Säsongen som gått, del 1 av 4: Södra FF

Mina vänner - säsongen börjar tyvärr lida mot sitt slut.
Eskilstuna City avslutar den(?) på Gotland på söndag, IFK hade sin epilog under förra helgen och för United väntar ett nervkittlande kval till ettan.
Här listar etunaexperten.blogg.se året som gått för de fyra främsta klubbarna.
Först ut - stans mest överlägsna seriesegrare 2010, Eskilstuna Södra FF.



Trots att föreningen är långt ifrån publiksiffrorna från storhetstiden i början av 2000-talet som 618 åskådare mot Degerfors, 565 mot Syrianska och 578 mot City, så är det hemmaspelet på Skogsängen som står ut.
På tre år har Södra faktiskt bara förlorat två(!) av 33 hemmamatcher. Under de fyra senaste är sifforna endast fem torsk på 44 matcher. Och en sjuk målskillnad på 130-37 på Skogsängen.
Visserligen i Sörmlandsfyran, men ändå.
Tre säsonger där man föll på mållinjen i uppflyttningskampen fick räcka.
I år gick Södra FF äntligen upp i trean igen, en serie man åkte ur 2005.
Laget som tränas av den kostymprydde, lovande coachen Johan Hansson och de många profilerna med Bobga F Valentine i spetsen har alltså utvecklat ett vägvinnande spel. Hansson har faktiskt bara varit med om åtta förluster på 44 seriematcher sedan han kom till klubben inför fjolårssäsongen.
I år har han lyckats med konststycket att lyckas hålla en alldeles för stor trupp på gott humör - trots att stommen i laget förblivit den samma genom året.
Spelare som Taher Al Rubaei, Sebastian Hanisch, Jonte Forssman och Pontus Ljungblom har stundtals fått nöja sig med rollen som inhoppare. Och de tjurar inte ihop.
För att laget ska klara sig kvar i trean nästa år krävs att den känslan bibehålls - trots att seriositeten måste öka en aning.
Visst kan man nå en relativt hög placering (om man hamnar i västra Svealandsserien), men då gäller att spelarna ställer upp på några fler träningspass än tidigare. Går de med på det?
Om ja så kan nästa säsong bli grande ...

Första, och enda, förlusten kom mot Hanssons gamla klubb Skogstorp, som senare slutade sist i serien, hemma på Skogsängen. "Den största skrällen jag nånsin varit med om", sa Hansson då.
Och visst var det grymt starkt av SGoIF, som dock hade en hel del flyt med sig i derbyt.
Men även om hemmaspelet i övrigt klickat bra så inledde storfavoriten seriespelet något knackigt och förlorade en del matcher på bortagräs. En motståndartränare i fyran sa exempelvis så sent som i somras att Södra inte skulle vinna serien. Ett tag bytte man ju faktiskt förstaplatsen med Viljan och KSK innan Södra drog ifrån till en åttapoängsseger i slutändan.
Vad var det då som avgjorde?
Tja, den där starka truppen som nämndes någonstans ovan är ju inte fy skam att ha.
Spetsen i truppen skulle nog kanske till och med hänga kvar i division 2, med rätt träningsmängd.
Men från åskådarhåll så spelade "Prinsens lag" faktiskt en något trevligare fotboll under de tre åren man inte vann serien. Något man kanske drog lärdom av.
Dessutom höst-racet mot förstaplatsen. När serien vände vann Södra tio matcher och spelade en 0-0-match. Andreas Lindskogs intåg i laget blev precis den injektion man ville ha.

1998 var senaste säsongen som Södra vann fyran.
Året därpå gick man rakt igenom trean upp i division 2 (en serie som för övrigt då var betydligt bättre än i dag).
Repris nästa år?

3 bästa
1) Seriesegern och uppflyttning till division 3.
2) Dalibor Bajrics 16 mål.
3) Hemmaspelet.

3 sämsta
1) Den knackiga inledningen.
2) Serieindelningen - blir det Stockholmsserien nästa år kan återtåget bli kort.
3) Att det kryllar inte av egna produkter som kommer underifrån på sikt.

