Wiklund tar över efter Ståhl igen - nu ska City träna mera

Daniel Wiklund tränar Eskilstuna City de kommande tre säsongerna.
Någon klausul för att bryta det avtalet finns nu inte, en skillnad mot den talangutvecklaranställning Wiklund tog i somras.
Klubben kallade i kväll till presskonferens på Årby och kunde, förutom Wiklund, presentera en del andra nya grepp:
* Peter Glas fortsätter som assisterande tränare. I tränarstaben kommer också Richard Jonasson ingå.
* Det blir nya, "etablerade" tränare i juniorallsvenska laget kommande säsong. Trotjänaren Magnus Edbom kommer få andra uppgifter i klubben och...
* ... Andreas Fröjdfeldt går ned en ålderklass och blir huvudtränare för pojkallsvenska laget.
* Pojkar 15 elit kommer att tränas av Christoffer Karlsson, en tidigare talang som då fick provträna med Assyriska. Senast u-tränare i Triangeln.

Att Peder Ståhl inte skulle få fortsatt förtroende var mycket väntat, även om klubben hävdar att han varit aktuell så sent som förra veckan. Nio spelare har utgående kontrakt och en del av dessa har säkert varit tveksamma till Ståhls fortsättning.
Man hade flera alternativ, men valet föll till slut på Wiklund, som fick en första förfrågan i söndags.
Ståhl fick, med all rätt, förlängt kontrakt efter den lyckosamma hösten 2009. Ingen kan ta ifrån Örebroaren den andraplats i serien över de omgångar har basade över A-laget. Det var inget snack om saken att han skulle få fortsätta. Men årets säsong blev inte godkänd, varesig resultat- eller spelmässigt. Ståhlmannen lyckades inte utveckla laget och får nu lämna över till Wiklund, igen. 
Det är inte många klubbar på division 2-nivå som kan stoltsera med två så pass kompetenta och målinriktade tränare som firma Wiklund/Glas. Den senare känner till truppen väldigt väl, liksom Wiklund som arbetat med i stora delar av truppen, antingen på fotbollsgymnasiet eller tidigare i City.

Senast Wiklund tog över City var han en oerfaren och okänd tränare från Köping - staden som är betydligt mer känd för tv-programmet än att man fostrat landslagsstjärnan Emir Bajrami. Då var likaså truppen orutinerad och på tre år fixade Wiklund, dock med hjälp av en del värvningar som Larsa Enered, klubben från att under första säsongen kriga i botten till att sista säsongen sluta tvåa.
Mitt senaste Cityminne av västmanlänningen kommer från just den säsongen. I Botkyrka sköt nämnde Larsa bollen över Jonas Käck och in i mål i en av de värsta halvlekarna i klubbens historia (0-4). Seger där och spel i ettan var nära. Istället vann Arameiska-Syrianska (4-2) och Wiklund var så besviken att Folkets utsända team inte hittade honom efter slutsignalen och istället fick Andreas Alm, som gjorde sin sista säsong som spelare innan han blev tränare året därpå, uttala sig.
Den tjuriga vinnarskallen behöver Eskilstuna. Stan har förlorarstämpel tryckt i pannan och faller alltid igenom när det börjar dra ihop sig i toppen.
På tal om Alm så poserade han högtidligt i en blåvitrandig slips när han presenterades som tränare på Årby inför 2008.
Wiklunds svar på tal ikväll? Skjorta med smala, blåvita ränder - och orangea manschettknappar ...

Vad är då skillnaderna nu mot när Danne tog över 2005? Tja, till att börja med är mycket sig likt.
* Ännu en gång tar Wiklund över efter Peder Ståhl, som liksom nu som då hade basat över laget i en och en halv säsong. Och även då med bättre resultat första året (femte- respektive tiondeplats med begränsade ekonomiska resurser).
* City har de senaste två åren varit ett bottenlag, precis som när man kvalade sig kvar 2004. Förväntningarna är således inte övervägande tunga, som att vinna serien direkt. Även om styrelsen förväntar sig att laget ska vara ett topplag nästa säsong.
* Återigen är medelåldern i truppen yngre än genomsnittet i tvåan. Klubben lär inte tappa några talanger redan i år. Mer rutin måste in, det är man överens om.

Skillnaderna:
* Klubben står på tryggare ben i dag. Fler är involverade i det dagliga arbetet i klubben och ekonomin är bra mycket bättre. Dessutom finns spelarinvestbolaget i bakgrunden att plocka fram i ljuset om man skulle vilja värva yngre utifrån.
* Wiklund själv har samlat på sig bra mycket mer erfarenhet än när han kom förra gången och även ett större kontaktnät efter tiden hos Åtvidaberg.

Ekvationen av detta? Självklart ett plus.
Det främsta Wiklund pekar på för att lyckas är att öka träningsdosen - från fyra till fem pass i veckan under säsong.
- Jag läste om en undersökning som gjorts om träning och prestation, och den enda sporten där de som rankas lägre tränar mer än de högre är pistolskytte. Ragnar Skanåker tränar mindre än han som rankas tvåa...
Wiklund har sin starkaste sida som tränare i att han är en erkänt skicklig instruktör. Får han träningarna att kännas roliga och meningsfulla kommer det säkerligen inte bli några som helst problem att motivera de spelare som laget behöver att träna ett pass mer i veckan, på den långa vägen mot eliten.
Första steget togs i kväll.

Fakta: Citys alla tränare på 2000-talet.
2000 Kjell Pettersson
2001-2002 Sven Dahlkvist
2003 Ilia Iliev
2003-2004 Peder Ståhl
2005-2007 Daniel Wiklund
2008 Andreas Alm
2009 Joakim Helgstrand/Leif Edeborg
2009-2010 Peder Ståhl
2011- Daniel Wiklund

Kommentarer
Postat av: jonas

vad heter de nya tränarna för juniorlaget? :)

2010-10-21 @ 22:49:43
Postat av: Anonym

Hej Jonas! Det är inte klart ännu, men klubben hoppas presentera dem inom cirkus en vecka.

2010-10-21 @ 23:02:38
URL: http://etunaexperten.blogg.se/
Postat av: Bosse

Tack för en bra skriven sammanfattning. Nu gäller det att Daniel Wiklund utgår i från helheten och nyttjar alla spelarna i laget. Fånga upp spelarnas tankar och idéer. Rörelse och passningsspel - bollen mer efter "gräsets" övre yta - låt motståndarna springa sig trötta att jaga bollen OCH glöm inte att överraska med ett långskott då och då. Lycka till./Bosse

2010-10-23 @ 10:47:18

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0