södra som enligt Zport.se också vill ha Alriksson på provträning.
Frågan är dock om han har tillräcklig kapacitet för att ta en plats där.

På Östersunds numera nedlagda SvenskaFans-sida beskrivs Alriksson som kvick, irrationell och målfarlig men med en tendens att  försvinna ur matcherna ibland.

Återstår att se vad denna joker kan uträtta i Citytröjan, om det blir spel på Tunavallen för den tidigare pojklandslagmannen.
Känns som en riktig chansning som kan gå hur bra som helst eller sluta i flopp likt när Köpings skyttekung Mattias Bergdahl kom till Randigt 2006 och bara fick stanna våren ut för att han var så kass.

Eskilstuna topp 10 (1998-2008), plats 8!

Eskilstunafotbollen har inte direkt nått några högre höjder de sista tio åren.
Men det har ändock passerat förbi ett antal profiler i klubbarna som på ett och annat sätt förtjänar att omnämnas. 
I dag fortsätter listan över Eskilstunas Bästa Fotbollsspelare 1998-2008!
Spelare som satt avtryck och presterat mycket bra hos en, eller flera, Eskilstunabaserade klubb(ar).

#8

Marcus Andersson

Position: mittback
Född: 1985

Klubb: City (2003-)
Tidigare: IFK

Motivering:
Marcus Andersson har varit en av kuggarna i det Citylag som gått från att vara ett bottenlag till ett topplag i tvåan. Han har en väldigt bra spelförståelse som gör att han är placeringssäker. Han är brytningssäker och agerar med ett lugn som smittar av sig på hans lagkamrater på ett effektivt sätt. Sett till de senaste säsongerna har Mackan varit en av de jämnaste spelarna i hela serien.

Marcus inledde karriären som knatte i IFK Eskilstunas organisation när han var fem år gammal. Han hann även med ett fåtal matcher i klubbens A-lag i division 3.
När han uppnådde juniorålder valde han dock att gå till City där han fick en plats i A-truppen som slutade 5:a i tvåan efter en turbulent säsong.
Under Peder Ståhls ledning fick Marcus (då endast 19 år) sedan stort förtroende 2004 då han bildade mittlås med dåvarande lagkaptenen Roger Andersson i det unga Citylag som mirakulöst nog klarade sig kvar i division 2, vilket var fruktansvärt viktigt för fotbollen i stan. Det var också i slutet av detta år som Andersson ryckte in i lumpen vid P10 i Strängnäs. Under säsongsavslutningen fick Mackan finna sig i att agera vänsterback (precis som han fick göra i IFK:s A-lag 2002) då Tommy Johansson och återbördade Peter Palmqvist bildade mittlås. (Roger blev f ö förpassad till bänken.)

Efter säsongen 2007 var undertecknad övertygad om att Marcus verkligen skulle försvinna från Eskilstunafotbollen. Han var "Randigts" kanske bäste spelare sett till bägge säsongerna 2006 och 2007. Men Andersson slog upp en skada lagom till säsongsstarten 2008 och fick därmed inte mycket speltid under våren. 
Räkna dock med att Eskilstunas åttonde bästa fotbollsspelare de senaste tio åren kommer tillbaka starkt revanschsugen till nästa säsong. Då bildar han troligen mittlås med Bayram Basarani, Larsa Enered har ju som bekant lagt skorna på hyllan.

Wiklund och Prodell återförenas i Åtvid

Under dagen fick förre Citytränaren Daniel Wiklund, mannen som gjorde om "Randigt" från ett botten- till ett topplag i tvåan, äntligen klart med en ny klubb. 
Åtvidabergs FF, en klubb som väl egentligen inte behöver någon presentation, blir Wiklunds nye arbetsgivare fr o m 1 januari 2009.
- Det var inget att tveka över när jag fick frågan. Att få träna ett lag som ÅFF är stimulerande på alla sätt och vis, säger Wiklund till ÖstgötaCorrespondenten.

Wiklund är en tillräckligt slipad instruktör för att kunna klara av ett superettalag. Åtvid känns som ett helt rätt steg på vägen för Köpingfostrade Daniel.
En liten ort med ambitioner och en stolt historia som dessutom har ett bra spelarmaterial.
Självfallet väljer Wiklund den bästa av de tre klubbar som sade sig vara intresserade av hans tjänster (de andra två var ju Västeråsklubbarna Syrianska Kerburan och VSK i ettan).

Adde Alm uttalade sig på ÖstgötaCorrespondentens hemsida om Wiklund:

- Daniel brinner för fotboll och kommer till en klubb som har en tradition av att utveckla unga spelare. Det passar honom.
En ung spelare som tagit stora kliv under Wiklunds ledning är Viktor Prodell.
Proddan, som ju blev klar för Åtvid tidigare i höstas, hade Wiklund som instruktör på SMID (idrottsprogrammet på Rekarnegymnasiet) och utvecklades explosionsartat under säsongen 2007 i Citydressen, då som vänsterytter på mittfältet.
Nu återförenas alltså de två och frågan är om Proddan nu kan ta ytterligare steg i sin utveckling (efter en väldigt dålig höstsäsong i City), när han återförenas med sin gamle mentor.