Till sist: Årets ...

Målvakt: Gurra Widén.
Kommentar: Nä.
Back: Fredrik Simu/John Källström
Kommentar: Varför välja en? Tungt mittlås som spelat de flesta matcher i år. Och strax där bakom finns Pontus Ljungblom. Vilken konkurrens ...
Mittfältare: Richard Finnman/Andreas Lindskog
Kommentar: Den ene gjorde sin bästa säsong nånsin - den andre kom under sommaren och förlorade inte en endaste match. Innerfältarna blir viktiga även nästa säsong, i division 3.
Anfallare: Dalibor Bajric
Kommentar: Okej, egentligen yttermittfältare. Men ibland även forward, och dessutom skyttekung.
Spelare: Dalibor Bajric
Kommentar: Han hann knappt träna, men blev ändå målbäst i laget. Ofattbart att City släppte taget.
Rookie: Stevan Shankola
Kommentar: Årets viktigaste nyförvärv var utan tvekan Lindskog - men Shankola gick från klarhet till klarhet och blev årets överraskning.
Värvning: Andreas Lindskog
Kommentar: Vann tio och spelade en oavgjord match i Södratröjan.
Match: Telge FF, borta.
Kommentar: Säkrade seriesegern. Champagne! Bubblare: Betnahrin, hemma.
Vart-tog-du-vägen?: David Rodriguez.
Kommentar: Killen som Pascal Simpson tog fram under sin tid i IFK försvann under säsongen.
Comeback: Robin Mellqvist.
Kommentar: Var inställd på att kanske inte spela alls i år efter en befarad korsbandsskada under försäsongen. Men visst kan det ha varit en mörkning för premiärmotståndaren Harg, som "Mellis" gjorde hattrick på under rekordsnabba 38 minuter.
Bloggare: Jonte Forssman
Kommentar: thegrande.blogg.se.


HÄRNÄST PÅ TUR UNDER LUPPEN: IFK ESKILSTUNA


Just nu: Vallentuna chockade City - vann med 3-2

Vallentuna kom runt på Citys vänsterkant och tryckte in 0-1 efter en kvart. Chockstart av seriens klart sämsta lag.
I 31a minuten gör Micke Larsson 1-1.
På 50 sekunder gör VBK 3-1, i minut 55 och 56.
2-3 av Emil Fritzell med tio kvar. Slutresultat: 2-3. Kontraktet avgörs på Gotland. Brrr!

Säsongen avslutas med fotbollsfest

Kyla, löjlig säsong och tv-matcher.

Snart är vi tillbaka där - i försäsongens löparspår, utan några matcher på Tunavallen.
Men innan dess ska (herr-) säsongerna avslutas. Dessa märkliga serier långtifrån eliten där alla slår alla och ingen går säker för en sekund.
Och vad passar då bättre än en ren fotbollskavalkad av matcher - ungefär som du är van vid när du slår på tv:n på söndagseftermiddagarna.
IFK går ut klockan 14, City klockan 17.
"Randigt" har förvisso en match kvar (Gute borta om en vecka), men kommer med största sannolikhet säkra fortsatt spel i tvåan i eftermiddag när seriens superjumbo Vallentuna gästar, vilket så klart är den stora finalen.
I de senaste matcherna har formkurvan pekat spikrakt uppåt.
Segern mot Bissarna på Rosvalla var klart välförtjänt och det spelet spann man vidare på mot ÖSK förra helgen. Laget vågar mer, spelare (läs främst Danne Wikström, Micke Larsson, Adnan Cirak och Emil Fritzell) har lyft sig till en helt annan, normal, nivå, och poängen trillar in.
City kan faktiskt, i teorin, fortfarande bli tvåa i serien.
Ändå är det inte godkänt.
Avsågade redan efter vårsäsongen, inblandade runt bottenstrecken i ångestmatch efter ångestmatch hela hösten. I en serie som ett bättre tränat Södra FF mycket väl hade kunnat hänga kvar i.
Kvaliteten på division två har blivit sämre för varje år. City borde och skulle ha varit med och slagits om seriesegern i dag. Inte för att laget är lika bra som det Andreas Alm tränade 2008, utan för att övriga lagen nu är sämre. Baserat på de 14 matcher undertecknad sett i år finns det inget lag som egentligen förtjänar seriesegern och uppflyttning till ettan.

