Allt om Mathias Gravem - Qvidingexpert i stor intervju: "Det skulle förvåna mig om han inte blir skyttekung i tvåan"


Mathias Gravem i Qvidingtröjan. Foto: Bildbyrån/SvenskaFans.com.

Qvidingsupportern och göteborgaren Rickard Petersson är redaktör för SvenskaFans Grusplan och även en erkänt duktig skribent på Qvidings SvenskaFans-sajt.
Han har följt Mathias Gravems framfart i framförallt favoritklubben och kan därmed ge en mycket rättvisande bild av Eskilstuna Citys - förmodade - anfallsförvärv. 
I en intervju med bloggen berättar Petersson om Gravems spökande hälsenor som förstörde fjolårssäsongen, om varför han tror att Gravem blir skyttekung i tvåan - och att den förre Gaisaren är en av de fulaste spelare han någonsin sett.
- Kul att ni tar hand om Mathias. En riktigt trevlig kille och en mycket kompetent fotbollsspelare, säger Petersson till etunaexperten.blogg.se.

Vilka är Gravems styrkor respektive svagheter?
- Gravems största styrka är definitivt hans mentalitet. Han tillför mycket för laget med sitt aggressiva och tunga anfallsspel. Storleksmässigt ser han inte mycket ut för ögat men ändå är jag övertygad om att de flesta försvararna i Superettan hatade att möta Gravem. Men det är nog väldigt mycket beroende av hans spelsätt också. "Messias" kallad, men Gravems spelsätt är långt ifrån änglalikt. Ärligt talat är nog Mathias snarare en av de fulaste fotbollsspelare jag sett. Alltid småknuffar, armbågar och ibland även några psykande kommentarer. Han är ständigt på backarna och drar sig inte för att köra full sula in i ryggen på en försvarare som inte är uppmärksam i sitt bollinnehav. Det är väl en sådan spelare som man hatar att möta men som man älskar att ha i sitt egna lag. Svagheten ligger nog i bollbehandlingen. Åtminstone på Superetta-nivå. Mathias är ju inte precis någon bolltrollare men det tror jag kommer se annorlunda ut i division 2. Där blir han en klasspelare i alla aspekter.

Hur var Gravems fjolårssäsong i Qviding?
- Gravem anno 2009 var ingen höjdare. Mathias drogs med skadeproblem och en hälsena som inte höll för så mycket mer än 60-70 minuters spel. Målproduktionen gick också väldigt trögt och det blev bara ett mål på hela säsongen. Tyvärr var det också i längden en bidragande faktor till att Qviding åkte ut. När Hannes Stiller försvann till IFK Göteborg mitt under brinnande säsong var det Gravem som skulle träda fram med sin rutin jämte unge Fuad Hyseni, men istället blev det Fuad som fick bära oket som lagets skyttekung. Mycket begärt för en ung förstaårsanfallare i Superettan även om han nu gjorde det bra. Mathias lyckades inte men han har en fullgod ursäkt i de spökande hälsenorna.

Har Gravem mer att ge? Håller han i tvåan?
- Jag tror definitivt att Gravem har mer att ge. Man är inte slut som anfallare vid 32-33 års ålder. Titta bara på Henke, Allbäck eller en kille som Drogba som hunnit bli 32 bast. Nu är dessa anfallare extrema referenspunkter men det är ändå värt att notera. Division 2 kommer att passa Mathias väldigt bra tror jag. Lite lägre tempo och lite lättare fysik kommer definitivt att gynna honom och det skulle förvåna mig om han inte blir skyttekung i tvåan.

Vad kan han bidra med i Eskilstuna City?
- I Eskilstuna skulle han bidra med precis samma sak som han skulle kunna bidra med i vilket lag som helst. Rutin, trygghet, stabilitet. Även om han inte producerade mål på löpande band under sin sista säsong i Qviding så var han ändå en viktig spelare i laget. Under skadeperioden fanns han ändå tillgänglig att kasta in från bänken och med sin spelstil kunde han bli användbar för att kriga om bollar och poäng.

Varken Emil Fritzell eller Micke Larsson, som utgjorde anfallsuppsättningen under hösten ifjol, är utpräglade djupledslöpande anfallare. Istället fick de rappare yttermittfältarna William Celsing och Emil Alriksson ta hand om uppgiften att hota i djupled. Därför är följande fråga befogad:

Är Gravem duktig i djupled?
- Nja, djupledsspelet är kanske inte det främsta man tänker på när man har Gravem i åtanke. I första hand är han något av en targetplayer, i alla fall var det den rollen han fick i Qvidings 4-3-3-system så det kanske inte säger allt. Det finns speed under fötterna så det finns ingen anledning till att säga att det inte kan bli en djupledslöpande Gravem ni får se i Eskilstuna. Mathias är mycket allround och jag hoppas innerligt att det blir en succé för honom.

Bloggen tackar Rickard Petersson och önskar hans kära Qviding lycka till i söderettan kommande säsong!


SvenskaFans.com blev under fjolåret utsedd till Sveriges bästa
sportsajt av tidningen Internetworld. Rickard Petersson är
skribent för Qviding samt redaktör för SvenskaFans Grusplan.

Kommentarer
Postat av: Roberto

Känns lite som en klassisk felvärvning. Värva en gammal spelare på väg utför. Hmmm är det vad City behöver? Känns som en stor risk för flopp på grund av alla skador + att han hade sin tid för 5-6 år sedan.

Jag kan ju ha fel.

Helt klart är att city behöver en forward av klass men är det verkligen denna spelare?

2010-01-13 @ 13:15:38
Postat av: Anonym

Det är inte så att City har en massa olika alternativ att välja på. Speciellt inte en spelare som har meriter från spel i GAIS. Jag tror att Gravem kommer att bli en viktig spelare för City om allt löser sig!

2010-01-15 @ 17:42:16

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0