Samma elva som senast för City - och nu är IFK sex poäng från kval

Inte mycket att diskutera egentligen, City gjorde en grym första halvlek mot Akropolis och nu får alltså samma startelva chansen borta mot Smedby i morgon.
Emil Fritzell gjorde ett starkt inhopp senast, men även i morgon får alltså Micke Larsson förtroendet.
Noterbart i övrigt är att Tobias Hägg är tillbaka efter sin "discoskada" och tar plats på bänken på Rebin Sulakas bekostnad.
Laget som är utannonserat på klubbens hemsida lyder som följer:

Richard Larsson
-----------------------
Robin Larsen
Victor Sundberg
Marcus Andersson
Daniel Berglund
-----------------------
Oscar Eriksson
Dan Wikström
-----------------------
William Celsing
Thomas Allerbrand
Adnan Cirak
-----------------------
Michael Larsson

Bänk: Petter Björkman, Bayram Basarani, Daniel Karlsson, Anton Hansén, Tobias Hägg, Sebastian Lundberg, Emil Fritzell.

Att det blir en ångestladdad match är inget nytt. City behöver bryta den sex matcher långa förlusttrenden, medan Smedby vill haka på övre halvan av tabellen. Bloggen noterar att hemmalaget utannonserar fri entré i morgon.
Så här skriver Folkbladet inför matchen: 
"Smedby AIS står vid ett vägskäl. Vinna mot Eskilstuna City på söndag och haka på topplagen eller sjunka in i kampen på undre halvan.
- Så är det. Vi behöver en seger, annars har vi slängt bort lite av den fina avslutningen vi hade i våras, säger tränaren Anders Borg.
Senast förlorade Sais borta mot Örebro Ungdom men kommer från en bra träningsvecka. I bortamötet mot City hade Smedby tur som kom undan med tre pinnar.
- Vi hade en väldig tur där uppe. Vad som blir viktigt för oss är löpviljan. Då är vi som bäst, säger Borg.
Stefan Persson och Jonas Andersson dras med småskavanker och kan missa matchen."

I eftermiddag spelar IFK Eskilstuna viktig bortafajt mot Ilia Ilievs Sunne. Men redan runt klockan två var det nog en och annan Blåtopps-näve som knöts efter resultatet på Behrn Arena: IFK Örebro-Bosna 1-1. Förre IFK-mittfältaren Araz Yasins Bosna tog alltså poäng mot tabelltvåan och plötsligt kan IFK, vid vinst ikväll, bara ha tre pinnar upp till kval mot tvåan. Just nu skiljer sex poäng, men IFK har en match mindre spelad.
Update: IFK förlorade matchen mot Sunne med 2-1. Alen Visnjic gjorde IFK:s mål på stopptid. Därmed är IFK numer sex pinnar från kvalplatsen.

Självförtroendet fanns ju där igen!

De vågade, de hade chansen - men de tog den inte.
Först och främst ska laget ha cred för en mycket bra första halvlek. City låg helrätt i positionerna så gott som hela tiden mot ett Akropolis som går för serieseger.
4-2-3-1-systemet gav såväl trygghet i defensiven som giftighet i de offensiva omställningarna. Som mest märktes det på William Celsing, men även Thomas Allerbrand som båda gjorde bättre insatser än vad vi hittills sett i år.
Jiannis Tsombos kom ingenstans mot Oscar Eriksson-Danne Wikström.
Laget vågade ta löpningarna, göra sin gubbe, slå passningen efter marken. Självförtroendet var verkligen på väg uppåt. Peder gjorde sitt till och var en oerhört bra matchcoach i första halvlek.
Sen kom 1-2 lite slumpmässigt - och orättvist. City hade de flesta chanserna före paus och skulle ha haft en tvåmålsledning. Det var "Randigt" värda. Klart!