IFK tvingas be till högre makter och titta mot resultattavlan ofta. Laget har gjort en superhöst och tagit flera kliv framåt på utvecklingskurvan. Kenneth Huselius gör sin tredje säsong som tränare, vilket är en hyfsat lång period. Även om Lasse Ström är ett aktat namn och säkert ett mycket bra alternativ, tycker jag Husse ska få fortsatt förtroende. Nu har han verkligen fått ordning på laget och tagit dess spel till en bättre nivå. IFK är stans spelande lag i dag - det ska man bevara. Jag ser egentligen ingen anledning till tränarbyte här, så länge spelarna är nöjda.
Klart att hoppet fortfarande finns att nå kvalplatsen för Blåtopparna. Om vi räknar med att Rynninge gör sitt för att säkra seriesegern kan vi räkna bort nuvarande trean IFK Örebro. Ilia Ilievs Sunne är bara två pinnar från nedflyttning och måste helst ha en poäng mot Syrianska (just nu tvåa) för att vara helt säkra på nytt kontrakt. Syrianerna har ett vääldigt svajigt bortafacit. Hade lagen i serien bara spelat bortamatcher så hade Syrianska faktiskt till och med varit under nedflyttningsstrecket.
It ain't over til' the fat lady sings.

Intressant värre, alltså.
Väl mött på Tunavallen i afton!


Fri entré på Rosvalla

Enligt Nyköpings BIS hemsida bjuder sponsorerna på fri entré på söndag, vilket bådar för en riktig fotbollsfest med mycket publik på läktarplats.
Klubben arrangerar även en straffsparkstävling under dagen och gästas av artister i fotbollsfreestyle.
Låter lite som Fotbollens dag i Katrineholm som anordnats de senaste två säsongerna i samband med Värmbols hemmamatch mot City.

Dagens fotboll – Södra nära trean

Här är matcherna från i dag:

Div 3: IFK E-tuna - Ludvika 3-2.
Tre poäng från Rynninge, och en från Syrianska som dock har en match mindre spelad.
Div 4: Södra FF - Katrineholms SK 2-0.
Södra: Fredrik Simu, Taher Al Rubaei. Leder fyran med fem poäng med två matcher kvar att spela. Viljan slog Bethnahrin med 5-1 borta.
Div 4: Malmköping - Skogstorp 3-1.
SGoIF: Fredrik Söder.
Div 2 dam: Triangeln - Kumla 3-1.
TIK: Sandra Olson 2, Sandra Vallström. Klara för spel i damtvåan 2011.

ALLT OM FYRANS AVSLUTNING

Tre omgångar återstår av division 4 Södermanland.

etunaexperten.blogg.se ger dig förutsättningarna inför avslutningen och Södra FF:s kamp för spel i trean 2011, samt Skogstorps kamp för sin existens i bottenstriden.
I eftermiddag kan Södra säkra avancemang till division 3!

Toppstriden, nuvarande läge:
1. Södra FF 19 matcher, 41 poäng (+22)
------------------------
2. Viljan 19, 36 (+17)
------------------------
3. Katrineholm 19, 33 (+18)
4. Telge FF 20, 31 (+6)



Eskilstuna Södras återstående spelschema:
Idag 15.00 KSK (h)
Telge FF (b)
Syrianska BoIS (h)
Form: 3. (2-1-0)
Talar för: Formen. Spelarna.
Talar mot: Traditionen. Har tappat i slutomgångarna de senaste åren och missat trean.
Kommentar: "Prinsens lag" har inte förlorat på hela höstsäsongen. Nu återstår tre matcher, varav två mot motstånd som suktar efter främst en kvalplats till trean. Hemma på Skogsängen är man dock grymt starka och egentligen har man råd att förlora en match och ändå vinna serien. Tappar inte det här. Det blir skönsång med Hylands hörna hela nästa helg för Södra. Nu i helgen blir det inte klart - men laget kommer säkra minst kval i eftermiddag.
Bloggen tippar: 1. Uppflyttning till div 3.


