Eskilstunas misslyckade fotbollsår

2008 var ett år där Eskilstunas fotbollsfans slets mellan hopp och förtvivlan.
Eskilstuna City såg länge ut att vara stenklara för division ett-spel 2009.
Men ack så fel vi hade.
Säsongen fick ett milt sagt vidrigt avslut där endast tre mål fattades för uppflyttning. Grymt är en underdrift.
För IFK Eskilstuna var nedflyttningen varken katastrofal eller oväntad.
Dock så kommer året för Blåtopparna bli ihågkommet för det som föreningen presterade utanför alla fotbollsplaner.
I division fyra skulle Södra FF äntligen ta steget upp till trean igen, men föll liksom förra säsongen på mållinjen i den täta toppstriden.
Att Blå åkte ur samma division gör ju heller inte Eskilstunas fotbollsår bättre.
Eskilstuna Citys juniorer åkte ur den högsta juniorallsvenska serien med ganska klar marginal, trots en rejäl uppryckning under hösten.  
På damsidan hade United slagläge efter en kanonvår, men tappade allt på hösten och slutade långt ifrån en allsvensk plats.
Nää - usch och fy, fotbollsåret 2008 i Eskilstuna kommer bli ihågkommet som ett misslyckandets år!  
Väljer att fokusera på Citys år i tvåan. Stans förstalag som kanske hade den mest snurriga säsongen.

CITYS SÄSONG inleddes med ett perfekt genrep inför seriepremiären i tvåan. Division 1-laget Forward betvingades i regnet på Kvicksunds vårtidiga, men blöta, gräsmatta. Randigt körde över örebroarna i den första halvleken och Larsa Enered fick göra sitt första mål för klubben. 
Men mest svar på tal gav lagets pigge anfallare William Celsing, som senare skulle komma att få ett genombrott i tvåan. Danmarks IF-fostrade Celsing gick från klarhet till klarhet tillsammans med jämnårige ytterbacken David Fällman, 18, samt två år äldre Simon Lundevall, som tinade upp och blommade ut under Adde Alms ledning efter att ha varit placerad i förre tränaren Daniel Wiklunds frysbox. 
2008 var talangernas år. 

I premiären borta mot nykomlingen Panellinios började det illa med 1-0 i baken redan efter en minut.
Direkt efter kvitterade Patrik Karlsson och sedan var matchen en enda lång uppvisning från Eskilstuna Elitfotbolls flaggskepps sida.
8-1-segern med junisen Fällman som tvåmålsskytt och "Valle" Valentine som fyrmålsskytt kom att etsa sig fast på många randiga supportrars näthinnor. 

CITY LEDDE därmed serien redan från start. Man släppte inte greppet om förstaplatsen på hela våren då man visade prov på enorm styrka. Även om inte spelet var på topp alla gånger så lyckades man ändå ofta bärga tre poäng, vilket brukar vara utmärkande för ett vinnarlag. Kanske skulle det äntligen gå vägen, tänkte nog många, inklusive jag själv. 
På Årby IP gick City obesegrade framåt som en ångvält och endast Värmbol och Gute lyckades ta poäng i Eskilstunas nordliga fotbollsgryta. 

Tre minnesvärda matcher under våren: 
* IFK på Fröslunda i ett upphausat derby. 2-2 inför 1 500 vittnen var givetvis bottenlaget IFK mest nöjda med, även om man i slutet av den högdramatiska matchen var nära segern då Citykeepern Jonas Käck tvingades till en akrobatisk räddning. 
* Enskede hemma i vårsäsongens sista match. Putte Karlsson gav City ledningen i slutet av första halvlek och den andra blev en enda lång pers med Cityögon sett då EIK frenetiskt jagade en kvittering. Jonas Käck var Citys vaktande ängel då han bl a tog en straff. Käcken som kanske var "Randigts" bästa spelare den gångna säsongen.
* Hammarby TFF hemma i den sista matchen på Årby. Bajen som då såg ut som det största hotet mot Citys serieseger blev en hård match i spöregnet där undertecknad drog på sig en förkyldning. Simon Lundevall knoppade in en underbar frispark i bortre som nog får ses som årets vackraste och definitivt skönaste Citymål. Efter detta ledde nämligen "Randigt" serien med näst intill ointagliga åtta poäng... Den tillresta Bajenklacken på bortre långsidan fick se sitt lag besegrat efter att Randigt svarat för en heroisk defensiv laginsats i den andra halvleken.

