Så ska City ta sig ur krisen

Visst, City var rejält på gång i dagens första halvlek medan rojalisterna firade för fullt i huvudstaden.
Äntligen fick vi se ett bra rull efter marken till skillnad från de senaste matcherna.
Men när den verkliga pressen väl borde kommit och förväntades efter Smedbys 1-0-mål efter en timme så förmådde "Randigt" inte att skapa någonting. Totalt oacceptabelt.
Marcus Anderssons frispark mot målvaktens högra kryss var den enda, heta målchansen när Smedby backade hem totalt.
Norrköpingslaget var det sämsta jag sett i årets serie (jumbon Vallentuna inräknat, som var mer villiga att gå framåt och hotade City mer i bortamötet, trots att VBK förlorade) och hade knappt en målchans på hela matchen. Givetvis får Richard Larsson till stor del ta på sig målet - en slags Iker Casillias-kopia från chockmatchen i VM när Schweiz vann. En groda - även om också utespelarna stod rejält på hälarna när Smedby drog igång frisparken som föranledde målet snabbt. Men det är sådant man får ta i beräkning - mot lag som bara skapar ett fåtal chanser under en hel match när City dominerar gäller det att vara på tårna när motståndarna hotar. För att ytterligare dra en Spanienreferens - fråga bara Victor Valdés i Barcelona. Han som under flera säsonger stod för flera tavlor när motståndarlaget stack upp i ett av få anfall när Barcelona dominerar matchbilden totalt. Men han blev äldre, mer rutinerad och har nu jobbat bort tavlorna och är nu, i mina ögon, Spaniens främste keeper.

Byt spelsystem
Chiquita Sesay var en positiv, frisk fläkt i inledningen och hade två gyllene lägen att ge City ledningen.
Nu har City fyra raka matcher utan att ha gjort ett enda mål och självklart är det krisstämpel på klubben, speciellt som man inte lyckas göra mål på så svagt motstånd som i dag. Kanske skulle klubben ha nappat på Abdul Din Sesay i vintras. IFK-fyndet gjorde mål igen när Blåtopparna hämtade upp 0-2 till 2-2 mot FK Bosna i dag.
Kapten Dan Wikström sliter som vanligt förtjänstfullt men är inte sig själv och slår bort fler bollar än normalt. Att Ståhl/Glas väljer att satsa på Oscar Eriksson, som inte heller hade någon kanondag, bredvid är positivt. City behöver kreativa spelare på mittfältet för att kunna fortsätta på den inslagna, rullande, vägen som man presterade i första halvlek.
Men att Thomas Allerbrand fick 90 minuter är inget annat än en stor gåta, liksom att Adnan Cirak inte bytte av en blek Emil Fritzell på topp.
Antalet gånger HBK-killen kommit runt sin ytterback på kanten under hela säsongen går, nästan, att räkna på ena handens fingrar. "Tjompen" hade en bra frispark i dag som var nära att leda till en skarv i mål. Men mycket mer var det inte. City hotar ingenting på högerkanten och då tycker jag man lika bra kan släppa den kanten och satsa på ett 4-3-3, som ju fungerat bra tidigare när City jagat ikapp till kvitteringar. Dessutom känns det som att Celsing skulle må bra av en position högre upp i banan. Han har inte haft en bra säsong, men säkerligen i alla fall kommit förbi sin ytterback typ 35 gånger under seriespelet.
Med snabba Celsing och Chiquita på topp bredvid target-Fritzell, bakom mittfältstrion Wikström, Zaman och offensive Oscar, skulle "Randigt" kunna hota mer framåt.
Krävs såklart att Daniel Berglund och Robin Larsen kliver upp något också, vilket de har kapacitet till och åtminstone Berra visade vid något tillfälle i dag.