IK Viljans återstående spelschema:
Idag 16.00 Betnahrin (b)
KSK (b)
Skogstorp (h)
Form: 4. (3-0-0).
Talar för: Formen. Men har inte imponerat utan istället duktigt vunnit med 1-0 två av de senaste tre.
Talar mot: Hatkärleken. Har tampats mycket med Södra i toppen av serien genom åren. I år har ett visst agg mellan lagen märkts, och istället är det Södra som leder. Kan man hatera den tjurigheten om man får svåra matchinledningar mot Betnahrin och KSK? Måste vinna resten för att ha chans att peta ned Södra. Har dessutom en andraplats att försvara - KSK är bara en seger bakom.
Kommentar: Är tillräckligt bra för att vinna resten av matcherna, men det räcker "bara" till kval. Ett bra facit.
Bloggen tippar: 2. Kval till div 3.


KSK:s återstående spelschema:
Södra (b)
Viljan (h)
Betnahrin (b)
Form: 2. (2-0-1).
Talar för: Så gott som borträknade. Det är väl det enda som överhuvudtaget kan ses som en liten fördel i kampen om, främst, en kvalplats.
Talar mot: Väldigt tufft spelschema, dessutom med två bortamatcher.
Kommentar: Blandar och ger - på två veckor har man till exempel hunnit med starka 5-1 på Telge men även frustrerande 0-2 mot Järna. Måste gå rent för att ha chans på kval. Det gör inte KSK. Har ändå gjort en stark säsong med tanke på att man tappade skyttekungen Niklas Norman till Värmbol inför säsongen.
Bloggen tippar: 3.

TELGE FF

Telge FF:s återstående spelschema:
Södra (h)
Järna (b)
Talar för: Måltjuven Abdi Yousuf.
Talar mot: För långt efter. Är bara med i kvalstriden rent teoreretiskt - blir med största sannolikhet avsågade i eftermiddag. Har bara två matcher kvar.
Kommentar: Har haft en bra höst med bland annat bortaseger mot Viljan på pluskontot. Men har på sistone spelat bort chanserna till ytterligare toppkänning. Det räcker inte att man förfogar över seriens skyttekung i Abdi Yousuf (14 mål) - avståndet är för stort. Kan till och med bli sexa-sjua om man inte håller undan.
Bloggen tippar: 5.


***


... och bottenstriden:

Nuvarande tabelläge:
7. Malmköping 26 poäng, 19 matcher (-2)
8. Flen 23, 19 (-11)
9. Skogstorp 20, 19 (-9)
---------------------------------
10. Järna 19, 19 (-8)
---------------------------------
11. Betnahrin 19, 19 (-25)
12. Hargs BK 14, 19 (-12)
Malmköping är i praktiken klara för fyran även 2010, och rankas därmed inte av praktiska skäl nedan.


Flens IF-Södra
Återstående spelschema:
Runtuna (b)
Järna (h)
Malmköping (b)
Form: 2,5. (1-1-1).
Talar för: Är ett alltför bra fotbollslag för att riskera kvalspel eller nedflyttning. Mathias Gravem har stått för många framspelningar men bara två mål. Hans rutin blir avgörande nu.
Talar mot: Något ojämn höstsäsong. Har pressen på sig.
Kommentar: Klarar enkelt nytt kontrakt. Men kommer inte heller Malmköping i derbykampen i tabellen. Ett grymt formsvagt MIF har ett alltför enkelt spelschema kvar.
Bloggen tippar: 8.