Till sist:
"Larry", mannen vars vardag ni kan följa på denna roliga blogg: http://jimmieprofessorn.blogg.se/), kom med en intressant reflektion.
Alm går till Gnaget och Wiklund till Åtvid. Stans tränare är riktigt eftertraktade, men varför lyckas ingen ta upp City en nivå högre?
Nåja, den nivån kommer vi iallafall inte att nå med de nya namnen Edeborg, Helgstrand och Glas heller...


AIK mot City - två gånger om!

I dagens Sport-Folket avslöjar Citybossen Laszlo Meszaros en del intressanta detaljer i avtalet som City skrivit med AIK kring övergången Andreas Alm. Intervjun är fruktansvärt läsvärd!
Bland annat meddelar han att AIK kommer till Eskilstuna för att möta City två gånger! Repriser på jubileumsmatchen från ifjol alltså!
Han bekräftar dessutom att den första matchen äger rum redan 2009 på en "attraktivare årstid än jubileumsmatchen". 

I sommar kanske?
15-29 juni spelas U21-VM i Sverige, och eftersom allsvenskan tar uppehåll så känns det lämpligt att det allsvenska storlaget träningsmatchar mot Eskilstunas stolthet någon gång då för att hålla matchtempot uppe.

Haglund tvekar - ville ha Alm

Redan i dag kan vi se det första tecknet på vilka konsekvenser Adde Alms svek kan få för Eskilstuna City och därmed Eskilstunafotbollen.
Sport-Folket skriver nämligen att City kan få det svårare att locka tillbaks Mats Haglund nu när Adde Alm gått till AIK, precis som undertecknad förutspådde i Alm-krönikan i veckoslutet. Haglund säger att han inte vet så mycket om den nya tränartrion.
Samtidigt utesluter han inte en flytt till City kommande säsong.
Samma tidning hade för övrigt en väldigt intressant intervju med Laszlo Meszaros om Alm-affären. Väldigt läsvärd!

Haglund blir en mycket viktig pusselbit.
Om han skriver på före jul kan "Randigt" komma igång ordentligt med spelarrekryteringen då flera av de just nu tvekande Citylirarna kan lockas av att få ex-allsvensken som lagkamrat.
Även andra spelare utanför Sméstans gränser, (potentiella nyförvärv, som t ex Oskar Wahlström) kan lockas av att få en sådan kvalitetsspelare som Haglund är på division 2-nivå, som lagkamrat.

Du är varmt välkommen hem till Tuna, Mats!

Eskilstuna topp 10 (1998-2008), plats 9!

Eskilstunafotbollen har inte direkt nått några högre höjder de sista tio åren.
Men det har ändock passerat förbi ett antal profiler i klubbarna som på ett och annat sätt förtjänar att omnämnas. 
I dag fortsätter listan över Eskilstunas Bästa Fotbollsspelare 1998-2008!
Spelare som satt avtryck och presterat mycket bra hos en, eller flera, Eskilstunabaserade klubb(ar).

#9

Peter Palmqvist

Ålder: 38
Position: mittback/(innermittfältare)
Klubb: City (2001-2003, höst 2004, höst 2005)

Motivering:
En mycket smart och placeringssäker spelare som firade stora triumfer i luftrummet.
Så kan man på bästa sätt beskriva Peter "Shaggy" Palmqvist, göteborgaren som kom till elitsatsande City i januari 2001 från allsvenska BK Häcken.
Mittbacken Palmqvist, som även fick en hel del speltid på Randigts innermittfält, värvades av Sven "Dala" Dahlkvist och sågs som en frälsare i Eskilstuna. Med sin rutin skulle han föra City upp till Superettan.
Av det blev det som bekant pannkaka, men lagets jämnaste spelare i Shaggy kunde ingen klaga på.
Familjen Palmqvist ville flytta hem till Götet efter säsongen 2003 och Peter tog över jobbet som juniortränare i Häcken, samtidigt som han själv spelade i topplaget Lärje Angered i trean.
Känslorna för Eskilstuna och City fanns dock kvar där och i augusti 2004 fick Peter klartecken för en comeback i City, som då var riktigt illa ute och precis klarade livhanken i tvåan. 
Detta comeback-scenario skulle komma att upprepa sig då Shaggy på nytt blev utlånad från Lärje Angered och gick in och bidrog med rutin och kunnande i den randiga dressen under höstsäsongen 2005.
Palmqvist förtjänar definitivt en plats på listan. Eftersom Shaggy dock troligen kostade City mycket pengar under elitsatsningen 2001-2003 samtidigt som laget inte fick ut några som helst resultat så kan det inte bli en högre plats på listan för Palmqvist.

RSS 2.0