Mental coach?
Att ta in en extern rådgivare/mental coach kanske också vore något att tänka på för ledningen.
Spelarna har ju kvalitéer vilket de visat tidigare under försäsongen och framförallt serieinledningen. Nu gäller det för det unga laget att få upp humöret igen. Förra sommaren var man med om nästan samma situation. Men många i laget är unga och oerfarna och skulle säkert må bra av lite mental vägledning. För hur man än vrider och vänder på det så är City inne i en platt, negativ spiral, där offensiven helt gått i stå.
Nu är det sju pinnar upp till kommande motståndare Akropolis (onsdag, borta) och en ner till kvalspöket. City har 0-8 på de sista fyra matcherna. I dag svek publiken med all rätt (kanske även tack vare kungabröllopet). 173 åskådare är nära på 30 färre än IFK:s snitt (208) i division tre på Tunavallen, där för övrigt "Munken" Karlsson i dag gjorde ett bejublat inhopp som speaker.
Men kan "Randigt" bygga vidare på spelet från den första halvleken så förtjänar laget mer folk på matcherna igen.
Kvalitet finns ju där, som sagt.


Kommentarer
Postat av: anonym

du kan ju för fan inget om fotboll..

2010-06-19 @ 19:42:04
Postat av: Anonym

jag håller med ,vad kan du om fotboll??? Tycker du är ganska orättvis... Hur många bollar får man på denna kant som Tjompen spelar på??? jag kan räkna dem på mina femfingrar...Cellsing på andra sidan vad gjorde han som inte tjompen gjorde?? ingen i city kan passa boll just nu... jag kan inte hitta någon som är spelskicklig..Detta lag behöver lära sig att passa boll från back och vidare upp.. förstår varför det blir långa bollar på bengt.. för att passningsspelet inte finns just nu.. jag ser många bra spelare i City men ingen vissar sig just nu.

2010-06-19 @ 20:04:23
Postat av: Anonym

Okej, Casillias kanske fortfarande är nummer ett i Spanien, det köper jag.

Men förstår inte alls ert gullande med nyförvärvet. Förra våren fick Alriksson, med all rätt, mycket skit för sina prestationer. Men han gjorde i alla fall ett mål (på 492 minuter). Sedan hämtade han upp sig under hösten, och var då klart mycket bättre än Allerbrand varit i vår. Allerbrand är fortfarande mållös och står för en assist ungefär var tredje match (totalt har han spelat 517 min).

Alltså ganska likvärdigt facit med Alriksson.

City slår mycket långt, men när Allerbrand väl får bollen på fötterna så är det sällan det händer något extraordinärt. Mest passningar i sidled och bakåt. När City jagat ikapp kvitteringar mot Nyköping och Enskede var Allerbrand utbytt och laget spelade 4-3-3.

Varför ska man inte få ställa krav på en spelare som klubben tar in utifrån och satsar rätt mycket pengar på? Just det gör att man ska få ställa hårdare krav! Allerbrand var bra första två matcherna (och ja, han skulle haft bollen av Chiquita i bra läge i matchinledningen i går) men har sedan inte imponerat. Därför får han kritik. Just att man inte får trampa på en öm tå, som i det här fallet, är en del i förklaringen till varför vi fortfarande är kvar på fotbollens bakgård.

Som de förlorare vi är.

2010-06-20 @ 14:22:18
URL: http://etunaexperten.blogg.se/
Postat av: Pelle

Vad vet du om fotboll egentligen. Vet du hur lång tid det tar att sätta ett nytt spelsystem för att spelarna skall känna sig bekväma ? Det ´gör man inte på tre träningar innan en match, Skälet till att City lyckats hämta upp matcherna när man spelat 4-3-3 är att motståndarna blivit defensiva och på så sätt krypit hemåt. Vad såg du igår när City bytte till 4-3-3 ? Jo långa meningslösa bollar istället för det stundtals fantastiska rull man hade i första då man hade bredd med 4-4-2. Trist att ni inom journalistkåren verkar veta allt hela tiden. Vem hade du velat peta bort av forwards om man skulle tagit in Din Sesay? Larsson, Adnan, Emil eller Chiqi ?