Skogstorps GoIF
Återstående spelschema:
Malmköping (h)
Betnahrin (b)
Viljan (b)
Form: 2. (1-0-2).
Talar för: Chiquita Sesay - på spelhumör seriens bäste spelare. Fler spelare från City som kan farmas ned.
Talar mot: Väldigt tufft spelschema. Måste vinna helgens hemmamatch. Frågan är om City är lika generösa som tidigare med att låna ut spelare när även City ligger pyrt till i tvåan. Citys resultat framöver kommer bli avgörande för Skogstorps existens i serien. Har matchen mot Betnahrin på bortagräs - som spelas samtidigt som City möter ÖSK Ungdom i en ödesmatch på Tunavallen.
Kommentar: Håller sig samarbetsklubben City på benen och är skadefritt så kan Skogstorp klara det här. Annars blir det tufft. Chiquita Sesay spelade inte förra helgen. Blir han borta fler matcher finns stor risk för direktnedflyttning.
Bloggen tippar: 10. Men bör klara sig kvar via kval.


Järna SK
Återstående spelschema:
Harg (h)
Flen (b)
Telge (h)
Form: 3. (2-0-1).
Talar för: Två hemmamatcher, varav den sista mot ett Telge som med all sannolikhet inte har ett dugg att spela om. Kan max ta sex poäng vilket räcker för att undvika direktnedflyttning. Har det bästa spelschemat kvar av bottenlagen.
Talar mot: Inte mycket. Är vana vid bottenstrid och tippades av många inför säsongen som jumbo.
Kommentar: Tar sex poäng till och grejar det här utan kval.
Bloggen tippar: 9.


Betnahrin IK
Återstående spelschema:
Viljan (h)
Skogstorp (b)
KSK (h)
Form: 3. (2-0-1).
Talar för: På uppgång - vunnit två senaste med sammanlagt 6-1.
Två hemmamatcher. Men den viktigaste på bortagräs.
Talar mot: Har en ruggig målskillnad.
Kommentar: Seriens ojämnaste lag måste vinna mot Skogstorp för att klara sig kvar. Ser inte att man tar någon mer poäng på de andra matcherna.
Bloggen tippar: 11.


Hargs BK

Återstående spelschema:
Järna (b)
Malmköping (h)
Runtuna (h)
Form: 1. (0-0-3).
Talar för: Två hemmamatcher mot lag som troligen inte har något att spela för.
Talar mot: Är lite för dåliga.
Kommentar: Åker ur.
Bloggen tippar: 12.


Grattis Akropolis!

Precis som bloggen förutspådde redan i februari och tippat under hela säsongen kommer Akropolis IF att vinna årets division 2 södra Svealand.
Visserligen är inte förstaplatsen helt säkrad, men efter lördagens tunga seger över toppkonkurrenten och seriens kanske bästa lag, åtminstone i sina främsta stunder, FOC Farsta på bortaplan (2-0).
Akropolis är seriens tyngsta lag i offensiven, och har trots sina i vissa stunder brister i defensiven väger rutinen tungt i en i övrigt väldigt svag upplaga av södra Svealandstvåan.
Akallagänget leder serien med tio poäng före Enskede, som dock har en match mindre spelad, med tre omgångar kvar. Lager har visserligen kvar att möta både Enskede (h) och Bissarna (b), men har råd att förlora bägge om man vinner i sista omgången hemma mot ett ÖSK Ungdom som då inte har ett smack att spela för. 
Akropolis spelar i division 1 nästa år.  

Hela tabelläget i toppen:
1. Akropolis 19 matcher - 40 poäng +12
--------------------------------
2. Enskede 18 - 30 +10
3. Nyköping 18 - 30 +5
4. FOC Farsta 19 - 29 +4

Titta på lagen ovan. Herregud, vilken skitserie det här är rent utsagt! Betydligt sämre kvalité på lagen än under de senaste säsongerna. Det avspeglas även matematiskt i den jämna tabellen - det skiljer bara nio pinnar mellan tvåan och tian (kval till tvåan).