Jag vet inte om det satte sig i huvet på spelarna, men det var uppenbart att det var ett nytt City som kom ut i den andra halvleken. 1-2-målet strax före paus blev märkbart psykologiskt och kanske i längden avgörande.
Peder blev mindre och mindre aktiv i den i första halvlek så viktiga (för lagets självförtroende) och framgångsrika coachingen. Akropolis tog över, City vågade inte riktigt lika mycket och valde den enkla - långa - vägen istället. Anfall efter marken i den andra halvleken kan man räkna på den ena handens fingrar.
Allerbrand, liksom flera andra, var helt osynlig och borde inte ha fått 90 minuter. Istället byttes Micke Larsson (som slog in 2-0 på Celsings kontring) ut, mannen med den skarpa högerfoten som aldrig missat en straff i Citytröjan, och en tejpad Victor Sundberg fick kliva fram och slå straffen ribba-ut. Sundberg som gjorde en bra match mot Michael Allyn har ju varit borta hela våren. En tejpad fot tvingades alltså fram för att slå in 3-3 på stopptid ... Men det är såklart lätt att vara efterklok.
City skulle för övrigt haft straff redan när Sebbe Lundberg drogs ned solklart. Kändes som att Emil Fritzell fick en kompensationsstraff i slutskedet för detta. Synd bara att det urartade så pass mycket på slutet. Akropolis supportrar brukar också vara väldigt trevliga att ha och göra med, men efter straffmissen visades ett tråkigt beteende upp. Laget är grymt tunga framåt, det enda man behöver komma över är en något odisciplinerad defensiv och sitt humör, så är man ett division ett-lag nästa år.

Robin Larsen förtjänar en känga. Precis innan han drog ned rutinerade Allyn (klar straff) var han lite för het in i en duell med en Akropolisförsvarare och fick en till synes solklar frispark emot sig. Ändå hade han mage att överreagera mot domaren och var klart ur balans, vilket påverkade hans agerande i eget straffområde ett tjugotal sekunder senare. Osmart agerat, vilket kostade poäng som laget verkligen hade jobbat sig till kopiöst. 

Sex raka förluster och 3-15 i målskillnad. Endast två mål från kval. Det är onekligen lätt att måla fan på väggarna på Tunavallen nu, och det där osannolika derbykvalet mot IFK Eskilstuna kommer närmare och närmare. I nuläget är jag inte alls säker på vilket lag som skulle vinna ett sånt dubbelmöte. City har verkligen inte psyket med sig i pressade situationer.
Men City visade i dag, i första, att man egentligen är ett alldeles för bra lag för att riskera nedflyttning. Att vara värda en tvåmålsledning i halvtid mot seriens säkerligen bästa lag är inget annat än starkt. Självförtroendet var tillbaka där, och jag är övertygad om att det kommer att vända.
Frågan är bara när - och om det blir innan det är för sent. Troligen är svaret ja.
Bortamatchen mot Smedby i helgen blir onekligen grymt viktig för framtiden. Spelar "Randigt" som i första då så är första segern sedan den 22 maj kassaskåpssäker.

Slutligen - dag två för Eskilstuna United i Danmark slutade med 1-1 mot Ldb Malmös U18-lag. Målet gjordes av Maja Österholm.

City vågar – och har chansen

Nya matcher, ny säsongspremiär. Åtminstone för hösten.
Men det vi inte får glömma bort är att säsongen är uppdelad i två halvor - och att poängen från i våras fortfarande räknas.
City är i ett prekärt läge i division 2 södra Svealand. I en jämn serie är Eskilstunas förstalag endast en pinne från FC Gute som just nu innehar nästjumboplatsen - dessutom med en match mindre spelad efter morgondagens match på Tunavallen, då gotlänningarnas möte med Vallentuna blev uppskjutet på grund av färjetrafiken i söndags.
Nedflyttning vore självklart katastrof för Eskilstuna, både som fotbollsstad och kommun.