Så långt frid och fröjd.
Men efter en snöplig förlust borta mot Karlslund, som nu börjat marschen mot seriesegern, stod IFK Eskilstuna och knackade på dörren inför årets första match på Tunavallen med dess nya konstgräs. En viktig match för City där 3 800 pers trotsade regnet och såg Kristina Eriksson (s) och Laszlo Meszaros inviga konstgräset innan derbyt drog igång. Andreas Alm gamblade och stod för årets näst mest konstiga laguttagning där Sebastian Hansich fick starta i anfallet för första gången på division 2-nivå. Den tidigare stortalangen svarade för en blek insats och byttes ut i akt två. Ett sent Citymål i den första halvleken av Simon Lundevall gav de flesta i publiken segervittring. Men City tappade spelet i den andra akten och när Valle Valetine drog på sig en utvisning ökade IFK pressen mot Citymålet. Till slut kunde Aziz Halimi med kraft och vilja nicka in kvitteringen och tysta Tunavallen.
För så kändes det.
City tog alltså endast två av sex poäng mot samarbetspartnern IFK, vilket kom att bli ödesdigert i slutändan. Heder dock till IFK som kämpade till sig - och var värda - poängen i båda matcherna mot City.

AKROPOLIS hade under våren varit en munsbit för City då man vann med hela 6-1 på Årby. 
Randigt kom in i grekernas borg (Akalla Gårds Bollplan - känn bara på det namnet!) med en serieledning, men kom ut förnedrade. 
Störst del i detta hade definitivt tränarduon med Adde Alm i spetsen. 
Årets mest konstiga laguttagning - ja, kanske den märkligaste uttagningen på ett tiotal år - bäddade för förnedrade 0-6.
Superduper-matchotränade Kristoffer Hedlund, lån från Assyriska, ställdes mellan stolparna istället för den fläckfrie och opetlige Jonas Käck, som inte fick någon vettig förklaring till detta. Han fick finna sig i att sitta på bänken. 
Kristoffer, som gjorde sin allra första A-lagsmatch, inledde matchen med att sparka ut bollarna över sidlinjen. Gång på gång, inspark efter inspark, utspark efter utspark. Det inger ju verkligen förtroende i backlinjen... Kanonstart för en helt ny målvakt. 
Almen satt med armarna i kors hela matchen på Svennismanér, trots att målen rullade in bakom stackars Hedlund, som inte fick mycket hjälp av sina tafatta försvarare. Hela laget såg förlamat ut, men Alm fortsatte behålla sitt lugn, vilket för mig, fortfarande än i dag, är en gåta. 
Hade Almen rytit till efter 2-0 hade vi kanske sluppit denna genomklappning. Det var ju dessutom på målskillnad som City förlorade serien 2008. Tre ynka mål.
6-0 i baken var ett hån mot alla tillresta Citysupportrar. 
Nu var serieledningen dessutom tappad. Åtta poäng hade gått till spillo på tre matcher. Horribelt. 

Efter denna stjärnsmäll kändes det som City inte var sig riktigt likt. Förvisso vann man den efterföljande matchen mot Älvsjö på Tunavallen och tog åter över serieledningen med två pinnar - men torsken borta mot Värmbol (som inte alls var orättvis, tvärtom) och efterföljande 1-1 mot nästjumbon Rynninge hemma på Vallen är matcher som gjorde att Eskilstuna inte har ett lag högre upp än fjärdedivisionen även 2009.

RAPPORTER från Gotland gjorde gällande att vindarna längs ön tydligen blåst liv i laget och 3-1 var ett styrkebesked från Gutavallen i en match där Simon Lundevall svarade för ett mål och en assist. City tog åter över serieledningen, den här gången från Bajen. Kanske skulle det gå vägen ändå? Med två omgångar kvar ledde City med tre poäng före Bajen och Karlslund.

En match i Karlskoga förstörde dock allt. Ett hundratal tillresta Eskilstunabor skulle få vara med om den största framgången på herrsidan på år och dar. City skulle ta ett enormt jättekliv mot Ettan.
Det blev inte så. 2-0 på resultattavlan i hemmafavör stod sig när huvuddomare Johan Lundin blåste av matchen.
Två timmar senare kom rapporterna från Örebro: Karlslund-Akropolis 4-2. Under söndagen spelade dock Bajen endast oavgjort 1-1.
Detta gav följande förutsättningar inför den sista omgången: Karlslund i ledning på samma poäng som tvåan City med med fyra plusmål bättre. Bajen TFF strax därefter med en poäng mindre.

REKORDMÅNGA - 1 072 - hade letat sig till kalla Tunavallen den 4 oktober för att vara med om ett eventuellt Citymirakel.
När Putte Karlsson nickade in 1-0 i mitten av den första halvleken var City i ettan då Karlslund fortfarande bara hade 0-0 i sin match. Efter en timme tog Örebro-laget dock ledningen och därmed också serieledningen. City radade upp jättechanser och tre ramträffar - Valle i ribban, Wikström i stolpen och en målvaktsrensning i stolpen - innan inhoppande junioren Serkan Pektas förgäves gjorde 2-0 med elva kvar.
Ett ångestmoln började trängas över himlen på Tunavallen.
Återigen hade Eskilstuna misslyckats på fotbollssidan.

FAKTA: City var seriens bästa hemmalag, men bättre på Årby än Vallen...
IFK däremot var seriens sämsta hemma då endast fem poäng bärgades på Fröslunda/Tunavallen.

