Så ska en premiär vara!

Egentligen spelades den första seriematchen för året på Tunavallen redan i fredags, men det kändes som att den verkliga fotbollspremiären avklarades ikväll.
Solsken, mycket folk på läktarplats (625) och mål i massor när IFK Eskilstuna krossade nykomlingen Brandbergen med 6-1. Trots tycker jag att det finns mer att ta av IFK. Seriefavoriten i division 3 södra Svealand ledde bara med 1-0 i paus efter stort bollinnehav och flera målchanser. Dessutom har Blåtopparna uppenbara problem med försvarsspelet. Strax innan Antonius Acar stänkte in sitt tredje av totalt fyra mål borde Brandbergen ha kvitterat till 2-2 efter ett jätteläge, men sköt istället över.
Därefter tröttnade förortslaget, som hade en hel del stöd på läktarplats, och Blåtopparna gick ifrån - bland annat efter ett minnesvärt väggspel mellan Johan Jönsson och Fredrik Nygren där den senare satte 4-1. I en första halvlek där David Eriksson (som bombade bollen i stolpen redan efter 19 sekunder) nästan uteslutande sökte den avgörande passningen fick Jönsson nöja sig med att spela andrafiolen på innerfältet och lira bollen i sidled. Efter en hittills trög säsong gjorde sedan Sylviaförvärvet sin kanske bästa halvlek sedan han kom till IFK i den andra, med bland annat ovan nämnda väggspel som främsta delikatess. Men samtliga Norrköpingsförvärv har ännu inte nått sin fulla kapacitet. "Nyggan" som inte spelat på flera veckor efter en ljumskskada behöver få upp tempot. Trots det gjorde han alltså ett mål. Tobias Rickhammar var nära mål i första halvlek och låg bakom flera farliga inlägg.
Mot bättre motstånd hade IFK troligtvis straffats för sitt försvarsspel och släppt in både ett och kanske två mål ytterligare. Skadade Alexander Larsen saknas. Dock bör tilläggas att IFK fick två mål bortdömda för offside varav ett, Pontus Ljungquists, var något tveksamt.
Och nog bör det gå att anfalla sig upp i division 2.

Mest imponerade Antonius Acar. Fjolårets skyttekung har alltså redan gjort fyra mål (som kunde ha varit fem efter ett offsidemål) och för undertecknad är det fortfarande obegripligt att Eskilstuna City inte ville ha anfallaren under vinterns silly season, då han var kontraktslös och testspelade med diverse klubbar. Kanske mest med tanke på "Randigts" premiär i fredags. Plötsligt hade laget så där svårt för att göra mål igen, trots två jättelägen av William Celsing och Emil Fritzell.
Men än är det alldeles för tidigt att räkna bort City. Vi som följt laget på försäsongen vet att det finns mer att plocka ur laget, även om det mest glädjande (bortsett från Nicklas Berghs fina insats i buren) i premiären var åskådarsiffran (över 400).
En trist match där Smedby kröp ned i banan, gjorde det svårt för City att hitta ytor, och inte var helt ofarliga i omställningarna. Sais har kvaliteter i laget och spelar Norrköpingsgänget så här i fortsättningen borde man definitivt klara sig kvar i serien. På mittfältet uppträdde inte Filip Lundevall lika klokt som under den fina försäsongen. Och nog skulle Thomas Allerbrand ha fått förtroendet tidigare. "Tjompen" har en fin försäsong bakom sig samtidigt som Filip Rogic långa stunder var isolerad på sin kant.
En seger hade såklart varit väldigt skön och viktig för City. Härnäst väntar ju Arameiska-Syrianska borta på Brunna och därefter Nyköpings BIS hemma på Vallen. Att stå på en eller två poäng efter tre omgångar är ett mardrömsscenario.
Uppträder laget likadant som mot Smedby kan det bli verklighet. Men det är jag nästan övertygad om att de inte gör. Fredagsmatchen var ett lågvattenmärke, en riktig skitmatch för att tala klarspråk. Minns att laget för bara några veckor sen slog division 1-laget Sleipner med 1-0.

***
Södra och United matchade på bortagräs i helgen. Och trots att båda är nykomlingar i serien är Uniteds resultat (2-1 mot Tölö) mest imponerande. Kungsbackalaget var obesegrat på hemmaplan förra säsongen.
"Prinsens lag" hade jag räknat med skulle slå nykomlingskollegan Vendelsö med minst två bollar. Viktigt också för Skogsängens stolthet att redan få igång nyckelspelare som Dalibor Bajric och Micke Larsson i målprotokollet.

***
Avslutningsvis: Åtvidaberg går som tåget i Superettan. Och Viktor Prodell har fått följa stora delar av de två inledande matcherna från bänken. Men i dagens match mot Qviding fick Triangelnprodukten spela sista 20 och gjorde dessutom Åtvids sista mål (4-0) på tilläggstid.
Dessutom har David Fällmans Väsby fått en fin start i division 1 efter 2-0 mot IFK Luleå idag.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0