Det vi kan se tydligt, om man bara tar en titt i tabellen, efter vårsäsongen är att laget gör för lite mål (13 på elva matcher).
Bara ett lag (Vallentuna, jumbo) har gjort färre.
Bakåt har laget ändå hållit hyfsat och faktiskt så är det bara tre lag som släppt in färre.
Bloggen har tidigare efterlyst ett nytt spelsystem - och fått det.
Nu återstår bara att se om City fortsätter våga köra på den inslagna 4-2-3-1-vägen.
Personligen kan jag förstå om det finns viss tvivel till att möta ett så pass bollskickligt lag som Akropolis med ett annat spelsystem än det man kanske är som allra mest van vid. Men City har ett för bra lag för att ligga där de ligger i serien och jag är övertygad om att det sitter i skallarna hos spelarna.
I perioder i båda träningsmatcherna i sommar har laget visat upp ett passningsspel (efter marken) som vi inte riktigt sett tidigare på säsongen.
Det borde inte finnas några tvivel - 4-2-3-1 har bevisat sig vara ett positivt experiment. Dessutom borde man - trots avsaknaden av Linus Wallinder på defensivt mittfält - kunna stänga igen centralt för Jiannis Tsombos, och krympa ytorna för giftiga anfallsduon Alsberg/Allyn (om nu nån av dem lirar), då Randigt trots allt har tre centrala innerfältare.
Akropolis jagar serieseger och kommer naturligtvis gå för tre poäng i dag, men jag vill trots allt hävda att City har chans på poäng i afton. Som en kunnig fotbollsperson nämnde - ska man slå Akropolis så ska man göra det nu, direkt efter sommaruppehållet.
Akallagänget har enligt rapporterna en ostrukturerad defensiv, och det bör snabba spelare som Celsing, Allerbrand och Adnan kunna utnyttja, bakom en ensam Larsson på topp.
City startar enligt hemsidan 4-2-3-1, men bli inte förvånad om det är ett sätt att lura motståndarna. Startspelarna kan lika gärna övergå i ett 4-4-2.
Dock är det enligt den modellen det alltså sett ut i träningsmatcherna och det mesta talar ändå för att vi får se 4-2-3-1 även i serien i morgon. Ska bli intressant att se om Thomas Allerbrand kan få ett uppsving i den tunga rollen som kreatör centralt på mitten.
Väl mött på Tunavallen!

Här är i alla fall laget:
Richard Larsson
-------------------------
Robin Larsen
Marcus Andersson
Victor Sundberg
Daniel Berglund
-------------------------
Dan Wikström
Oscar Eriksson
-------------------------
Adnan Cirak
Thomas Allerbrand
William Celsing
-------------------------
Micke Larsson

Bänk: Petter Björkman, Bayram Basarani, Daniel Karlsson, Anton Hansén, Rebin Sulaka, Sebastian Lundberg, Emil Fritzell.

Slutligen: Ett resultat från Danmark och LdB Summer Cup - Eskilstuna United-Hradec Kralove (Tjeckien) 2-0. Mål: Jenny Johansson, Felicia Karlsson.

Styrkebesked igen av IFK

IFK inledde hösten som man avslutade vårsäsongen - med ett styrkebesked.
I lördags besegrades återigen Peter Markstedts IK Franke.
Enligt rapporterna efter en mycket stark andra halvlek, och en formtoppad anfallare i Abdul Din Sesay.
3-1 är såklart en stark prestation med spelare som David Eriksson, Alexander Larsen och Aziz Halimi borta. Lyckas laget hålla båda fötterna på jorden så kan Eskilstunafotbollens vänner kanske, kanske åtminstone hoppas på kval till tvåan för Blåtopparna. För serieledande Rynninge kommer ingen rå på. Lag som IFK Örebro och Örebro Syrianska känns klart överkomliga.
Vi går således en intressant fotbollshöst till mötes - förutom IFK som fortfarande har häng i toppen av trean ångar ju som bekant United på för fullt en plats i damettan nästa år, medan City endast är en poäng från nedflyttning i nuläget inför tisdagens viktiga hemmamatch mot Akropolis. Samtidigt jagar Södra FF en plats i trean kommande säsong.

