Tankar efter derbysmällen

Känner att jag är skyldig er läsare en liten reflektion efter helgens Citygenomklappning.
Först och främst är det läge att lyfta på hatten för motståndarna från K-holm, Cityspöket nummer ett. Trots att man tappat Gustav Jansson, Marcinho och Dejan Doslic ur truppen som startade upp förra säsongen har man lyckats behålla sitt framgångsrika grundspel. Det är alltid trevligt att se Värmbol spela boll, i lördags hängde ett trögt City inte med i svängarna. 4-0 på Tunavallen är bra.
Så, då var det gjort. Vill du läsa mer ur Värmbols perspektiv rekommenderas två artiklar/poster på VFC-bloggen här.

Lite ris är också på sin plats. Eller, ganska mycket egentligen. Som de flesta andra redan konstaterat behöver City en skadefri trupp för att hänga på i toppen. Marcus A:s, Sundbergs och Larsens frånvaro är olycklig.
Ståhls uttalande i Sport-Folket på matchdagen reagerade jag också lite på. Det sämsta man kan göra i det läget är väl att säga att man "är orolig för att få stryk"? Känns som man redan förlorat på förhand då liksom, även om det i och för sig var sanning (många kände nog så). Kanske var det tänkt att lätta pressen på egna lagets axlar och få VFC att framstå som den favorit de faktiskt var på förhand. Menmen, det var förhoppningsvis inte där som slaget förlorades.
Det var i slutet av första halvlek när Berra med vänsterfoten
1) Fick frispark emot sig
2) På något sätt lät sig bli provocerad av bortabänken.
3) Svarade bänken med gester.
4) Fick ett gult kort för den första situationen.
5) Fick ytterligare ett gult för den andra.

Vill man vara politiskt korrekt kan man säga att det var onödigt av Berra att låta sig bli provocerad till ett rött kort och samtidigt svagt av domaren att ta ett gult kort för den första situationen (som jag inte ser som en varning - dessutom är det okänsligt att dra upp två gula kort efter varandra utan att Berra fått chansen att först se ett gult kort som han kan förhålla sig till när han därefter gör gester mot VFC-bänken).
Vill man vara kritisk kan man säga att det inte är första gången som Berra ställer till det för sig och att domaren gjorde en katastrofal förstahalvlek. Berra sa efter sin uppvisning i Enskede (där han genom två mycket bra frisparkar räddade 2-2) att domaren där hållit en konstig nivå och tillåtit hemmaspelarna sprida ganska kraftiga ord runtomkring sig. När domarnivåerna skiljer sig så mycket åt i serien i jämförelse med i lördags, där Ozan Camlibel istället blåste i varenda närkamp till motståndarnas fördel, så är det klart att man kan bli frustrerad.
Men det ska inte bortförklara Berras röda kort, han har ändock domarutbildning själv och ska kunna hålla sig i skinnet.

När tumultet lagt sig vandrade Danne Wikström upp med bollen på vänsterkanten strax före vilan och en VFC-lirare kom i full satsning mot Citykaptenen. Visserligen på bollen, men lite väl hårt till och med för
iron-Danne som föll omkull. Inkast blev det av det, inte frispark. En rätt talande bild av domarens förhållande till City under första halvlek. Genomusel.

***

Godkänt betyg förtjänar Richard Larsson i buren som räddade laget från en större förlust samt Emil Fritzell på topp, det var bara runt honom som det hände saker i offensiven. Precis som Rolf Andersson skriver i dagens Folket skulle jag också tycka att det vore intressant med Celsing på topp. Hans säsongsinledning har inte varit fullt så bra som man hoppats. Bredvid target-Emil kan han nog få bra utrymme för sin snabbhet. Godkänt ska även ungtuppen Filip Rogic ha för sitt inhopp. Zaman Safari såg också hyfsat lovande ut så länge "Randigt" spelade med elva man.
Oroväckande är det dock att laget inte skapar så mycket framåt. Ibland kom Celsing-Adnan-Emil fram i kombinationer men laget hotar inte så mycket mer än så.

***

Sedan Linus Wallinder gick sönder mot Farsta (där man långa stunder var utspelat) har City bara förlorat.

***

City kan fortfarande vinna tvåan, kom ihåg att serien är jämn - Vallentuna slog Enskede i helgen som ett exempel. Men nu är det fyra poäng upp till Akropolis - lika många som det är ned till kvalplatsen (Smedby). Dessutom ska Karlslund snart påbörja sin klättring uppåt. Trots att det gått bra för Randigt i serieupptakten är det primära att City spelar ihop de unga killarna för att kanske kommande säsong ta klivet upp. Kraven får inte bli överdrivna, även om serien inte heller är överdrivet bra. Det är rimligt att åtminstone ställa topp fyra-krav.

***

Övrigt i Eskilstunaväg då? Kul för IFK att Abdul Din Cesay verkar bli den vitamininjektion laget tycks behöva. Unitedtjejerna har stakat ut raka spåret tillbaka mot ettan. Kul!
- Det här är det absolut bästa laget vi mött. Om du frågar mig tror jag att Eskilstuna tar hem hela serien i år, säger Kumlatränaren Patrik Andersson till NA.

Kommentarer
Postat av: Sir Alex

Håller med om att div 2 södra svealand i år håller lite lägre standard än de senaste åren. HTFF leder ju numera norrettan och VFC är trots sin nuvarande placering en bit ifrån fjolårets kapacitet både avseende toppen och bredden.Det känns också som city av årgång 2010 är betydligt tamare än 2008 och 2007. Helt klart är att det lag som tar steget upp i år måste förstärka rejält för att kunna konkurrera i ettan!

Avslutningsvis - tack för en bra blogg-den känns skapligt objektiv t.o.m för en VFC-anhängare två dagar efter ett derby.

2010-06-07 @ 20:51:02
Postat av: Greger

Håller inte med om att Zaman var på gång. Danne och Zaman var klart svagast i laget. De hjälpte till minimalt i försvaret och gjorde en svag högerkant ännnu svagare. Tror inte Danne och Zaman vann en enda närkamp det gjorde i och för sig ingen i City förutom Emil i början.

2010-06-08 @ 00:20:07
Postat av: Sir Brra

IFK möter Rynninge nästa match...

2010-06-08 @ 18:11:38

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0