2010-06-20 @ 17:38:37
Postat av: Anonym

Vad vet du själv, Pelle? Redan under försäsongen började Peder och kompani testa ett alternativt spelsystem som också varit rätt lyckosamt under seriespelet (länk från februari: http://folket.se/sportfolket/fotboll/1.642004).

Läs på nästa gång.

Står ingenstans att jag vill se Din Sesay i City, bara att man kanske skulle tagit sig en bättre titt i vintras då han nu tycks prestera bra i IFK. Själv har jag knappt sett honom. City har redan en mycket bra forwardsuppsättning som normalt är bättre än just nu.

Och skälet till att man lyckats vända på slutet är främst att man är så pass vältränade - motståndarna har kroknat på slutet. Men nu har det inte funkat på slutet och här ovan har du ett antal, konkreta förslag till hur man skulle kunna göra bättre resultat än de 0-8 på sista fyra matcherna, nästa gång. Var är dina förslag?

2010-06-20 @ 19:11:43
URL: http://etunaexperten.blogg.se/
Postat av: Anonym

här gullas inte med nyförvärv.. vi anser och tycker att du har fel...Måste finas fler i laget som klubben har valt att satsa pengar på men inte gör sitt jobb.. du har klankat ganska mycket på vissa spelare som gör sitt jobb men inte är hundra procentiga. Detta beror på att det finns brister i laget och du kan väl inte tro att en spelare som Allerbrand ska göra allt.. Fotboll är ett lag spel inte en enmanssport. Sköter alla sina kort så gör nog Allerbrand det med...

2010-06-20 @ 20:43:51
Postat av: Pelle

Står att Peder vill testa, tänk efter så tror jag aldrig att 4-3-3 testades på försäsongen.....Din Sesay tränade med city i ett par veckor utan att övertyga

2010-06-20 @ 22:56:19
Postat av: Anonym

Såg att Peder Stål startar med samma elva men Mikael Larsson går in istället för Emil..jag hoppas verkligen att det går vägen för dessa grabbar imorgon så de får visa att de kan spela fotboll och att det finns målskyttar bland dessa. Rulla boll så kommer det att lösa sig. ta fram lagandan igen så kommer det att gå superbra imorgon. Lycka till!!!!

2010-06-22 @ 12:08:42
Postat av: Sisådär

Man kan ju lätt konstatera att City är kassa på värvningar. Om Allerbrand har varit bra eller inte kan man ju tycka som man vill om men som jag ser det har han inte tillfört City spetskompetens. Varför skall man värva ngn/några om de inte tillför spetskompetens till City?

Jag tycker tränarparet har gjort en grov tavla och bör inte komma undan detta ansvar.

Skickliga värvningar sänder signaler till ett lag att vi satsar på att vinna alternativt sända positiva signaler till alla som är intresserade av laget.

Det borde finnas ngn i Eskilstuna som kan klara av uppdraget med att värva ngn som tillför laget.

För unga talanger finns det gott om i Eskilstuna.

2010-06-22 @ 13:06:05
Postat av: Anonym

Men sluta klanka på denna Allerbrand. Jag tror säkert det finns unga talanger i eskilstuna ingen tvekan om det. Men de är lite för unga just nu att spela i ett herrlag på denna nivå däremot bör man ta in en del spelare så att de får känna på hur det är att träna och vara med laget. Det som city behöver är att hämta in lagandan bli ett lag och stötta varandra det vinner man på.