Så spelade IFK från start:
Pelle Jerrelind
Marcus Söderlind - Henrik Andersson - Daniel Hirvi - Eric Forselius
Alex Larsson - Marcus Stenman - Jonathan Ohlsson - Rasmus Linde
Abdul Din Sesay - Antonius Acar

Wallinder omslagspojke i Gothia

Ludwig Wallinders guldvrål sätter fortfarande sina spår.
Efter Citys seger i Gothia ifjol används i år "Randigt" på turneringens info-broschyr, liksom på ViasatOnDemands hemsida där man kunde se årets finaler live.
Här kan du ladda ner broschyren.

Siffror och sånt

I kväll återupptogs tvåan, med "derbyt" (som Aftonbladet kallade det på spelsidorna) Enskede-Värmbol. Resultat: 3-3. Således blir tabelltoppen bara tajtare och tajtare.
På tisdag kommer Akropolarna till Tunavallen, och de har liknande resultat från träningsmatcherna i sommar som City. 1-1 mot Enköping och 3-1-seger över Gamla Upsala.

Kryss i genrepet för City

Det blev alltså 2-2 på Tunavallen i kväll. City var stabila bakåt i första, och bjöd dessutom på ett hyggligt passningsspel framåt.
Men det verkade som att laget lämnade kylan kvar i omklädningsrummet och den andra halvan innefattade snarare bolltransport och sämre passningskvalitet. Ett steg tillbaka.
Adnan satte stensäkert och lugnt 1-0 efter en mycket fin genomskärare av obesegrade Linus Wallinder.
Sedan brändes ett antal klara målchanser, vilket förde tankarna lite till 08-säsongen. Lika många missar i serien har man såklart absolut inte råd med.
Tidigt i andra klev så Adnan av med småkänningar i höften och in kom istället Sebbe Lundberg, som också hamnade i målprotokollet, till sist. 2-2 (ass: Berra) kom i slutminuterna, men dessförinnan hade Köping hunnit kvittera till 1-1 (en spelvändning när City tappade boll och Victor Sundberg, som höll för 90 minuter, olyckligt snubblade in bollen på mållinjen), samt ta ledningen med 2-1 (efter att ha tagit över matchbilden ordentligt och City varit grymt tafatta i eget straffområde).
City spelade med Danne Wikström i trequartista-rollen bakom ensamme Micke Larsson som inte fick ut mycket på topp. Wikström visade återigen att han ska ha en startplats, men kanske inte i just den rollen. Snarare bör kanske den i djupled mer starke Oscar Eriksson, en ljusglimt i kvällens match, spela där. Vilket även bör ge större trygghet och tyngd bakåt med Danne bredvid Wallinder som defensiva innerfältare.

City-Köping 2-2 (1-0).
Mål: Cirak, Lundberg.
Laget: Richard Larsson - Robin Larsen (Bayram Basarani typ 70), Marcus Andersson, Victor Sundberg, Daniel Berglund - Linus Wallinder, Oscar Eriksson (Thomas Allerbrand typ 75) - Adnan Cirak (Sebastian Lundberg typ 55), Dan Wikström, William Celsing - Micke Larsson.
Ej använd bänklirare: Tobbe Hägg (som ju är skadad).

GOTHIA CUP? Den följer du bäst här. Cityjunisarna åkte i dag ut på straffar i sextondelsfinal. Runt lunchtid i morgon fredag spelar United kvartsfinal i F17 mot Shanghai.

Nya odds i tvåan - City står i 25 gånger pengarna

Trots att Nyköpings BIS leder serien på målskillnad så är det Akropolis som är knappa favoriter i NordicBets oddssättning inför hösten. Precis som bloggen förutspådde redan i februari. Dock rekommenderas inte ett spel, i den här tajta serien.
City, som stod i runt tio gånger insatsen inför säsongen, har nu ett vinnarodds på 25,00 efter den skrala våren.