FAKTA: Eskilstunas skytteliga i division två 2008:
1. Bobga Foncham Valentine, City, 14 mål (varav 0 straffar)
2. Patrik Karlsson, City, 9
2. Viktor Prodell, City, 9 (3)
4. Jonte Forssman, IFK, 8 (1)
5. Simon Lundevall, City, 5
5. Aziz Halimi, IFK, 5
5. Chiquita Sesay, IFK, 5
8. Alexander Larsson, IFK, 4
9. Jonas Årestam, IFK, 3
10. David Fällman, City, 2
10. Pontus Ljungblom, IFK, 2
10. Victor Sundberg, City, 2
10. William Celsing, City, 2
14. Alen Visnjic, IFK, 1
14. Marcus Stenman, IFK, 1
14. Gibrilla Kargbo, IFK, 1
14. Serkan Pektas, City, 1
14. Lars-Henrik Enered, City, 1
14. Daniel Berglund, City, 1.

Årets...

...målvakt: Jonas Käck, City
bubblare: egentligen ingen i närheten, men:
Pelle Jerrelind, IFK, Gustav Widén, Södra.
...försvarare: David Fällman, City
bubblare: David Berglund, City, Bayram Basarani, City.
...mittfältare: Simon Lundevall, City
bubblare: Zaman Safari, Dan Wikström, City.
...anfallare: Putte Karlsson, City
bubblare: Michael Larsson, Södra, Chiquita Sesay, IFK.
Valle borde varit med i diskussionen,
men han brände ju på tok för många lägen.
...tränare: Tommy Granqvist, IFK juniorer
bubblare: Kjell-Ove Hagen, Malmköping.
Enda tränarna i vårt område som presterade resultat.
...MVP: Jonas Käck, City.
kommentar: När Käcken blev petad havererade City.
Räddade laget flera gånger under säsongen.

Oj, en sjukt lång säsongssummering blev det, inser jag. Tack för att du orkat läsa ända hit!

Till sist: Gott Nytt År på er läsarna!


Kommentarer
Postat av: Ahl

Intressant Lincoln, men nu är det väl dags att du börjar skriva lite hockey också. Som en sann Modosupporter, jag vet att du också hyser sympati för detta underbara lag, skulle jag vilja höra dina åsikter om vad som händer i Sveriges finaste hockeyklubb. Jag skulle vilja höra dina tankar angående sabotaget mot "banken", hur vi ska väna trenden. Är tränarbyte en bra idé? Vore juste med ett inlägg om detta. Bra jobb med bloggen!

2009-01-02 @ 16:29:59
Postat av: Experten

Tack du, Ahl!

MODO Hockey är mitt lag, men tror inte alla andra läsare här förväntar sig inlägg om just ishockey och MODO specifikt. ;)

Vi tar det här i kommentarsfältet istället!

Naturligtvis är det ett slag mot föreningen - banken är ju vår stora borg! Orörlig liksom.

Men styrelsen borde ju oxå ta hänsyn till vad supportrarna vill. Sabotörerna är ju inga riktiga helylle-Modoiter, men en stor del av Modos supportrar vill ju också ha bort Harri Rindell från båset. Blir det torsk hemma mot Kaffelaget ikväll (just nu 3-2 Modo) tycker jag finnen kan gå omedelbart. Spelare som Svarten, Salle och Timander i laget måste också ta sitt asnvar och visa vägen, men det är Harris yttersta ansvar att motivera spelarna. Därför tycker jag att han skall gå - för Modoiterna har sett väldigt loja ut på isen i vinter.

Vem tar då över?

Det ryktas om att gamle Anders Melinder är på g hemåt efter en tränarutflykt till Salzburg och kan vara en hygglig ersättare i båset tillsammans med ass Fredrik Andersson.

Spelare som Svarten har ju haft honom på hockeygymnasiet och har stor respekt för hans kunnande. Melinder har stort Modohjärta och skulle nog kunna vara rätt man. Enda nackdelen är att han aldrig varit huvudtränare på elitnivå i Sverige (vad jag vet). Men han kanske kan "göra en Pirro" (Alexandersson, mångårig ass trän som tog över när Jim Brithén fick foten vintern 03).

Annars är det svårt att hitta lediga tränare så här års. Kent Forsberg är väl ledig men jag tror inte att han är rätt man för jobbet.

Ecke Holmberg kanske ska slå en signal till gamle modoforwarden Mattias Karlin i Sméhallen? ;P

Tomas Jonsson (SM-GULD 79!) är en gammal hjälte som är ass i LIF just nu. Uträttade väl inga stordåd i Brynäs och har därefter tränat Falun i Lindens serie. Nja. Nej, det håller inte.

Har du några egna förslag?

Anders Melinder är min favorit.

2009-01-03 @ 18:30:38
URL: http://etunaexperten.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0