När om inte nu ska en fotbollsspelare få Bragdguldet?

Fotboll är världens största sport.
Den utövas av överlägset flest runtom på jorden och älskas av miljarder.
Finns det liv på Mars så är jag övertygad om att man spelar fotboll där också.
Det finns i dag en kille ifrån Sverige som kom sjua och var nominerad bland de tio bästa spelarna i världen till France Footballs Guldboll (eller Balon d'Or, om du så vill). Ett tydligt bevis på att han har gjort någonting bra.

Alla vet att Zlatan Ibrahimovic vann skytteligan i Serie A, att han tog hem Scudetton igen med Inter och att han värvades till regerande Europamästarna Barcelona - som kan vara den bästa upplagan klubben någonsin ställt på benen - för över en halv miljard plus klubbens store skyttekungsikon.
Väl i sin nya hemstad har han i helgen hunnit med att avgöra ett av världens största hatmöten mellan världens två kanske bästa lag med stjärnspelare på varje position.
Allt det här kan aldrig underskattas.

Det kommer att dröja en herrans massa år innan vi får vara med om någonting liknande igen. Konkurrensen är mördande, jämfört med skidskytte och golf.
Zlatans resa från förortsbetongen i Rosengård till förstasidan på hela världens tidningar är den största bragden det här landet har sett på mycket länge. Den visar upp en slags svensk motsvarighet till den så kallade amerikanska drömmen.
Därför tycker jag att Svenska Dagbladet bör presentera Zlatan som årets Bragdmedaljör. Priset tappar sin trovärdighet om Ibra inte får det - för när om inte nu ska annars en fotbollsspelare få det? Tidigare har Ove Kindvall (1969), Agne Simonsson (1959) och Sven Rydell (1931) tagit hem priset. Alltså är det 40 år sedan en fotbollsspelare senast blev belönad.

Det räcker inte med prenumerationen på det svenska fotbollspriset Guldbollen längre. Zlatan är på väg att erövra hela världen, då ska han även kunna erövra de tyngsta priserna i Sverige.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0