Hela listan:
Akropolis 2,25
Nyköping 3,50
Enskede 5,50
Värmbol 8,00
Farsta 10,00
Smedby 14,00
Karlslund 20,00
ÖSK Ung 25,00
City 25,00
Värmdö 30,00
Gute 40,00
Vallentuna 100,00

... och här är oddssättningen för trean, topp fem:
Rynninge 1,70 (bra spel!)
Örebro Syr 3,40
IFK Örebro 4,35
Franke 15,00
IFK E-tuna 35,00

... och division fyra som ser ut att bli ett race mellan två klubbar:
Viljan 2,15
Södra 2,15
Runtuna 10,00
Malmköping 10,00
KSK 12,00
Flen 30,00

Koll på tvåan: Bissarna förstärker i kampen om seriesegern

Bissarna har värvat tre spelare under sommaren.
* Oscar Karlsson, från IFK Norrköping. Återvänder till moderklubben, en 92:a som varit på gränsen till pojklandslag.
* Sagvan Abdulsatar, från Skiljebo, ses som ett bra nyförvärv i klubben. Var en av SSK:s bästa spelare och återvänder nu till NBIS.
* Patrik Lindberg, från Halmia. Jonas Käcks tidigare klubbkompis är yttermittfältare och ännu återstår pappersarbete innan övergången är klar.
Dessutom har Nyköping tre brassar på provspel, under fem träningsdagar där en ägnas åt en internmatch. Danilo, Thyago och Gil är namnen, om det nu säger någon någonting.

Värmbol har haft en polack på provspel, men tycks någon framtid i klubben tycks han dock inte ha. Om det råder delade meningar i K-holm.

Akropolis ligger lägre än toppkonkurrenterna, men har i alla fall träningsmatchat i dagarna. Resultat: 1-1 mot Enköpings SK, mitten-bottenlag i tvåan som City ju spöade med supersjuka 7-1 på försäsongen.
ÖSK U mötte i veckan IFK:s seriekollega Örebro Syrianska, och förlorade faktiskt med 2-1. Detta trots att man hade (en nollmotiverad) Eric Bassombeng och Henri Belle i laget. Tidigare har man även slagit div 3-laget Karlstad BK mec 3-0.
Mer träningsmatcher under sommarn: Karlslund-Motala 2-0, FC Gute-Åtvidaberg 1-1,

I övrigt kan konstateras att Syrianska Kerburan nu fått klart med en ny tränare i Michael Rosenberg, tidigare bl a Arameiska-Syrianska. Rosenberg är kontrakterad hösten ut.

Bajen i svettigt straffdrama - då avgjorde Helg

Hammarby är vidare till semifinal i svenska cupen. Simon Helg slog alldeles nyss in straffläggningens sista straff och blev således hjälte på söder, mot BP. Straffdramat gick till förlängningsskytte och när BP missade sin första (sjätte totalt) av dessa, så tog Skogstorpssonen chansen.
Bajen vann med 7-6 efter straffar. Även Helsingborg, Mjällby och Kalmar FF har fortfarande chansen att ta hem cupbucklan.

4-2-3-1 även i morgon

City-Köping FF i morgon, och återigen mönstrar hemmalaget ett 4-2-3-1-system.
Förändringar mot senast? Tja, Rebin Sulaka är på Gothia, så istället går Daniel Berglund in från start, medan Larsen flyttar in i mitten. Nästan samma mittfält, med skillnaden att kapten Wikström är tillbaka i trequartistarollen istället för Tjompen Allerbrand, bakom Micke Larsson ensam på topp, istället för Fritzell.

Cityelvan från hemsidan: Richard Larsson - Daniel Karlsson, Robin Larsen, Marcus Andersson, Daniel Berglund - Linus Wallinder, Oscar Eriksson - Adnan Cirak, Dan Wikström, William Celsing - Michael Larsson. 
Bänk: Petter Björkman, Bayram Basarani, Victor Sundberg, Thomas Allerbrand, Sebastian Lundberg


Blågula debuten avklarad - Hansén fick spela hela matchen: "Jättebra"

Citys lovande vänsterback/mittback bara växer och växer in i landslagskostymen.
I kväll gjorde Anton Hansén landslagsdebut (som vänsterback) - och fick spela hela matchen (80 min) när Sveriges P17 fick 0-0 hemma mot Norge. En spelare i varje lagdel fick göra debut, bland annat även VSK:s talangfulle mittfältare Filip Tronêt.
- Klart man någon gång kan känna oro för att släppa fram många nya på en gång, ska dom hålla eller inte? Men dom gjorde det jättebra, jag är mycket nöjd med den inställning och det engagemang som alla visar idag, säger förbundskapten Tomas Turesson till SvFF:s hemsida.
Kul såklart!