ALLT OM TREANS AVSLUTNING

Fyra omgångar återstår av division 3 västra Svealand.

etunaexperten.blogg.se ger dig förutsättningarna inför avslutningen och IFK:s kamp för spel i tvåan 2011.

Nuvarandra tabelläge, efter 18 omgångar:

1: Örebro Syrianska 35 p, mål: +10
2: Rynninge 34 p, mål: +30
3: IFK Eskilstuna 34 p, mål: 17
4: IFK Örebro 31 p, mål: -8
5: Franke 30 p, mål: +10
* Ettan i serien kliver rakt upp i division 2. Tvåan får kvala.




Syrianskas återstående spelschema:
IFK E-tuna (h)
Sifhälla (b)
Adolfsberg (h)
Sunne (b)
Form: 2. Tre senaste: 0-1-2.
Talar för: Leder serien och kan därmed avgöra på egen hand. Relativt enkelt spelschema på papperet...
Talar mot: ... men lagen man möter slåss för sin existens i serien. Ojämna.
Kommentar: Har oväntat gått upp i serieledning under hösten till följd av RIK:s fall. Vet man hur man ska hantera det? Har allt att förlora under slutomgångarna. Förlorat två av fem senaste, men inte alls vunnit på senaste tre. Spelschemat avgör.
Bloggen tippar: 1.




Rynninges återstående spelschema:

FBK Karlstad (b)
Sunne (h)
Franke (b)
IFK Örebro (h)
Form: 1. (0-2-1).
Talar för: Erfarenheten. Det var inte länge sen klubben ramlade ur tvåan.
Talar mot: Formen. Vårens skyttekung Peter Lundberg har glömt hur man hittar nätet. Bara ett mål på sju matcher i höst. Spelschemat, har två svåra bortamatcher.
Kommentar: Har fått stora skälvan inför sluttampen av serien. Ser ut att kunna tappa allt. Släppte in rekordlite mål på våren, men har rasat ihop nu. Matchen mot Karlstad i helgen blir ett vägskäl.
Bloggen tippar: 3.


Blå Stjärna
IFK Eskilstunas återstående spelschema:
Örebro Syrianska (b)
Ludvika (h)
Ölme (b)
FBK Karlstad (h)
Form: 5. (2-1-0).
Talar för: Antonius Acar. Hemmaspelet. Är i kanonform inför nyckelmatchen i Örebro.
Talar mot: Abdul Din Sesays skada.
Kommentar: Klart formstarkast av topplagen. Tippades strax under toppen före säsongen och har egentligen allt att vinna efter en stark höst. Det blir minst kval.
Bloggen tippar: 2.



IFK Örebros återstående spelschema:
Sifhälla (h)
Adolfsberg (b)
Sunne (h)
Rynninge (b)
Form: 1. (0-1-2).
Talar för: Smyger med bakom de större lagen som alla strävar efter serieseger. Fäller dem varandra och bäddar för IFK Örebro?
Talar mot: Målskillnaden betydligt sämre än övriga lag. Usel höst.
Kommentar: Tippades längst ned i tabellen av bookmakers inför säsongen. Gjort en strålande vår, men en usel höst kan fälla laget. Går hur som helst ur serien som en vinnare.
Bloggen tippar: 5.


IK Frankes återstående spelschema:
Ölme (b)
FBK Karlstad (h)
Rynninge (h)
Bosna (b)
Form: 3. (1-1-1).
Talar för: Två tunga nyckelmatcher på hemmaplan. Rutinerad tränare i Peter Markstedt.
Talar mot: För långt efter?
Kommentar: Liksom Örebrokamraterna kunde man få 45 gånger pengarna på serieseger för det här Västeråslaget inför säsongen. Har allt att vinna, men räcker inte till i slutändan. Måste vinna alla matcher - och hoppas på att andra resultat går lagets väg.
Bloggen tippar: 4.


