Rätt av IFK att försöka vinna striden om mitten

Stekhett derby på torsdag. Och då måste vi förstås väcka liv i denna insomnande blogg igen!
Utan Antonius Acar, Fredrik Nygren och Abdul Din Sesay framstår IFK Eskilstuna plötsligt inte riktigt som den favorit laget borde vara i derbyt mot Södra på torsdag.
Det har Lasse Ström och kompani också förstått - och försöker så vitt jag vet därför vinna kampen om mittfältet.
Ett smart drag: Med ett 4-2-3-1 garanterar man att Tobias Rickhammar blir involverad i spelet. I förra hemmamatchen mot Vendelsö blev den forne Pekingliraren rätt avskärmad och det syntes tydligt att forwardspositionen inte är hans ursprungliga.
Trots det vann alltså IFK med 4-0...
Med flera så tongivande spelare borta blir det av extra stor betydelse att just Rickhammar får ansvar att styra spelet.
Utan att imponera har Ström fått ihop en målmaskin som hittills snittar drygt 2,8 mål framåt per match. Det kan inte underskattas, IFK är på gång. Men hur mycket betyder egentligen Antonius Acar? Det får vi svar på under torsdagskvällen.
Däremot har Södra - som ställer upp med fullt ordinarie lag - en samspelt backlinje och blir IFK:s ensamme anfallare Pontus Ljungqvist (även Jonas Årestam och Henrik Rodriguez finns att tillgå på bänken) alltför isolerad på topp måste även Johan Jönsson kliva fram och bli mer framträdande offensivt. En roll han ännu inte riktigt haft i IFK.
Jönsson blir därför IFK:s viktigaste spelare på torsdag.

Alexander Ohlsson och Christian Johansson är inga stora fotbollsspelare, men garanterar i alla fall ett hästjobb bakom ovan nämnda trio. Ett måste mot explosiva och oberäkneliga spelare som Dalibor Bajric (som har en formsvag säsongsinledning bakom sig) och Robin Mellqvist. Just dessa två herrar tror jag blir nyckeln för Södra att få igång. Hittar "Dalle" plötsligt fjolårsformen vinner Södra. Så bra är han. Men det har som sagt inte visats upp ännu i år. Däremot tenderar kantspelarnas prestationer att pendla lite upp och ned.
Främst måste ändå IFK frukta Michael Larsson. Den förlorade sonen som kom hem till Södra för att spela just den här matchen, inför mycket folk på Tunavallen.
Citys förre skyttekung med den tunga högersläggan blir livsfarlig och är den på förhand mest givne matchvinnartypen i derbyt.
Kan inte se annat än att "Larry" gör minst ett mål - trots att IFK alltså bara släppt in ett mål på de senaste tre matcherna. IFK har bollskickliga mittfältare och borde således även dominera bollinnehavet. 
Tror att Södra kommer satsa på snabba spelvändningar och ett rakt spel upp mot den tunga anfallsduon Larsson-Forssman, för att därefter även få in "Mellis" och "Dalle" i planen. Kan man hitta den ytan, framför backlinjen/bakom Ohlsson-Christian Johansson, med de spelarna blir Södra livsfarligt.

Hur går det då?
Jag har svårt att se att Tobias Rickhammar inte taggar till extra och speedar upp tempot i IFK. Jönsson har stundtals visat prov på fint passningsspel med ett tillslag. Hittar de tre offensiva mittfältsherrarna ett snabbt kombinationsspel - och inte låter sig bli för lättlästa genom att låta Eriksson slå alla avgörande passningar - har "Blåtopparna" goda chanser. Dessutom finns en stark joker på bänken i Jonas Årestam, som nog kanske egentligen borde gå in från start på topp, med sin rutin. Osäker dock på hans dagsform.
Men med "Larry" på plan är det omöjligt att räkna ut Södra, som trivs på Tunavallen, och det tråkiga utgångstipset får därför stanna vid 1-1. Då måste dock Södra snabbt hitta tillbaka till det spel som bland annat resulterade i respektingivande 1-1 borta mot Älvsjö. Spelet från hemmamatchen mot Brandbergen i helgen tar knappast laget till poäng på Tunavallen.

*** 
Glömde jag påminna om att det är fri entré på torsdag? Ta med polarna så kanske vi kan passera 2 000-strecket i solgasset på läktarna!

RSS 2.0