Titta, bloggen lever igen! (Ett fall framåt när City vann i går)

Reflektioner efter gårdagen:
* Nytt spelsystem som bloggen tidigare efterlyst. Kanon - stundtals var det ett helt nytt, avslappnat, City vi fick se med bollen efter marken större del av tiden än i luften.
* När Oscar klev av tappade laget i just passningsspelet något.
* Wallinder gjorde comeback - och vann. Såklart.
* Sundberg testade sin fot - som höll(?). Förhoppningsvis fick man ett positivt svar där, med en hundraprocentig Sundberg i laget kommer "Randigt" att resa sig i serien.
* Skiljebo var inte alls någon höjdare, men ligger ungefär som City i sin norra tvåa. Vilket torde innebära att City är bättre än vad tabellen visar. Eller att norra Svealandstvåan är sämre än söderditon.
* Ingen föll ur ramen. Men ska någon höjas lite över mängden så kanske Rambo Sulaka för sin ettriga första halvlek, Oscar för att han vågar hålla i bollen och fördela, Richard som ändå gjorde en del fina räddningar, samt Celsing som såg vassare ut i steget än tidigare i år. Positivt också att både Adnan och Emil fick göra mål igen. Tycker även att Tjompen gjorde en av sina bättre matcher i den randiga tröjan, även om han inte höjde sig över mängden.
Även om matchen bevisade att City blir mer publikvänligt och dessutom vinnande igen, finns en del frågetecken att räta ut inför omstarten mot Akropolis. Som innermittfältsfrågan. Ska Danne Wikström rentav petas? I dagsläget finns det fog för det.
Hörde ett resonemang om att division två-spelare ska ha svårt att spela annat än 4-4-2. Förutom gårdagen så låt mig då påminna om följande: 

* 1-4 i vårepilogen. Men förra sommaren tog City med sig poäng från Akalla BP. Spelsystemet? 4-5-1. Och dessförinnan hade man lirat 4-4-2 under säsongen. Alltså lyckat resultat. Från den startelvan finns sju spelare som alla spelat hyfsat till mycket i år (Larsen, Zaman (som nu alltså tar timeout), Bayram, Berra, Celsing, Adnan, Micke Larsson).
* När Citys juniorer vann Gothia Cupfinalen mot Paris FC (också bara för nästan exakt ett år sedan) spelade Edbom/Fröjdfeldts grabbar ett slags 4-1-4-1-system med Gabbe Alias i Tottirollen bakom ensamme Emil Fritzell på topp. Från den startelvan har åtminstone sju stycken spelat i A-laget i år (Richard L, Wahlström, Rambo, Hansén, Sebbe Lundberg, Gabbe A, Fritzell. Lägg därtill Filip Lundevall som fick spela på försäsongen och i går).
Totalt alltså hela 14 spelare som nu återfinns i årets A-trupp som för bara ett år sedan spelade på annat sätt än 4-4-2 - och gjorde det med lyckat resultat. Dessutom glömde lagen knappast bort defensiven - i Gothiafinalen var junisarna ruskigt disciplinerade bakåt, och a-laget visste redan på förhand att Akropolis skulle vara bollförande.

Fördelen med ett 4-2-3-1 är ju att man inte heller behöver riskera att defensiven faller ihop då man ändå får en bra balans i de två innermittfältarna framför backlinjen. Det känns solklart att City borde fortsätta på det här spåret - med 4-4-2 kunde alla se att laget körde fast efter halva serien.

Ett fall framåt, alltså! Nästa: Köping hemma kommande torsdag.

Omröstning, tack!

Var det den bästa matchen som någonsin spelats på nya Tunavallen, som vi fick se i kväll?
Rent kvalitetsmässigt borde den klart kunna mäta sig med U21-kvalkamperna 2005.

RSS 2.0