2010-06-22 @ 20:47:19
Postat av: Till sisådär

När en spelare kommer och provspelar så testas denna under ett par träningar. Efter det tas ett beslut. Vad vill du att City ska göra om du tycker Thomas är en dålig värvning? Sparka Peder för att han anser att Allerbrand var en bra värvning ? Du skulle vara en grym sportchef. Vilka talanger finns det gott om i Eskilstuna ? Skulle vara kul om du kunde nämna några som verkligen kunde tillföra City och IFKs A-lag något. Tomte

2010-06-22 @ 21:02:10
Postat av: Anonym

Peder tror på thomas och det gör en del andra med. Snacka om att hans självförtroende är nere i botten. Jag vet att man får mycket skit när man inte är från klubben utan från en annan klubb. Men hallå grabben är bara 20 år och på detta sätt växer inte hans självförtroende direkt...jobbigt att vara bänkad spelare då växer inte självförtroendes heller och inte på det här sätter heller...

2010-06-22 @ 23:32:57
Postat av: Anonym

Till både Tjompens och Peders försvar ska väl sägas att laget innan säsongens start verkligen behövde en ny yttermittfältare. Det var ju en pusselbit som fattades och som undertecknad också efterlyste då.

Nu står jag dock fast vid att jag tycker Sebbe L gjort en bättre säsong och borde vara förstavalet. Sen ska man kunna ställa högre krav på spelare med meriter från en allsvensk förening och som man dessutom satsar några slantar på.

Hursomhelst, lycka till imorrn!

2010-06-22 @ 23:41:00
URL: http://etunaexperten.blogg.se/
Postat av: Anonym

Håller med föregående talare om att man kan ställa högre krav om man får en slant men jag är säker på att det finns fler spelare i city som får en slant så samma krav gäller för dem. Vi kanske får se Sebbe imorgon byta av Tjompen undrar hur många det är som hurrar då?? Inte jag....

2010-06-23 @ 01:11:31
Postat av: Sisådär

Jag menar varför värva en ung talang som Allerbrand när han inte tillför ngn spetskompetens.

Om de testat honom några träningar då tycker jag att det är för få träningar.

Att sparka Peder och Glas det är väl att ta i.

Men återigen hur jävla svårt är det att scouta en bra yttermittfältare??? Det är ju inte rocketscience precis. Jag har heller inte sagt att Allerbrand är dålig bara att han inte tillför spetskompetens. Ingen kan ju påstå att TA har lyft City. Jag säger inte heller att det är talangerna som skall lyfta City om man läser mitt inlägg utan om man värvar såsom city gör kan man man lika gärna spela med de talanger som finns och ge de ännu större utrymme. Peder själv säger ju att man inte hade som mål att vinna i år.

Jag hoppas alla nu förstår att jag inte klandrar Allerbrand enbart utan hela laget måste lyfta sig. Fotboll är en lagsport. Det kanske är så att alla förhoppningar vi hade på en kille från Halmstad blev/var för stora, och eftersom TA har fortsatt förtroende från tränarna utgår jag från att han trots allt är bättre än de andra konkurrenterna på sin plats på träningar.

Vem vet det kanske är idag det vänder och City vinner resten....

2010-06-23 @ 15:30:00
Postat av: Anonym



Jag vet inte vad jag ska säga om matchen som jag var och såg idag..efter ca 29 minuter tror jag det stod 4-0 till Akropolis och det var ingen som var speciellt bra. undrar om Allerbrand får skit för det här med. står väl i tidningen att Allerbrand var kass...Jag var där och måste säga att Allerbrand inte var kass utan tvärtom. han försökte verkligen leva upp till dom förväntningar som de har ställts på honom. Jag kan räkna passningarna som gick till Allerbrand idag och inte var det många..Back linjen var heller inte bra idag men det kan ju vara så att Akropolis var ett bättre lag? Ja det var dom. Snabba, kvicka och spelskickliga. man vinner matchen om man har bra sammanhållning i laget, god laganda och om man tycke det är kul att spela fotboll. idag tyckte jag många grabbar hängde med huvudena för tidigt. Hoppas jag får se ett annat kraftfullt city nästa gång jag tittar...

2010-06-23 @ 23:24:16

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0