Lundevall tillbaka i VSK:s startelva - och Danielson målskytt igen

Förra veckan: Bänkad för tredje matchen i följd och 0-0 mot bottenlaget Carlstad United.
- Vi har stora brister offensivt, sa tränaren Kalle Granath efteråt.
I går: Tillbaka från start. Då vann Västerås med 5-0 mot Valsta Syrianska är nya serieledare i norrettan.
Yttermittfältaren Simon Lundevall tycks ha hittat formen igen i VSK. Efter att inte ens ha blivit inbytt i Karlstad fick han chansen i 72 minuter inför 1 300 vittnen på Swedbank Park mot mittenlaget Valsta.
Marcus Danielson gjorde återigen mål - den här gången på straffspark, fram till 2-0.  

Avslöjade Skattkärr Uniteds svaghet?

Nja, är svaret.

Bänkade mig tillsammans med 183 andra (enligt officiella siffran) på ett kylslaget och myggtätt Tunavallen för att se stans största serieledare fortsätta ånga på mot serieseger och kval till ettan.
Och som den typiske Eskilstunabo jag är ska jag passa på att gnälla lite - trots att serieledningen nu utökades till tio poäng ner till Ämtervik/Skoghall. För tjejerna kan bättre.
Skattkärr kom till Eskilstuna med en prioritet - att åka hem till Värmland med poäng i bagaget.
Man lyckades helt okej. Ett toklågt försvarsspel kompletterades i och för sig inte alls av snabba spelvändningar i offensiven, snarare så pass uddlöst att landslagskeeper Emelie Lundberg i mål lär ha frustit fingrarna av sig, målvaktshandskarna till trots.
Hemmatjejerna hade faktiskt viss trubbel med att peta in sitt 46:e och 47:e mål för säsongen (även om flera chanser fanns, främst i första).
Ytorna var små, och krymptes än mer tills de till slut låg begravda på kyrkogården.
Det var inte alls vackert, men det var effektivt. Med en mer sprudlande offensiv (läs: snabba kontringsspelare på topp) hade hemmatjejerna nog kunnat tappa en pinne.
Detta såg naturligtvis Stuvstas Johan Bennäs (tränaren som troligen får möta sina förra adepter i ett kval så småningom) som spionerade från läktarplats.
Vilket spelarmaterial förortsklubben förfogar över låter jag vara totalt osagt, för det har jag ingen aning om. Dessutom lär väl ändå inte ett topplag i tvåan ställa in spelarbussen i eget straffområde mot en annan serievinnare - då ska det ju bli fart och fläkt och sprudlande fotboll! Eller?
Well, United är grymt hemmastarkt och därmed en svår nöt att knäcka. Då kan defensiv bli prio ett även för Bennäs gäng, som kanske istället satsar på att avgöra på sin hemmaplan. Ett exempel ur den vida världsfotbollen är Inter som utmanövrerade Barcelona, trots en man mindre, på Camp Nou i våras (bör tilläggas att 3-1-målet på San Siro var offside, samt att Barca fick ett mål mycket tveksamt bortdömt i slutet av hemmamatchen).

Men var det då inte bara en tillfällighet att United ändå inte riktigt fick till det fullt ut i offensiven i kväll? En tisdagkväll och match mot nästjumbon är väl ingen höjdare, egentligen?
Vem kan klandra dem? Visst bör det ha varit - viss - brist på motivation som satte lite stopp.
För laget har ju verkligen spelare som ensamma kan luckra upp ett helt försvar: Maja Österholm snurrade friskt några gånger främst i första halvlek, och Alexandra Asserstam plus Felicia Karlsson kan definitivt sysselsätta en djup, rak fyrbackslinje, med egna finesser. De offensiva korten är oberäkneliga som sjutton. 

Så kontentan av hela det här inlägget blir alltså ett nja. Ganska poänglöst kanske, men i alla fall en tanke.
Förhoppningsvis vinner kreativiteten och offensivlustan i längden - för fotbollen är ju, i grund och botten, en vacker konst.

Till sist: Tio poäng. Grymt! Utan att försöka leka hejarklacksledare konstaterar jag lugnt att inget ändå kommer kunna stoppa United mot ettan.

RSS 2.0